Gå til sidens hovedinnhold

Slik merkes kremen som førte til Johaugs positive dopingtest

Legen sier han ikke kan huske å ha sett advarselen.

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Landslagslege Fredrik S. Bendiksen forklarte seg om forløpet til Therese Johaugs positive dopingtest på Norges Skiforbunds pressekonferanse torsdag.

Da hevdet legen at han ikke oppfattet at kremen Trofodermin inneholdt stoffer som karakteriseres som doping.

- Jeg registrerte ikke der og da, jeg koblet ikke dette opp mot WADAs liste over forbudte midler. Jeg fikk det rett og slett ikke med meg. Jeg har studert mye, natt og dag, de siste åtte dagene, på hvorfor jeg ikke fikk det med meg, sier lege Bendiksen på torsdagens pressekonferanse.

Les også

Johaug kan bli utestengt i to år

Les også

Sterke reaksjoner fra Sverige etter Johaugs positive test

Merket med «doping»

Tuben ble kjøpt under langrennslandslagets høydetreningsleir i italienske Livigno 4. september. I Italia er det dog påbudt å merke produkter som innholder dopinglistede stoffer. TV 2 har fått tak i det samme produktet som Johaug brukte mot solforbrenning på leppene, Trofodermin.

Ifølge kanalens bilde, som skal være av en pakning med det samme produktet - og kjøpt i Italia i dag, er det et tydelig advarselssymbol om doping utenpå pakka.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Dette symbolet skal ha vært brukt på produktet helt siden 2003. Merkningen er påbudt i henhold til italiensk lov.

Da legen ble konfrontert med merkingen hadde han følgende å si:

- Jeg kan ikke erindre at jeg så samme trafikkskilt på den pakken som jeg fikk utlevert. Og jeg kan ikke erindre at det sto verken på pappkartongen utenpå eller på selve tuben, svarte Bendiksen.

- Så ikke det på pakningen

Det kan heller ikke landslagssjef Vidar Løfshus.

Nettavisen viste torsdag landslagssjef Vidar Løfshus et bilde av pakningen av kremen Trofodermin som er merket med en rød ring og «doping».

Det vites ikke om det er samme type pakke lege Bendiksen fikk på apoteket i Livigno, og Løfshus er klar på at han ikke kjenner igjen merkingen når Nettavisen viser ham bildet.

- Jeg så i hvert fall ikke det tegnet der på den pakningen Therese hadde, så det er vel forskjellig forpakninger på sånne medisiner, sier Løfshus til Nettavisen.

Medisinsk sjef i Antidoping Norge, Per Wiik Johansen, sier til Nettavisen at han ikke vet om det er vanlig at medikamenter som inneholder dopingstoffer er merket med dopingadvarsel i Italia.

- Det vet jeg ikke, så det kan jeg ikke svare på. Det var veldig tydelig merket det vi så i hvert fall, men jeg har ikke sett det før, så det vet jeg faktisk ikke, sier Wiik Johansen til Nettavisen.

Kommentarer til denne saken