RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sundby ble ikke pålagt hemmelighold

HOLDT TETT: Martin Johnsrud Sundby ville ikke at det skulle komme fram at han ble etteforsket for dopingbrudd.
HOLDT TETT: Martin Johnsrud Sundby ville ikke at det skulle komme fram at han ble etteforsket for dopingbrudd. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Skiforbundet kunne ikke offentliggjøre noe rundt Sundbys samtykke.

Under onsdagens pressekonferanse der det kom fra at Martin Johnsrud Sundby er utestengt i to måneder på grunn av et brudd på dopingreglementet, ble det ettertrykkelig sagt at Sundby og Skiforbundet var pålagt konfidensialitet.

Det er en sannhet med modifikasjoner, skriver VG. FIS' antidopingreglement og WADA-koden tilsier at prosessen skulle være konfidensiell fram til FIS' antidopingpanel har kommet til sin avgjørelse.

Det skjedde 4. september i fjor.

- Etter dette er det løperens privilegium å ikke kommunisere utfallet, skriver Sarah Lewis, generalsekretær i FIS, i en epost til VG.

Skiforbundet har uansett vært pålagt konfidensialitet inntil det tidspunktet CAS offentliggjorde dommen, og etter at den endelige dommen falt 11. juli ble det fastsatt et tidspunkt for offentliggjøring.

FIS frifant Sundby for dopingbrudd, men WADA anket dommen. Idrettens voldgiftsrett (CAS) konkluderer med at Sundby er skyldig.

Nettavisen spurte Sundby hvorfor de holdt det hemmelig i 18 måneder, svarer Sundby følgende.

- Dette har vært en konfidensiell sak, noe som har vært svært viktig for alle parter. Vi har blitt pålagt konfidensialitet fra idrettens voldgiftsrett (CAS) og det var kun et lite knippe mennesker som kjente til saken. Mitt juridiske støtteapparat, samt Skiforbundet og noen få mennesker til er de eneste som kjente til saken, sa Sundby til Nettavisen.

BLOGG: Nord-Korea-tilstander i Skiforbundet: - Skremmende velregissert

Les også: Northug vant Tour de Ski

Sett denne? Dette er dingsen som har skapt problemer for Sundby

Fakta: Dette er Sundby-saken

Klikk for å åpne faktaboksen
 
 • Martin Johnsrud Sundby fikk diagnostisert astma som barn, og har brukt astamedisinen Ventoline.
 • Ventoline inneholder stoffet salbutamol. Regelverket tillater bruk av inhalert salbutamol opp til en maksimumsdose på 1600 mikrogram per 24 timer.
 • Salbutamol er nødvendig for at Sundby skal kunne konkurrere på lik linje med andre. Astma gjør luftveiene trangere, mens salbutamol gjør at de slapper av og får normal størrelse igjen.
 • Landslagslege Knut Gabrielsen og Norges Skiforbund sier de forsto det som at doseangivelsen gjaldt den faktiske dosen som inhaleres, og ikke dosen som settes i forstøverapparatet (den tilmålte dosen).
 • I forbindelse med at astmaen til Sundby forverret seg i 2014, ble han anbefalt av landslagslege Gabrielsen å bruke inntil tre doser på 5000 mikrogram per døgn via forstøverapparatet. Dosen som settes i forstøverapparatet har vært totalt 15.000 mikrogram.
 • Skiforbundet støttet seg på studier som sier at bare om lag ti prosent av dosen som settes i apparatet blir inhalert og opptatt i kroppen ved bruk av forstøverapparatet.
 • I forbindelse med konkurransene i Davos 13. desember 2014 og i Toblach 8. januar 2015 ble det gjennomført «in competition»-testing. Sundby opplyste da at han hadde tatt salbutamol og urinprøvene viste et innhold på 1340 og 1360 nanogram per mililiter urin. Den øvre grensen er 1200. Verdier over grensen betyr ikke det samme som at utøveren har gjort noe galt, men at det må gjøres flere undersøkelser.
 • Dopingpanelet i det internasjonale skiforbundet (FIS) var enige med Norges Skiforbund. Sundby ble derfor frikjent i september 2015. Påtalenemden i Antidoping Norge delte FIS’ syn og anket ikke.
 • Verdens antidopingbyrå (WADA) sier at det er dosen som legges inn i forstøverapparatet som er veiledende, ikke den som inhaleres i kroppen. Ifølge dem har Sundby overskredet den lovlige grensen.
 • WADA, derimot, anket saken til CAS (Den internasjonale voldgiftsretten for sport). Saken ble behandlet i mai i år, og dommen falt 11. juli 2016.
 • I CAS er Sundby utestengt i to måneder fra 11. juli. I tillegg strykes resultatene hans i Davos 13. desember 2014 og Toblach 8. januar 2015.
 • På grunn av dette mister han også sammenlagtseirene i Tour de Ski og World Cup i samme sesong. 
 • Kilde: Norges Skiforbund

Langrennssjef Vidar Løfshus bekrefter at det var Skiforbundet i samråd med Sundby som avgjorde å fortsette og holde saken hemmelig etter september, og mens saken ble behandlet av CAS.

På spørsmål om hvorfor de valgte å ikke offentliggjøre dopingsaken, svarer Løfshus slik:

- Det har jeg ingen formening om nå. Det viktige for meg har vært å følge opp med WADA.

Saken ble holdt hemmelig i 1,5 år, og ble først offentliggjort ti dager etter at den endelig dommen falt i CAS. Hadde det endt med frifinnelse antyder Løfshus at verden trolig aldri ville fått vite om dopingetterforskningen av Sundby.

Langrennsstjernen sier det har vært en veldig vanskelig tid.

- Det har definitivt vært en krevende periode. En emosjonell berg-og-dalbane fra beskjeden kom, med påfølgende saksbehandling, frifinnelse av FIS (Internasjonale skiforbundet) og Antidoping Norge som var en enorm lettelse. Å ga inn i en sesong vitende om at jeg er frikjent med bevis for at jeg ikke hadde tatt mer medisin enn lovlig, har vært viktig for meg. Gjennomførte sesong beste noensinne og var ikke forberedt på dette utfallet. Det var nærmest utenkelig at det skulle ende på denne måten, sa Sundby.

Idrettens voldgiftsrett CAS har altså slått fast at Sundby har brutt WADA-reglementet gjennom feil bruk av den lovlige astmamedisinen Ventoline. Han skal ikke ha søkt om medisinsk fritak for bruk av astmamedisinen.

Skiforbundet er skuffet over den endelige dommen. 

- Det handler ikke om juks, eller å oppnå fordeler. Det handler om forståelsen av hvordan en lovlig og nødvendig medsin skal innta, sa skipresident Erik Røste på pressekonferansen.

Det dreier seg ikke om et alvorlig brudd på reglene, men Skiforbundet har misforstått hvordan reglene skal tolkes.

- Martin er uten skyld. Han har fulgt rådet fra landslagets lege. Vi har forstått reglene feil, og tar på oss all skyld, sier Røste.

Hadde Gabrielsen forstått reglementet annerledes og søkt om medisinsk fritak, ville medisinbruken vært i tråd med reglementet og det ville ikke blitt igangsatt en sak.

Bakgrunn: Sundby utestengt i to måneder etter dopingbrudd

* Internasjonalt kan dette oppfattes annerledes

* Landslagslegen har feiltolket reglene

* Utenlandske utøvere reagerer: - Egne regler for Norge

* Bjørgen bruker også astmamedisin: - Jeg støtter Martin

* Langrennssjefen: - Andre land må bare spekulere, men vi har stien ren

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere