*Nettavisen* Sport.

Stjernene ordnet russisk revansj

GYLLENT TREKLØVER: Jevgenij Malkin (til høyre), Viktor Tikhonov og Alexander Ovetsjkin scoret alle etter at Finland tok føringen. Foto: Alexander Demianchuk (Reuters / NTB scanpix)

De største hockeynavnene avgjorde VM-finalen.

26.05.14 01:58

RUSSLAND - FINLAND 5-2:

OL på hjemmebane i Sotsji ble en gedigen skuffelse for Russland. Foran forventningsfulle hjemmefans måtte heltene gi tapt allerede i kvartfinalen mot Finland.

Søndag var det tid for å revansjere seg for de russiske stjernene. I VM-finalen i hviterussiske Minsk var det nemlig Finland som sto på motsatt side av isen igjen.

I motsetning til Russland, som har stilt med de aller fleste av sine største profiler i mesterskapet, har Finlands unge mannskap overrasket med å komme seg helt til finalen.

Finnene klarte bare fjerdeplassen i det innledende gruppespillet. En knepen 4-3-seier mot Kasakhstan, VM svakeste lag, i siste gruppekamp ble avgjørende for avansementet.

Fikk kamp
I kvartfinalen danket Finland ut seierssikre Canada, og Tsjekkia møtte samme skjebne i semien.

Da søndagens finale var halvspilt hadde finnene taket på Russland også. Mål av Iiro Pakarinen og Olli Palola vendte kampen etter Sergej Sjirokovs ledermål for Russland. Men etter etter Finlands andre mål fikk russerne en vekker.

Bare 43 sekunder etter Palolas overtallsmål sto det 2-2. Washington Capitals-stjernen Alexander Ovetsjkin sto for utligningen.

Senere i perioden var det Jevgenij Malkin som sto fram og førte Russland tilbake i front. Det skjedde mens to finner satt i utvisningsboksen.

Denis Zaripov økte til 4-2 i et nytt overtall da fire minutter var spilt av periode tre. Flere finske utvisninger virket strengt idømt, ifølge ekpertpanelet i TV 2s hockeystudio.

Fornøyd Putin
Finland presset Russland etter dette, men lyktes ikke med å finne veien forbi burvokterveteranen Sergej Bobrovskij flere ganger.

Vikthor Tikhonov, barnebarnet til den legendariske russiske hockeytreneren med samme navn, fikk æren av å sette inn 5-2 i enda et finsk undertall.

Det markerte slutten på et perfekt gjennomført VM for forhåndsfavoritten. Laget vant samtlige av sine ti kamper.

Til stede i finalearenaen var den russiske presidenten Vladimir Putin. Hockeyinteresserte Putin så ut til å være langt mer fornøyd med utfallet i VM enn under OL for tre måneder siden.

Russland tok søndag sitt femte VM-gull i historien. Sovjetunionen vant hele 22 ganger før russerne tok over deres plass på ishockeylandslagenes øverste nivå.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag