RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stöckl: - Han er norsk hoppsports fremtid

X-FAKTOR: Phillip Sjøen drømmer om å bli en X-faktor i norsk hoppsport.
X-FAKTOR: Phillip Sjøen drømmer om å bli en X-faktor i norsk hoppsport. Foto: Simen Lønning (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Phillip Sjøen (18) har presentert seg for verdenseliten.

MIDTSTUEN (Nettavisen): Han drømmer om å bli norsk hoppsports neste X-faktor, Phillip Sjøen.

18-åringen blir sett på som et av de mest lovende hopptalentene i Norge, og er i ferd med ta steget inn i verdenscupsirkuset.

Det har han imidlertid måttet jobbe hardt for.

Unggutten har akkurat avsluttet en treningsøkt i Midtstuen når Nettavisen møter ham. Her har han tilbragt mye av tiden i sommer.

Ferie har han nemlig ikke tid til. 

IMPONERER: Phillip Sjøen har imponert på trening i sommer.

- «Gutta» stakk på ferie, mens jeg dro på treningssenteret og jobbet, sier Sjøen til Nettavisen.

- Jeg har tatt en del valg for å bli en bedre skihopper på sikt. Jeg drikker ikke alkohol og rører ikke tobakk. Det er ikke sikkert det har så mye å si, det å ta en øl av og til, men jeg har valgt å ikke gjøre det i det hele tatt. Jeg har troen på at det å ta de små valgene hele tiden kan gjøre meg til en bedre skihopper. Jeg er ganske hard på sånne ting. Jeg prøver å gjøre det for å kunne prestere bra, forklarer 18-åringen. 

Lengst i verden
Phillip Sjøen har de siste årene blitt et kjent navn i det norske hoppmiljøet, men det var først i juli at han markerte seg på den internasjonale arenaen.

Etter å ha imponert hjemme i Norge fikk Sjøen tillit av landslagstrener Alexander Stöckl, som tok han med til polske Wisla for å hoppe sommer Grand Prix med verdenseliten.

Sjøen trengte kun ett hopp på å presentere seg for resten av verdenscupsirkuset. I første offisielle treningsomgang hoppet han nemlig lengst av samtlige. 

- Jeg føler at jeg nå får litt tilbake for de valgene jeg har tatt. Jeg er glad for at jeg har tatt de valgene jeg har gjort. For meg er dette det riktige, forklarer 18-åringen.

Diskvalifisert
Men til tross for imponerende hopping på trening og et godt kvalifiseringshopp i Wisla, gikk den individuelle konkurransen uten Sjøen.

Arrangøren mente nemlig at unggutten hadde for stort undertøy, og diskvalifiserte hopperen. En avgjørelse som fikk liten forståelse i den norske leieren.

Landslagstrener Stöckl fikk likevel sett nok av 18-åringen til å gi ham ny tillit i de kommende Grand Prix-rennene i i sveitsiske Einsiedeln og franske Courchevel.

- Målet blir nå å få til det jeg gjør på trening i konkurranse. Det er en kunst. Men gjør jeg to gode skihopp bør jeg være blant topp ti i verden. Det får være målet i førsteomgang, så får vi ta å sette oss noen litt grovere målsettinger etter hvert, sier Sjøen. 

- Ny X-faktor
Sjøen er imidlertid klar på hva han drømmer om.

INGEN FERIE: Phillip Sjøen har ikke tatt seg tid til ferie i sommer.

- Det er aldri noen garantier i skihopping. Det er ikke alltid den som trener mest som blir best. Men jeg har i hvert fall satt meg som mål å ta Roar Ljøkelsøys norske rekord med flest verdenscupseiere. Man ser at Gregor Schlierenzauer har over 50 seiere, så det er mye som er mulig, forteller Sjøen.

- Jeg har lyst til å prege hopprenn. Å få inn en ny X-faktor i norsk hoppsport hadde vært kult. Det hadde vært kult å være han som gjorde det.  Det blir spennende å se om jeg klarer å fortsette i samme spor utover høsten, og helst utover vinteren. Det er det som har noe å si. Nå gjelder det å ta nye steg videre til vinteren, stabilisere seg i verdenstoppen og sikte mot VM i Falun, forklarer 18-åringen.

Stöckl: - Norsk hoppsports fremtid
Landslagstrener Stöckl legger ikke skjul på at han har store forhåpninger til det norske talentet.

- Han har potensial. Det har vi visst en stund. Han hadde en god avslutning på sesongen i fjor, med sølv i NM i Molde. Han har hatt en fin utvikling. Jeg føler at hvis han fortsetter på samme måten, er han norsk hoppsports fremtid. Han er en av dem som kan overta når de gamle slutter, sier Stöckl til Nettavisen. 

TROR PÅ SJØEN: Alexander Stöckl tror Phillip Sjøen kan bli norsk hoppsports fremtid.

Østerrikeren tror norske TV-seere vil bli bedre kjent med Sjøen allerede til vinteren.

- Hvis han fortsetter sånn, er han én av dem som kan støtte A-laget i verdenscupen. Selv om han er veldig ung, så føler jeg at han er veldig profesjonell. Han er bevisst på ting. Han vet hva han trenger og hva han må trene på. Han er veldig ivrig og har høy innsats på trening. Det er en veldig god forutsetning, forklarer østerrikeren. 

Norsk tropp
Torsdag reiser det norske hopplandslaget til Sveits for å hoppe sommer Grand Prix. Norge stiller med følgende hoppere til rennene i Einsiedeln og Courchevel:

Philip Sjøen, Bækkelagets SK/Kollenhopp
Anders Fannemel, Hornindal IL/Lillehammerhopp
Tom Hilde, Asker Skiklubb/Kollenhopp
Rune Velta, Lommedalen IL/Kollenhopp
Andreas Stjernen, Sprova IL/Trønderhopp
Daniel André Tande, Kongsberg IL/FlyingTeam Vikersund


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere