*Nettavisen* Sport.

Svensk skistjerne om dopingskandale: - Jeg slo av TV-en. Det var så sykt

KRITISK: Anders Södergren er kritisk til den nye utviklingen av langrennsporten. Foto: Maja Suslin / Tt (NTB Scanpix)

Anders Södergren mener skisporten nå er renere enn på veldig lenge.

14.03.15 13:04

Anders Södergren har vært et av de store navnene i langrennsverdenen de siste ti årene. Svensken, som blant annet har vunnet femmilen i Holmenkollen to ganger, går mest sannsynlig sitt siste verdenscuprenn i Kollen denne helgen.

I et lengre intervju med Expressen, ser Södergren tilbake på karrieren.

Langrennssportens utvikling
Svensken, som har to OL-medaljer og fem VM-medaljer, har en lang karriere å se tilbake på. Han mener langrennssporten har blitt en helt ny sport i løpet av hans karriere. Fra å være mange, lange løp med individuell start, er de fleste rennene nå kortere, og med fellesstart. Svensken skulle gjerne hatt mer av den gamle arten.

- Jeg hadde foretrukket noen lengre løp med individuell start, det hadde jeg. Jeg liker egentlig ikke utviklingen. I langrenn skal man ut i skogen og slite seg ut, ikke bare gå noen runder inne på en arena, forklarer Södergren til den svenske avisen.

- Glad jeg gikk glipp av OL
En annen ting som har utviklet seg, er at det er mindre doping nå enn før, mener femmilseksperten.

- De siste årene har det blitt mye renere. Det var en dopingtopp rundt 1999, 2001 og 2002. Da var det skikkelig dritt. Det ser man på resultatlistene også, sier svensken.

En av som ble tatt for doping i dette tidsrommet, var Johan Mühlegg. I OL i Salt Lake City, gjorde han noen av sine villeste løp, og de fleste kunne ane at det var fare på ferde allerede før den første positive prøven ble offentliggjort.

- Ja, det var prikken over i-en. Det var helt vilt. Jeg var syk, og gikk glipp av OL, men i dag er jeg nesten glad for det. Jeg satt hjemme i sofaen, og husker at jeg slo av TV-en. Det var så sykt. Jeg forstod det med en gang, at sånn som han går, det går ikke an å gjøre, forteller 37-åringen.

Langløp
Fra og med neste sesong, vil svensken satse mer og mer på langløp. Han sier at det vil bli hovedfokuset, men at det er mulig han stiller opp i noen verdenscuprenn på starten av sesongen, for å få testet formen.

Den store satsingen på verdenscupen, den avsluttes derimot i Holmenkollen, lørdag.

Og i hans siste skikkelige verdenscuprenn, der lover Södergren å ligge aller, aller først. I alle fall for en liten stund. For når det er fellesstart, og ikke individuellstart i Kollen, da er det sjelden at Holmenkoll-eksperten krysser mållinjen først.

Femmila i Holmenkollen starter lørdag klokken 14.15.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.