RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
SKUFFET: Landslagstrener Trond Nystad vet fortsatt ikke hva som er galt med skiene til de norske løperne. Han var skuffet etter nok en stafettfiasko. Heiko Junge / NTB scanpix
SKUFFET: Landslagstrener Trond Nystad vet fortsatt ikke hva som er galt med skiene til de norske løperne. Han var skuffet etter nok en stafettfiasko. Heiko Junge / NTB scanpix

Slik forklarer han stafettfiaskoen

Sist oppdatert:
Trond Nystad var både overrasket og skuffet etter nok en smørebom.

SOTSJI (Nettavisen): Det gikk som fryktet under herrestafetten. Norge smurte seg bort og havnet nok en gang utenfor pallen, det samme som skjedde under jentestafetten lørdag.

For mens Sverige, Russland og Frankrike kunne juble for henholdsvis gull, sølv og bronse, ble det en ny norsk OL-fiasko på langrennsstadion, og Norge endte til slutt på fjerdeplass.

- Som å gå på lim
Eldar Rønning hang godt med på den første halvdelen av første etappen, men så var det bråstopp. Ved veksling var Rønning halvminuttet bak, og den samme trenden så man også på de tre siste etappene.

- Det var som å gå på lim, oppsummerte Rønning etter rennet.

Landslagstrener Trond Nystad var langt nede da han møtte pressen etter nok en langrennsfiasko.

- Det er helt ræva, mer er det ikke å si. Resultatet er ikke det vi har trent for. Det er OL hvert fjerde år, og vi kommer ikke hit for å gjøre det så dårlig som vi gjør det nå. Det er frustrerende, men enda mer frustrerende når vi ikke vet hva årsaken er, sier Nystad, som for øvrig er tvillingbror til smøresjef Knut Nystad.

Aner ikke hva problemet er
Smøreteamet har nemlig ikke klart å knekke koden, til tross for at de startet testingen av Sotsji-snøen for over tre år siden. Etter jentenes stafettnederlag lørdag, bedrev smøreteamet intens testing gjennom hele kvelden, og selv etter nye tester i morgentimene hadde de ikke klart å finne ut hvor feilen ligger.

Det gjentok seg også etter herrestafetten.

LITE PRATESALIG: Petter Northug gikk rett forbi pressen etter stafetten. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

- Jeg vet ikke hvor feilen ligger. Vi har prøvd alt vi kan, og vi har prøvd å gi gutta gode ski. Men det er et eller annet som ikke fungerer, og nå må vi bruke tid på å finne en løsning. Vi vet ikke, gjentar Nystad.

Det norske smøreteamet har fått mye kritikk, og nå melder også den svenske smøresjefen seg på. 

- Nordmennene går med nesen i været
Sveriges smøresjef Lorentz Söderhielm gjør det meste av jobben alene, og til Expressen mener han Norges smøreteam opptrer arrogant.

- De går rundt med nesen i været. Hilser så vidt. De synes de er så jævla bra, sier Söderhielm til Expressen.

Under herrestafetten var rapporten fra løperne at skiene fungerte bra i tre-fire kilometer.

- Men etter det var det som at noen klistret lim på dem, sier landslagstrener Nystad.

- Kan ikke si en dritt
På spørsmål om Nystad var sikker på at det kun er skiene som har skylden, eller om løperne også er i dårlig form, svarer han slik:

- Det er vanskelig å si. Det blir som at noen kjører en folkevogn, en annen kjører Porsche. Hvem er best sjåfør?

Litt senere la han til:

- Her og nå kan vi ikke si en dritt. Vi har kjørt det samme opplegget som har fungert tidligere. For å vinne skirenn må utstyret klaffe, og formen blir vanskelig å måle når vi ikke har godt utstyr.

- Har dere ingen reserveplan for ski når ting ikke fungerer?

- Vi har flere boder fulle av ski, og det er ikke det det står på. Vi har testet alt som er, både av produkter og det ene og det andre. En eller annen plass ligger det et problem, og det har vi ikke funnet ut hva er, sier Nystad til Nettavisen.

- Man ser at det er for dårlig, og man trenger ikke være intelligent for å se det. Vi kommer ikke hit for å kjempe om de plassene vi er på nå, og vi er et mye bedre skilag enn det som vises nå. Dessverre er det sånn, fortsetter han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SKUFFET GJENG: Eldar Rønning og Martin Johnsrud Sundby (t.v) var begge langt nede etter stafetten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix


Tror ikke på svenskehjelp
Han tror heller ikke det er mye hjelp å hente hos svenskene, som har tatt gull på to stafetter på to dager.

- Akkurat som i VM, da vi hadde bedre ski enn svenskene, fortalte ikke vi hva vi gjorde. Og svenskene kommer ikke til å fortelle hva vi har gjort. Svenskene har gode ski, og vi har det ikke. Nå må vi snakke med folk i miljøet som kan det her, og hvis man har noen gode idéer, er de velkomne, sier landslagssjefen.

- De har skyldt mye på skiene
Sveriges Daniel Richardsson tror imidlertid at de norske skiproblemene er overdrevet.

- De har skyldt mye på skiene her i Sotsji. Jeg vet ikke om det er det eller formen. Det er kanskje en kombinasjon, sa Richardson etter sin etappe.

Svensken var i alle fall godt fornøyd med sine ski, men tror ikke noen av de han gikk sammen med slet mye mer enn ham.

- Vi i Sverige har bra greier, men jeg synes ikke de jeg gikk med hadde det noe verre. Jeg tror ikke det er bare skiene. Jeg tror vi er i veldig god form også.

Det norske laget besto av Eldar Rønning, Chris André Jespersen, Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug.

Neste mulighet for langrennsjubel kommer førstkommende onsdag. Da skal både gutta og jentene ut i lagsprint, som starter klokken ti norsk tid.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere