RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
KOMET: Johannes Høsflot Klæbo hadde sitt store gjennombrudd sist sesong.
KOMET: Johannes Høsflot Klæbo hadde sitt store gjennombrudd sist sesong. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Slik blir langrennslandslagene i OL-sesongen

Sist oppdatert:
Johannes Høsflot Klæbo er tatt ut på sprintlandslaget, mens Therese Johaug tidligst kan tre inn på landslaget i slutten av september.

ØKERN / GRENSEN (Nettavisen): Norges skiforbund offentliggjorde onsdag hvilke uttøvere som er tatt ut på elitelandslagene i langrenn kommende sesong.

Det var knyttet stor spenning til hvilket landslaget kometen Johannes Høsflot Klæbo ville bli tatt ut på. Selv hadde han ytret et ønske om å være en del av allroundlaget, men det skjedde ikke.

- Vi har endelig bestemt oss og du har endelig bestemt oss, så her er han, sier Arild Monsen om uttaket av Klæbo.

- Overraskende

Unggutten har selv vært tydelig på at han ønsket seg plass på allroundslandslaget. Det bekreftet han senest i et intervju med NTB tirsdag.

– Det handler kort sagt om at det er en allround skiløper jeg ønsker å være, sa Klæbo til NTB.

20-åringen gikk til topps i sprintverdenscupen denne sesongen, men har større ambisjoner enn å gå bare sprintrennene under OL i Pyeongchang neste vinter. Fram mot vinterlekene må han likevel satse som en del av sprintlandslaget – framfor å tilhøre treningsgruppen med Martin Johnsrud Sundby og de øvrige allrounderne.

- Det er overraskende, slår NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn fast overfor sin egen kanal på pressekonferansen.

- Det er en vanskelig sak. Klæbo er kanskje verdens beste sprinter, og i og med at han selv ytret ønske om å være på allroundlaget er det overraskende at han ikek får det. Det er jo utholdenheten han trenger å utvikle, han er naturlig rask og har trent lite spesifikt for sprint egentlig, sier Bjørn.

Klæbo modererte seg

På pressekonferansen svarte Klæbo i litt rundere former da han ble spurt av NRK om hva han hadde signalisert i forkant av uttaket:

- Jeg hadde et mål om å være med på et elitelag, så enkelt som det. Nå gleder jeg meg til å gå for sprintlandslaget, og dette har vi bestemt sammen, sier han.

- Dessuten har Finn Hågen Krogh bevist at det går an å gå fort på distanse selv om man er på sprintlaget, legger Klæbo til.

Han ønsket ikke gå noe mer i detaljer om hvilke argumenter landslagsledelsen hadde lagt fram for ham før uttaket, som gjorde at de skal ha kommet til enighet.

- Det handler om en kabal som skal legges, og nå er det bare to bokstaver som står foran i pannebrasken min, og det er OL. Jeg tror dette skal bli en bra sesong, sier Klæbo.

Johaug ikke tatt ut nå

Når det gjelder Therese Johaug som er utestengt på grunn av en dopingdom så står hun ikke på lista over uttøvere som ble offentliggjort onsdag.

- Therese vil tre inn i laget når hun er ferdig sonet. Vi forholder oss til den dommen som er nå, så det vil si at hun vil være tilbake i trening cirka i slutten av september. Nå skal saken hennes opp i CAS, men forhåpentligvis blir den heller forkortet enn forlenget, sier landslagssjef Vidar Løfshus på pressekonferansen.

De som er tatt ut på damelandslaget for sesongen 2017/2018 er: Marit Bjørgen, Ingvild Flugstad Østberg, Katrine Harsem, Astrid U. Jacobsen, Heidi Weng, Maiken Caspersen Falla, Kari Øyre Slind.

Med Johaug inn på laget vil det telle totalt ni utøvere.

UTESTENGT: Therese Johaug vil tidligst være tilbake på landslaget i slutten av september.

Ellers var det ingen store overraskelser på damesiden. Katrine Harsem er tatt inn på laget igjen etter å ha stått utenfor i fjor.

- Det er fullt fortjent. Hun var femte beste kvinne sammenlagt sist sesong, kommenterer Bjørn.

Han mener også det er et klokt valg av landslagsledelsen å gi Kari Øyre Slind tillit.

- Den første sesongen på elitelandslaget kan være tøff, det vet vi, og det er klokt og godt valg å ta henne ut, sier Bjørn.

Ni på allroundlaget

Også allroundlaget for herrer elite vil telle ni mann:

Emil Iversen, Hans Christer Holund, Finn Hågen Krogh, Sjur Røthe, Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug og Martin Johnsrud Sundby, samt yngstemann som er Simen Hegstad Krügher.

Petter Northug fortsetter sin særavtale med eget treningsteam og -opplegg, men er også en del av landslaget. 

På sprintlandslaget for herrer er det tatt ut seks utøvere: Eirik Brandsdal, Sondre Turvoll Fossli, Sindre Bjørnstad Skar, Pål Golberg, Håvard Solås Taugbøl, Johannes Høsflot Klæbo.

Det var spekulert i om at nettopp Golberg skulle få sjansen på landslaget igjen etter å ha vært vraket i fjor, mens Taugbøl og Klæbo er debutanter inn i troppen.

Vraket

Allerede før uttaket ble kjent onsdag gikk Ola Vigen Hattestad ut på sin Facebook-side og bekreftet at han ikke er tatt ut på sprintlandslaget neste sesong.

- Skuffa? Selvfølgelig. Jeg er skuffa fordi jeg mener at når jeg er frisk og i form, er jeg fortsatt blant de aller beste. Og skuffa fordi jeg mener neste års OL-løype (og stilart) passer meg veldig bra, skriver Hattestad på Facebook.

Anders Gløersen er også vraket fra årets landslag.

- Det sier det meste om bredden i norsk herrelangrenn, sier NRK-ekspert Bjørn.

Martin Løwstrøm Nyenget fikk heller ikke plass på denne sesongens landslag. Sportssjef Vidar Løfshus sier at både Hattestad og Gløersen var skuffet over varkingen.

- Det er først og fremst Anders og Ola denne gangen her som ble skuffet og de har jo vanvittige merittlister begge to, og de har jo egentlig vært på laget, men én plass blir jo strøket, den må vi ha i rangering, sier Løfshus til Nettavisen.

- Hvordan har de tatt det?

- De er selvsagt skuffet. Jeg har faktisk ikke pratet med dem selv de siste dagene, men som Arild (Monsen) og Tor Arne (Hetland) sier, så tar de det som ekte mannfolk. Det er tungt å starte i gang igjen, når du plutselig er oppsagt på jobben, forteller Løfshus.

Løfshus tror likevel både Gløersen og Hattestad kjemper videre for en OL-plass, uten støtte fra landslaget i ryggen.

- Det vet jeg at er ambisjonene til begge to. Ola har gull fra Sotsji og bronse fra Vm i falun og Anders to medaljer fra Falun, så når de finner tilbake til sitt beste er de så klart aktuelle for en plass i OL-troppen.

Tirsdag kom uttaktet for rekruttlandslagene, og der var det store endringer. Kun tre av løperne som var på inneværende sesongs rekruttlandslag i langrenn har beholdt plassen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere