Søndag ble han slått av finnen Ivo Niskanen og landslagskollega Emil Iversen på 15-kilometeren i Finland.

Det var en nervøs Sundby som kom til start. Sår hals har preget treningshverdagen hans i de siste dagene. Han har ikke snakket med mange utenlandske kolleger den siste tiden og har brukt kreftene på seg selv.

- Jeg har vært i bra form i hele høst, og jeg hadde håpet å gjøre det bra, men det er vanskelig å vite etter en uke på sykesenga hvordan det ligger an. Jeg var veldig nervøs i dag, og det var ikke noe perfekt løp. Men alt i alt synes jeg at jeg gjør 15 gode kilometer, og i dag var jeg ikke bedre enn nummer tre. Forhåpentligvis blir de neste helgene bitte litt bedre, og så håper jeg å kunne kjempe om et par plasser høyere på pallen enn dette, sa Sundby.

Annerledes

Det var i juli det ble kjent at Sundby ville bli suspendert i to måneder for å ha inntatt for store doser astmamedisin gjennom et forstøverapparat. Det skjedde for snart to år siden.

- Hvor annerledes har denne sesongen vært med alt som er skjedd?

– Treningsmessig har det vært en god oppkjøring, selv om det er mye annet rart. Det har uten tvil vært en energityv for meg, og effekten av det har jeg ikke kunnet måle i noen grad. Det har bare vært der som noe jeg har måttet leve med. Så har jeg prøvd alt jeg kunne og fokusere på det som er viktig for meg, og det er å trene bra. Tenke på de riktige tingene. Det har vært krevende og belastende mentalt sett, selvfølgelig. Jeg er likevel fornøyd med at jeg har fått gjort en god treningsjobb.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


- Var dette løpet beviset på at du har klart å gjennomføre det du skal selv i en turbulent tid?

- Dette var i hvert fall ingen krise sånn sett. Jeg er fornøyd med hvordan kroppen responderte etter den siste uka. Det var litt kjipt at jeg ikke fikk muligheten til å komme i gang sist helg, men dette gir en liten indikasjon på at jeg har klart meg igjennom denne perioden.

Ute

- Når var det at du kunne komme i gang igjen på noenlunde normalt vis?

- Det er ikke noe eksakt tidspunkt på det. Det har bare sakte, men sikkert ebbet ut av mitt system i hvert fall. Jeg har hatt mye gode folk rundt meg som har hjulpet meg med det. Mye er opp til meg selv.

- Ute av systemet? Astmadebatten kommer til å fortsette, og granskningsutvalget har ikke sagt sitt?

- Men det ligger ikke på meg i det hele tatt. Det er andre som bruker tid og krefter på det. Jeg må bruke mine krefter på de konkurransene som kommer. Det er mye som skjer framover. Nå er det fortid, og så ligger framtiden foran meg. Jeg har vært nervøs, og det var godt å komme ut av min egen boble og komme i gang med sesongen. Nå handler det om å gjøre de riktige tingene framover.

- Var dette løpet en lettelse?

- Om jeg hadde vunnet så hadde det nok vært det. Dette gjør meg bare ekstra motivert og fokusert framover. Nå var det mest deilig bare å komme i gang.

Landslagstrener Tor Arne Hetland var imponert over jobben Sundby har gjort etter dopingdommen.

- Jeg er imponert over den jobben han har gjort for å komme seg igjennom alt som er skjedd i de siste månedene, konkluderte Hetland. (©NTB)