RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stortalent i akutt pengemangel

Hedvig Wessel og det norske landslaget i kulekjøring trenger penger. Fort.

Forestill deg at du er 19 år gammel, har deltatt i ett OL og er et av de desidert største talentene innen idretten din i verden.

Hedvig Wessel er i den posisjonen.

Helt siden hun startet med kulekjøring i en alder av 13 år, har hun hatt en enorm utvikling. 

Nå står hennes videre satsing i fare på grunn av akutt pengemangel hos hennes landslag i Freestyle-forbundet, som er en del av Norges Skiforbund.

- Hvis man ikke har økonomi til å dra på samlinger og til de stedene man burde, så vurderer jeg å begynne med noe annet på ski, sier Wessel til Nettavisen.

For å kunne ha nok penger til å fortsette med det hun liker aller best, nemlig kulekjøring, har hun nå gått til det skrittet at hun har startet en innsamlingsaksjon for å skaffe til rette nok midler til å opprettholde satsingen.

Kulekjøringslandslaget samarbeidet forrige sesong med det svenske landslaget, og de hadde da to trenere fordelt på to grupper.

Desperasjonen har meldt seg
Per dags dato mangler det, etter hva Nettavisen erfarer, rundt 600.000 kroner for å få til samme opplegg. Slik situasjonen er nå, har de ikke råd til å lønne trener på fulltid og heller ikke penger til å kunne ha den satsingen som kreves for å kunne konkurrere på høyt nivå.

- Er det en frustrerende situasjon?

- Det er helt jævlig! Jeg har tatt det veldig med ro før og tenkt at det ordner seg. Det er nå når jeg merker at det kanskje ikke ordner seg, at jeg merker jeg blir veldig lei meg. Det er utrolig kjipt at vi ikke har nok penger til et landslag, forteller 19-åringen.

Egentlig skulle det norske landslaget i kulekjøring ha startet sommertreningen sin i begynnelsen av juni, men det ser det ikke ut til at de får gjennomført nå.

Saken fortsetter under bildet.

OL: Her er Hedvig Wessel i aksjon under Sotsji-OL i 2014.

Wessel har derfor bestemt seg for at hun alene resier til Folgefonna i store deler av juni for å trene der. 

- Begynner desperasjonen å melde seg?

- Akkurat nå prøver jeg bare å tenke på hva jeg kan gjøre alene, hva jeg kan trene og hva jeg ville gjort hvis jeg hadde hatt et lag. Jeg forsøker å gjøre alt det samme. Men nå har jeg ingen trener mens jeg skal stå på ski, forteller Wessel.

Sist sesong reiste det norske landslaget rundt i verden og delte på to trenere sammen med Sverige. Den ordningen håper de å få penger nok til å kunne videreføre denne sesongen.

Forskjellen er stor fra det norske landslaget og til Canada, som er verdens beste kulekjøringsnasjon.

Misunnelse
Men selv om den blide 19-åringen er misunnelig på Canadas store støtteapparat, er hun overbevist om at hun kan nå verdenstoppen med samme størrelse på støtteapparatet som det norske laget hadde forrige sesong.

- Hva tenker du når du ser støtteapparatet Canada har?

- Det er surt. Samtidig som det er kjipt og vanskelig, så får det meg til å ville det her enda mer. Og til å bevise at vi klarer dette uten det teamet de har. Vi har kommet veldig langt på veldig lite, og det synes jeg viser veldig mye, både med viljen vår og at vi kan bli bra. Om vi bare kunne fått litt mer, nok penger til å få dette sammen, så kan vi komme veldig langt, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

POSITIV: Kulekjører Hedvig Wessel forsøker å holde positivt fokus selv om det er store økonomiske problemer i forbundet hennes.

Wessel forteller at hennes mål er å ta medalje i OL i 2018, og at gullmedalje under de olympiske lekene i 2022 er noe hun er overbevist om at er innen rekkevidde.

- Hvor surt er det  å tenke på at det kun er rundt 600.000 kroner som kan «hindre» deg i å vinne de medaljene?

- Det er helt jævlig og veldig trist. Det er kjempekjipt! Jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Det er veldig mye penger for oss, men kanskje veldig lite penger for andre. Det er synd og vanskelig og kjipt. Men det finnes andre ting i livet, holdt jeg på å si, smiler hun tappert.

LEDER: Håkon Wibstad er komitéeleder for freestyleforbundet.

Forbundet: - Skulle vært lenger fremme
Håkon Wibstad er leder i freestylekomitéen og ansvarlig inn mot kulekjørerne. Han synes situasjonen langt fra er optimal, og han er lei seg for at utøverne ikke har et bedre opplegg enn det man har i dag.

- Blir opplegget tilfresstillende nok slik utøverne selv ønsker?

- Det er for tidlig å si noe om nå. Vi skulle gjerne vært lenger frem i planleggingen, men det jobbes veldig bra fra kulemiljøet. de som holder på med dette til daglig, de står på og jobber og er veldig flinke, sier Wibstad til Nettavisen.

Han kan heller ikke garantere noen snarlig bedring for utøverne, men han skryter av hvordan kulemiljøet har jobbet.

- De har vært veldig kreative og vi ser at det dukker opp penger fra forskjellige kilder. Vi håper vi kommer dit vi ønsker å være, men per i dag er vi neppe der at løperne vil hoppe i taket og si at vi har et veldig bra opplegg, fortsetter han.

Wibstad forteller at målet for forbundet er å ha utøvere som kjemper i verdenstoppen, men erkjenner at det kan bli vanskelig slik situasjonen er nå.

- Det er egentlig veldig synd at vi ikke har en sponsorbase som gjør at vi får dette tilbudet som er så godt som vi skulle ønske det var. Vi kan ikke bruke penger vi ikke har, og det gjelder mange andre også, forklarer han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere