Slik gamblet Johnsrud Sundby før han vant stort

BEST: Martin Johnsrud Sundby trente beinhardt i vinter og får nå betalt.

BEST: Martin Johnsrud Sundby trente beinhardt i vinter og får nå betalt. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

- Han er verdens beste skiløper for øyeblikket, sier langrennsekspert.

Martin Johnsrud Sundby trente i sommer og høst så hardt og mye at flere av konkurrentene ikke engang trodde på det.

30-åringen, som har økt treningsmengden til 1100 timer i året, valgte i vinter å dele treningsdagboka si med de som ikke trodde ham.

Sundby selv var klar på at det var et sjansespill og at han risikerte en dårlig vinter. Etter den imponerende seieren i Tour de Ski, er det mye som tyder på at sjansespillet har lyktes, selv om sesongens hovedmål gjenstår.

IMPONERT: Morten Aa Djupvik er veldig imponert over Martin Johnsrud Sundbys prestasjoner denne sesongen. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Ambisjoner om VM-gull
Det er også NRKs langrennsekspert og tidligere landslagstrener Morten Aa Djupvik enig i.

- Jeg tror vi kan slå fast at han har lyktes. Det har funket veldig greit. Nå har han jo allerede nådd sesongens første mål, ved å vinne Tour de Ski, så vet jeg at han har ambisjoner om å hente med seg VM-gull fra Falun. Han har fått den starten på sesongen han kunne håpe på, sier Djupvik til Nettavisen.

- Er det noen fare for at han har truffet formtoppen for tidlig?

- Nei, han er så gjennomtrent og så god. Han har vist at det er absolutt mulig å gå fort på ski nå, så roe veldig ned, få en god treningsperiode og nå en ny topp før VM. Martin har jo sagt selv at han trodde Tour de Ski kom tidlig i forhold til den virkelige storformen, så jeg tror vi kommer til å se en minst like sterk Martin i Falun, sier Djupvik.

- Verdens beste skiløper
Den tidligere landslagstreneren, som i desember ble ansatt som ny idrettssjef i Skiskytterforundet, fryktet aldri at Johnsrud Sundby skulle kjøre seg for hardt i oppkjøringen.

- Jeg regnet med at Martin hadde kontroll. Han er en som alltid har trent veldig mye. Han tåler enormt stor treningsbelastning. Han nærmer seg selvsagt en grense, men han har tydeligvis lyktes med det. Jeg var ikke bekymret, men jeg synes det er morsomt at Martin prøver nye ting, og det er jo det han finner motivasjon i. Jeg er imponert. Han er verdens beste løper på herresiden for øyeblikket.

Til tross for en god fjorårssesong, var Martin Johnsrud Sundby sikker på at han trengte å øke treningsmengden før denne sesongen. Dette uttalte han i oktober:

- Noen vil kanskje lure på hvorfor i all verden jeg ikke gjør som i fjor. Det ga en kjempesesong og ville kanskje ha gjort det igjen. Men så har jeg tenkt at det som holdt i fjor, det holder ikke til vinteren. Det er jeg nokså sikker på. Jeg ligger 15 prosent over treningsvolumet jeg har hatt før, og for dem som kan regne litt, er det ganske solid, sa Martin Johnsrud Sundby til NTB.

VM i Falun arrangeres mellom 18. februar og 1. mars.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.