RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
EKSTRA BESKYTTELSE: Snart kan Aksel Lund Svindal og resten av alpinistene får bedre beskyttelse når de kjører nedover løypene.
EKSTRA BESKYTTELSE: Snart kan Aksel Lund Svindal og resten av alpinistene får bedre beskyttelse når de kjører nedover løypene. Foto: Fabrice Coffrini (Afp)

Snart kjører alpinistene med airbag

– Dette er fantastisk spennende.

Etter mange år med forskning er FIS ganske nær lansering av airbagdrakter for alpinistene.

Meningen er at draktene skal blåse seg opp for å beskytte utøverne når de faller og treffer bakken. Forslagene til bruk av airbagteknologi ble gjennomgått under FIS-kongressen i Barcelona sist uke.

– Dette er fantastisk spennende, og vi har kommet veldig langt. I sommer og høst skal teknologien utvikles videre, og nye versjoner skal presenteres på høstmøtet i Zürich, forteller Inggard Lereim, som er nestleder i medisinsk komité i Det internasjonale skiforbundet.

Det er blitt vist flere demonstrasjonsmodeller de siste årene, som skal gi alpinistene ekstra beskyttelse. Teknologien kommer fra motorsporten og kan bli innført i skisporten om ikke så lenge.

Tall for de åtte siste sesongene viser samlet sett nedgang i antall skader både i alpint og fristil, men det er fortsatt for mange skader i skisporten.

Økningen i antall alvorlige kneskader hos kvinnelige hoppere gir grunn til bekymring for både Lereim og den medisinske komiteen. Tysklands skiforbund har foreslått et prosjekt for å se nærmere på årsakene.

– Det må settes inn mer arbeid på praktisk oppfølging av det vi vet om skadeforekomstene, både årsak. og skademekanismer, sier Lereim.

Anders Bardal og Maren Lundby kommer til å hoppe med nye hjelmer neste sesong. Det samme skal Jørgen Graabak og resten av kombinerteliten. Etter et samarbeid med hopp og kombinert innføres de samme hjelmene som ble innført i fartsdisiplinene i alpint i desember i fjor.

– Dette er et bra framskritt. Forsknings- og utviklingsarbeidet for enda bedre hjelmer fortsetter, sier Lereim. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere