*Nettavisen* Sport.

Takket «Pølsa» for Vasalopp-seieren

VANT: Jon Kristian Dahl gikk helt til topps i Vasaloppet. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Jon Kristian Dahl gikk helt til topps.

02.03.14 13:23

- I dag hadde jeg blitt nummer 30 om jeg ikke hadde fått en ny stav av Øystein (Pettersen), sa John Kristian Dahl til SVT etter søndagens Vasalopp-seier.

Dahl ødela trinsen på den ene staven ved Eldris, da det sto igjen rundt ni kilometer av løpet på totalt 90 kilometer.

Kirkenes-løperen ble den fjerde nordmann med seier i herreklassen i Vasaloppet. Jørgen Aukland er den eneste norske med to seirer i Vasaloppet. Kun fem ganger er det blitt norsk seier i Vasaloppet. Ole Ellefsæter ble den første i 1971.

Norske løpere dominerte gjennom alle de 90 kilometerne, og både Espen Harald Bjerke og ikke minst Audun Laugaland hadde gode utbryterforsøk underveis.

Laugaland fra Team LeasePlan Go ble passert av Dahl, Johan Kjølstad og Jørgen Brink med under én kilometer igjen.

- Det var et ærlig forsøk, men jeg var dessverre ikke sterk nok. Det er skuffende når jeg hadde så stor luke og lå an til å vinne, sa Laugaland til SVT.

En drøm

Dahl er en tidligere landslagsløper som foran denne sesongen bestemte seg for å satse på langløp for fullt. Dahl har blant fire norske mesterskap som sprinter. I verdenscupen har Dahl ni pallplasser, inkludert den ene seieren han fikk i skøytesprinten i Davos 13. desember 2009.

Han er en del av Team United Bakeries. Andremann Johan Kjølstad er også en del av det samme langløpslaget.

- Det var et vanskelig føre og mange løpere med, og med to kilometer igjen fikk det bære eller briste. Jeg var heldig som fikk en ny stav av Øystein Pettersen ved Eldris etter at trinsen min ble ødelagt. Da var jeg helt alene og hadde ingen annen mulighet. Øystein ofret seg. I dag gikk hele laget for oss, sa Dahl.

Dahl gikk «all in» mot slutten.

- Jeg måtte bare gå selv, og det var utrolig at det holdt inn. Dette er stas, og det er dette vi har trent for. Dette er det største rennet, og det har vært en drøm å vinne Vasaloppet, sa Dahl.

Støtte

Øystein «Pølsa» Pettersens stavhjelp er nevnt. En annen sterk hjelperytter var Eldar Rønning. Klassiskeksperten var hyret inn for å hjelpe Dahl og Kjølstad og gjorde absolutt jobben sin i starten. Da var Rønning mye i tet.

Johan Kjølstad hadde en mulighet til å ta seieren selv, men måtte nøye seg med 2.-plassen bak lagkamerat Dahl.

- Det ble litt bingo mot slutten, men både jeg og John Kristian hadde mye krefter igjen. Det er kjempeartig at vi klarer 1 og 2. Dette har vi trent lenge for, og for oss betyr dette alt. Det har vært drømmen vår. Vasaloppet er det største, sa Johan Kjølstad til TV 2.

For andre året på rad gikk seieren i kvinneklassen til norske Laila Kveli. (©NTB)

Gull-Bjørgen: - Det har irritert meg litt- Skal ikke prate mer med ham«Pølsa»: - Jeg har lovet å legge opp i 2016Skuffet Northug nektet å svare på spørsmål

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag