LILLEHAMMER / OSLO (Nettavisen):

Martin Johnsrud Sundby gikk inn til sesongens første verdenscupseier da han slo knockout på konkurrentene i den siste lange motbakken på jaktstarten på Lillehammer.

Etter en tung sommer og forsesong preget av fokus på utestengelsen for feilaktig bruk av astmamedisin, var Sundby endelig tilbake på topp.

LES: Brudd for Charlotte Kalla
LES: Kommentatorene stusset. Wengs forklaring er enkel

Oppløst i tårer

- Nå er jeg veldig emosjonell. Det har vært en tung høst. Kjempehardt ... Jeg har prøvd å holde fokus på det jeg skal. Dette betydde veldig mye for meg, sa en gråtkvalt Sundby til NRK etter seieren.

- Vi ble en stor gruppe som jaget Calle, og han virket veldig sterk, men plutselig så vi han begynte å slite og hadde dårlig feste. Jeg gikk det jeg hadde og fikk det jeg trengte, fortsatte han.

Stjerneskuddet Johannes Høstflot Klæbo gikk inn til en fantastisk andreplass etter å ha spurtslått Matti Heikkinnen.

- Det føles helt rått. Planen var å gå så billig som mulig og ha nok å gå med i den siste langbakken. Det er utrolig stort, sa unggutten til NRK.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sterkt løp

Calle Halfvarsson gikk ut i ensom majestet og så lenge ut til å holde unna for forfølgerne gjennom den avsluttende 15-kilometeren av minitouren på Lillehammer.

Etter litt over halvgått løp, ble det imidlertid klart at svensken hadde dårlig feste på skiene og heller ikke sin beste dagsform, og med drøyt tre kilometer igjen å gå, hadde forfølgergruppa med blant annet Martin Johnsrud Sundby, Finn Hågen Krogh, Emil Iversen og stjerneskuddet Johannes Høstflot Klæbo.

Halfvarsson hadde i underkant av 50 sekunder å gå på til et kobbel av forfølgere fra start, og med en sterk start på løpet, så det lenge ut til å gå mot tour-seier for den svenske verdenscuplederen.

Anført av en Sundby som tok et stort ansvar for å dra gruppa, ble derimot svenskens forsprang plutselig svært minimert mot slutten av den andre av tre runder.

Dobbelt norsk

I den siste lange motbakken før mål slo Sundby knockout på konkurrentene og opparbeidet seg et forsprang som holdt hele veien til mål.

Med seg på pallen fikk han altså 20-årige Klæbo, som like godt gikk inn til en andreplass i sin første verdenscup-tour. Finske Matti Heikkinen ble knust i spurten av unggutten.

Emil Iversen gikk inn til fjerdeplass, mens en stiv Calle Halfvarsson ble nummer fem.