RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
IKKE ENIG: Tidligere toppløper Frode Estil gikk i høst ut og antydet at mange norske langrennsløpere trente for mye. Martin Johnsrud Sundby (30) er ikke enig.
IKKE ENIG: Tidligere toppløper Frode Estil gikk i høst ut og antydet at mange norske langrennsløpere trente for mye. Martin Johnsrud Sundby (30) er ikke enig. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Sundby om Estil-kritikk: - Håper han ikke mente det

Sist oppdatert:
Ikke enig med den norske skihelten.

Tidligere toppløper Frode Estil gikk i høst ut og antydet at mange norske langrennsløpere trente for mye.

Martin Johnsrud Sundby (30) er en av dem som trener aller mest, og han følger ikke tankegangen til Estil.

Estil er langt fra alene om å hevde at mange trener for mye. Han rettet nok først og fremst også kritikken sin mot juniorløpere.

– Det var en interessant uttalelse, og han ble også sitert på treningsmengden til landslagsløperne. Jeg har enormt respekt for Estil som skiløper, og jeg har ingen tanke om å utfordre den treningslæren han har. Men jeg lever i den tro på at langrenn er såpass teknisk at jo flere gjentakelser og repetisjoner du får til i løpet av et treningsår, såframt du er på riktig side, jo smartere er det for den teknikken du skal utvikle for å gå fort på ski, sier Røa-løperen når NTB får snakke med ham på Beitostølen onsdag.

Johnsrud Sundby har trent 150 timer mer foran denne sesongen enn foran suksessesongen som ga verdenscupseier sammenlagt sist sesong. Sundby trener rundt 1150 timer i året. Det er 400 timer mer enn for eksempel Estil gjorde.

Undervurdering

30-åringen bruker svømmeidretten som treningsreferanse.

ÅPEN: Frode Estil.

– Svømming er en annen teknisk idrett enn langrenn, men spør du en svømmer om antall treningstimer og antall repetisjoner de må ha, så er det langt, langt over det jeg trener. Da er vi inne på det tekniske aspektet av det, og da synes jeg kanskje at han (Estil) undervurderer det tekniske aspektet ved langrennsgåing og målt opp mot hvor mange repetisjoner som kreves.

– Olaf Tufte skal ro i seks minutter, og han trente 1200 timer i året på sitt råeste. Jeg skal gå fem mil, jeg skal bytte stilart og gå i en rekke ulike terrengtyper, og jeg skal utvikle en kapasitet som gjør at jeg tror det kreves mer treningstimer enn det Frode Estil skisserte for de beste seniorløperne på det øverste nivået. Jeg når nok min topp i år, og så må jeg nok jeg roe meg ned igjen og utnytte at jeg har trent godt over flere år. Jeg tror også at Frode Estil glemmer at han ikke var spesielt god i sprint og heller ikke alltid god i skøyting, sier Johnsrud Sundby.

Enig

Sist sesongs vinner av Tour de Ski tror ikke at han hadde klart å bli en bedre avslutter og en bedre skøyter ved å roe ned treningsmengden.

– Jeg er 100 prosent enig om det han sa om juniorløperne, men ikke for de aller beste seniorløperne. Da håper jeg at han ikke mente det som er skrevet.

Sundby vedgår at det finnes dem som har kommet med tilbakemeldinger etter at årets treningsmodell kom for en dag for noen uker siden.

– Mange har naturlig nok spurt om hvorfor jeg har endret såpass mye på treningen siden jeg gjorde det så bra i fjor. Jeg har mine grunner for det. Jeg trener ikke for å ha mest mulig timer i boka, men for å bli best mulig på ski. Hvis det ikke fungerer, så har jeg dritet meg ut. Så enkelt er det.

Fredag sesongåpner Johnsrud Sundby og resten av norgeseliten med 15 kilometer klassisk på Beitostølen. (©NTB)

LES OGSÅ:


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere