Gå til sidens hovedinnhold

Svarer på Bjørndalens kritikk

Her er FIS-direktørens svar på Ole Einar Bjørndalens appell.

Som Nettavisen skrev torsdag, er skiskytterkongen Ole Einar Bjørndalen kritisk til fellesstarter i langrenn.

40-åringen mener det «ikke skjer en dritt» før slutten av løpene.

Renndirektør i FIS, Pierre Mignerey, sier i en mail til Nettavisen at han respekterer Bjørndalens mening, men tror synspunktet er spesielt for skandinaver.

- Jeg tror dette går på kultur. De fleste som ønsker individuell start er skandinaver, mens resten av verden er mer interessert i fellesstarter, sprint og jaktstart, sier renndirektøren.

Kunnskap
Årsaken tror han ligger i skandinavers kunnskap om sporten.

- Intervallstart krever en bra forståelse for sporten hvis man skal forstå hva som skjer. Konseptet er lettere i de andre formatene hvor vinneren er første mann over mållinjen.

- Skandinaver har helt klart en god forståelse for langrennssporten og den kulturelle bakgrunnen for å kunne glede seg over intervallstarter. Jeg tror også at kulturelt sett at den ekte sportshelten i Skandinavia er utøveren som kjemper alene, og som kan overgå sine egne grenser. Mens i Mellom-Europa har man vokst opp med å følge sykkelkonkurranser som Tour de France og Giro d’Italia, forklarer Mignerey.

Foretrekker FIS fellesstart?
Renndirektøren går imidlertid ikke med på at FIS foretrekker fellesstarter.

- Verdenscup i langrenn er sammensatt med en rekke diverse øvelser, og ikke kun fellesstart. Vi har enkeltstart, fellesstart, jaktstart, sprint og lagøvelser. Neste sesong kommer vi til å ha ni sprinter, åtte individuelle starter, fire jaktstarter og fire fellesstarter. Kan vi da si at FIS foretrekker fellesstart? Spør Mignerey.

- Vi benytter oss av samtlige av disse øvelsene, og jeg føler at vi har en kalender som er bra balansert, sier Mignerey.

Han utelukker derimot ikke at det vil skje endringer i framtiden.

- Jeg tror helt klart at vi vil diskutere endringer i framtiden med tanke på øvelser, men jeg ser ingen grunn til at vi spesielt skal fokusere på spørsmålet enkeltstart mot fellesstart, sier Mignerey.

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto