Svensk kommentator oppgitt over Tour de Ski-situasjonen

JUBLET: Stina Nilsson (i midten) kunne juble for seier på første etappe av Tour de Ski.

JUBLET: Stina Nilsson (i midten) kunne juble for seier på første etappe av Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Fravær og usikkerhet rundt hvem som vil fullføre vinterens Tour de Ski skaper reaksjoner.

TOBLACH (Nettavisen): Fraværet av de antatt beste løperne på kvinnesiden har igjen kommet i fokus i forbindelse med vinterens Tour de Ski.

Therese Johaug og Ragnhild Haga er blant dem som har valgt å stå over touren på det norske laget, men Norge stiller likevel med blant andre Ingvild Flugstad Østberg og Astrid Uhrenholdt Jacobsen som regnes som noen av favorittene i kampen om sammenlagtseieren.

For Sveriges del ser det imidlertid langt mørkere ut.

Åtte av de ti beste svenske løperne i verdenscupen har valgt å stå over touren.

- Må løses

Og selv om Stina Nilsson fikk en drømmestart på konkurransen lørdag er det tvilsomt at hun vil sørge for noen svenske jubel i kampen om sammenlagtseieren. Nilsson antyder nemlig at hun kommer til å hoppe av touren etter fire etapper.

Det kan bety at man ender opp med et scenario der lederen altså kommer til å avbryte konkurransen etter halvgått tour.

- Det er ligner litt på situasjonen forrige vinter da Weng og Flugstad Østberg vurderte å hoppe av da de var i teten. Det er ikke bra for denne konkurransen hvis det skjer uansett hvilken nasjon utøveren kommer fra. Hvis man er i ledelsen etter fire etapper, så ser det ikke spesielt bra ut om man hopper av, sier Tomas Pettersson til Nettavisen.

Han er kommentator i svenske Expressen og er på plass i Nord-Italia for å følge vinterens tour. Han ikke liker ikke situasjonen der de antatt beste ikke stiller til start eller vurderer å avbryte touren før den er ferdig.

- Det er et problem som må løses på en måte. Vi skal ikke ha det sånn. Her skal alle de beste være med, sier Pettersson til Nettavisen.

KRITISK: Tomas Pettersson fra Expressen liker ikke at de beste svenske løperne holder seg borte for Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Samtlige utøvere Nettavisen har snakket med i sesongoppkjøringen og i vinter har gitt utrykk for at det er VM i Seefeld som er det store målet for sesongen. Frykten hos flere er at Tour de Ski vil være en for stor belastning som kan sette VM-formen i fare.

Charlotte Kalla og Marit Bjørgen er blant dem som tidligere har hatt suksess i mesterskap etter å ha stått over touren. Derfor har Pettersson forståelse for at enkelte utøvere velger å gjøre som de gjør. Han håper derimot å se endringer på programmet i fremtiden slik at alle de beste vil stille til start.

Får kritikk av FIS-sjef

Heller ikke FIS er begeistret for at flere av de beste utøverne står over touren. Det svenske landslaget må blant annet tåle kritikk av Jürg Capol, markedssjef i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Capol forteller til Expressen at det svenske forbundet bør legge press på sine utøvere.

- Ja, det er riktig. Jeg synes at forbundet har et ansvar for at de beste løperne stiller opp i sesongen viktigste løp, sier Capol til den svenske avisen.

KRITISK: Jürg Capol, markedssjef for langrenn i FIS, liker ikke at flere av Sveriges beste løpere ikke stiller til start i vinterens Tour de Ski. Foto: Morten Holm (NTB scanpix)

Han er ikke i tvil om at det er ødeleggende for interessen at de beste ikke stiller opp.

- Selvfølgelig påvirker det antall TV-tittere når de største stjernen ikke er med, forteller markedssjefen.

Nilsson: - Gjør som jeg vil

Tour de Ski-leder Nilsson virker imidlertid ikke å bry seg nevneverdig om kritikken fra FIS når hun snakker med Nettavisen etter den første etappen.

- Jeg gjør som jeg vil, tenker jeg.

- Jeg tenker at jeg holder på for min egen skyld og velger selv det som motiverer meg, sier Nilsson til Nettavisen.

LEDER: Stina Nilsson leder Tour de Ski, men kommer trolig ikke til å fullføre touren. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Svensken som gikk til topp på åpningsetappen i Toblach var ikke spesielt lysten på å snakke om planene for resten av touren.

- Jeg tenker at jeg bare vil være glad for dagen i dag og ikke snakke så mye på det som kommer om fire dager, forteller Nilsson.

- Det er veldig stor forskjell på i dag og det som kommer senere i touren, men jeg er veldig glad for denne starten.

- Hva må gjøres for at flere skal gidde å fullføre touren?

- Det er ikke noe jeg tenker på i dag etter mitt løp. Jeg er bare glad for dagen, sier Nilsson.

Tour de Ski fortsetter lørdag med 10 og 15 kilometer individuell start.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.