*Nettavisen* Sport.

Svarer på Bjørndalens kritikk

- TYPISK FOR SKANDINAVERE: Renndirektør i FIS, Pierre Mignerey, sier det er typisk for skandinavere å like intervallstart i langrenn. Foto: Imago/gerhard König

Her er FIS-direktørens svar på Ole Einar Bjørndalens appell.

28.03.14 08:37

Som Nettavisen skrev torsdag, er skiskytterkongen Ole Einar Bjørndalen kritisk til fellesstarter i langrenn.

40-åringen mener det «ikke skjer en dritt» før slutten av løpene.

Renndirektør i FIS, Pierre Mignerey, sier i en mail til Nettavisen at han respekterer Bjørndalens mening, men tror synspunktet er spesielt for skandinaver.

- Jeg tror dette går på kultur. De fleste som ønsker individuell start er skandinaver, mens resten av verden er mer interessert i fellesstarter, sprint og jaktstart, sier renndirektøren.

Kunnskap
Årsaken tror han ligger i skandinavers kunnskap om sporten.

- Intervallstart krever en bra forståelse for sporten hvis man skal forstå hva som skjer. Konseptet er lettere i de andre formatene hvor vinneren er første mann over mållinjen.

- Skandinaver har helt klart en god forståelse for langrennssporten og den kulturelle bakgrunnen for å kunne glede seg over intervallstarter. Jeg tror også at kulturelt sett at den ekte sportshelten i Skandinavia er utøveren som kjemper alene, og som kan overgå sine egne grenser. Mens i Mellom-Europa har man vokst opp med å følge sykkelkonkurranser som Tour de France og Giro d’Italia, forklarer Mignerey.

Foretrekker FIS fellesstart?
Renndirektøren går imidlertid ikke med på at FIS foretrekker fellesstarter.

- Verdenscup i langrenn er sammensatt med en rekke diverse øvelser, og ikke kun fellesstart. Vi har enkeltstart, fellesstart, jaktstart, sprint og lagøvelser. Neste sesong kommer vi til å ha ni sprinter, åtte individuelle starter, fire jaktstarter og fire fellesstarter. Kan vi da si at FIS foretrekker fellesstart? Spør Mignerey.

- Vi benytter oss av samtlige av disse øvelsene, og jeg føler at vi har en kalender som er bra balansert, sier Mignerey.

Han utelukker derimot ikke at det vil skje endringer i framtiden.

- Jeg tror helt klart at vi vil diskutere endringer i framtiden med tanke på øvelser, men jeg ser ingen grunn til at vi spesielt skal fokusere på spørsmålet enkeltstart mot fellesstart, sier Mignerey.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.