RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
IMPONERT: Alexander Stöckl er imponert over jobben Andreas Stjernen har gjort for å slå tilbake i verdenscupen.
IMPONERT: Alexander Stöckl er imponert over jobben Andreas Stjernen har gjort for å slå tilbake i verdenscupen. Foto: NTB Scanpix

Stöckl lar seg imponere av Stjernens forvandling

Andreas Stjernen opplevde nedturen, men i helgen var han tilbake på pallen i verdenscupen.

Nesten tre år etter at Andreas Stjernen (27) sist stod på pallen i et individuelt verdenscuprenn, kunne trønderen igjen juble for en pallplassering da han ble nummer tre i lørdagens renn på Lillehammer.

Det var det ikke alle som hadde trodd etter trønderens skuffende fjorårssesong. Hvis man ser bort ifra skiflygingsrennene, var en 15. plass det beste Stjernen kunne vise til i verdenscupen forrige sesong. Det resulterte i at han ble degradert til Norges B-lag i vår.

Stjernen legger ikke skjul på at han til tider synes det har vært krevende.

- Man blir irritert og man lurer litt på om det er dette man synes er artig å holde på med. Men så tenker man tilbake på gode perioder og skjønner at det ikke er noe som er artigere. Jeg har ikke hatt lyst til å gi opp etter å ha hatt så dårlige resultater som jeg hadde i fjor, sier Stjernen til Nettavisen.

FORNØYD: Norges landslagstrener i hopp, Alexander Stöckl, er godt fornøyd med jobben Andreas Stjernen har gjort i sommer og i høst.

Imponert Stöckl

Fjorårets skuffende resultater førte til at Stjernen foretok seg endringer i både det fysiske og tekniske arbeidet. 27-åringen har tidligere vist at han kan hevde seg i skiflyging, men i de mindre bakkene har han slitt. Landslagstrener Alexander Stöckl mener Stjernens tekniske endring er årsaken til at han nå kan hevde seg mot de beste også i de mindre bakkene.

Østerrikeren har latt seg imponere av 27-åringens forvandling.

- Det er veldig imponerende fordi jeg vet hvor vanskelig det er å endre et sånt mønster. Det tar lang tid og det er snakk om mange repetisjoner. Hvis man har gjort det samme titusenvis av ganger, så kreves det stort fokus for å endre det, men det har han klart, sier Stöckl til Nettavisen.

Selv tror Stjernen at også degraderingen til B-laget kan ha vært til hans favør.

- Jeg har hatt et miljøskifte etter å ha komme ned på B-laget, noe jeg tror har hjulpet meg litt. Jeg har fått et lite spark i ræva, forteller Stjernen.

På B-laget føler 27-åringen at han har fått ro til å jobbe med det han manglet forrige sesong. I høst har han satt nye personlige rekorder på diverse fysiske tester.

- Jeg har fått veldig god tid til å trene godt i både sommer og høst. Jeg har vært ute av A-laget og har stort sett vært hjemme. I vår hadde jeg en skade som gjorde at jeg ikke fikk hoppe, og da ble det mye fysisk trening. Da var jeg veldig klar da jeg fikk hoppe igjen i august. Jeg har hatt mye god trening og kanskje litt mer ro i kroppen enn hva jeg har hatt før. Det har vært veldig bra, sier Stjernen.

Ble disket

Til tross for at de første verdenscuprennene denne sesongen har vært preget av vanskelige værforhold og noen avlysninger, har Stjerne allerede fått vist at han kan være blant de beste. I helgen ble han altså nummer tre i lørdagens renn på Lillehammer.

Søndagen gikk det imidlertid ikke like bra. 27-åringen fikk ikke godkjent hoppdressen før han skulle sette utfor den lille Lysgårdsbakken. Stjernen er usikker på hva som skjedde. Dressen var nemlig den samme han hadde brukt i rennet dagen før.

- Jeg er faktisk litt usikker på hva som har skjedd, men det har nok hatt noe med måten jeg har tatt på dressen og hvordan jeg har stått under testen på toppen. Jeg har aldri hatt noe problem med å få dressen høyt nok opp før, så om det bare var en glipp, eller om det er noe jeg må trene mer på skal jeg finne ut av før rennene i Russland, forklarer Stjernen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GOD START: Kenneth Gangnes ble nummer to i bakken på Lillehammer. Andreas Stjernen t.h. ble nummer tre


Reiser til Russland

Onsdag kveld satt Stjernen seg på flyet sammen med resten av den norske troppen på vei mot Russland og Nizhny Tagil for å hoppe verdenscup kommende helg.

Så gjenstår det å se om trønderen og de andre norske hopperne kan følge opp den glimrende starten på sesongen. Severin Freund fra Tyskland leder for øyeblikket verdenscupen sammenlagt, men er kun ett fattig poeng foran Kenneth Gangnes.

Kvalifiseringen til lørdagens renn starter fredag klokken 15.00 og vises på NRK 2.

Norge sender følgende hoppere til Nizhny Tagil:
Daniel-André Tande, Kongsberg IL
Tom Hilde, Asker Skiklubb
Kenneth Gangnes, IL Kolbukameratene
Anders Fannemel, Hornindal IL
Johann André Forfang, Tromsø SK
Joachim Hauer, Bækkelagets SK
Andreas Stjernen, Sprova IL

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere