RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Takket Putin for «ekstraordinær suksess»

AVSLUTTET LEKENE: IOK-president Thomas Bach vifter med det olympiske flagget under OLs avslutningsseremoni.
AVSLUTTET LEKENE: IOK-president Thomas Bach vifter med det olympiske flagget under OLs avslutningsseremoni. Foto: Pool (Reuters)
IOK-presidenten avsluttet OL med ros til Russland.

IOK-president Thomas Bach hadde mange fine ord til OL-vertene før han klokka 19.08 norsk tid søndag erklærte vinterlekene i Sotsji avsluttet.

- I kveld kan vi si at Russland leverte alt de lovet, sa han og takket landets president Vladimir Putin spesielt for hans bidrag til lekenes «ekstraordinære suksess».

- Vi så ansiktet til et nytt Russland, effektivt og vennlig, patriotisk og åpent for verden, sa Bach og beskrev Sotsji-OL som «utøvernes leker». Han mente at det var den høyeste kompliment han kunne gi.

- Vi kom hit med respekt for Russland. Vi reiser som venner av det russiske folk, erklærte tyskeren, som fikk jubel da han takket Sotsji og vertskapet på russisk.

Organisasjonskomiteens leder Dmitrij Tsjernysjenko så i sin tale sitt snitt til å utrope lekene til de beste noensinne, slik en av Bachs forgjengere Juan Antonio Samaranch hadde for vane å gjøre.

«Ja, vi elsker»

Før Bach holdt sin tale og ilden ble slukket, hadde Marit Bjørgen, Therese Johaug og Kristin Størmer Steira fått sine medaljer fra lørdagens tremil fra IOK-presidentens hånd foran fullsatte tribuner.

Det var et stort øyeblikk da «Ja, vi elsker» tonet på stadion, selv om det nok var flere rørte tilskuere da hjemmetrioen Alexander Legkov, Maxim Vylegzjanin og Ilja Tsjernousov fikk sine femmilsmedaljer.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

TAPETSERTE PALLEN: Marit Bjørgen, Therese Johaug og Kristin Størmer Steira mottok henholdsvis gull-, sølv- og bronsemedaljen etter tremila under avslutningsseremonien.


Seremonien som fulgte ble en feiring av russisk kunst og kultur, fra musikk og litteratur til sirkus. Ole Einar Bjørndalen, nyinnvalgt utøverrepresentant i IOK, var norsk flaggbærer.

Det olympiske flagget ble overlevert fra Sotsji til sørkoreanske Pyeongchang, og som vanlig fikk den neste OL-arrangøren anledning til å presentere seg før Bach i tråd med tradisjonen ba verdens ungdom om å samles om fire år for å feire de 23. vinterlekene i Pyeongchang.

Selvironi

OL-arrangøren viste humor og selvironi da det tidlig i avslutningsseremonien ble harselert over det mye omtalte uhellet fra åpningsseremonien, da snøfnugg skulle forvandle seg til de fem OL-ringene, men bare fire av dem kom på plass.

Denne gang snurret hundrevis av dansere i posisjon for å danne de fem OL-ringene inne på stadion, men den øverste ringen til høyre ble bare en liten prikk. Publikum lo da de skjønte at det ble gjort med vilje, og rett etter foldet også dem femte ringen seg ut – til stor jubel.

Russisk TV fikk kritikk for å dekke over feilen under åpningsseremonien ved å klippe inn et opptak fra en prøve hvor alt fungerte etter planen.

Mannen bak seremonien, Konstantin Ernst, hadde tidligere stilt til en pressekonferanse iført en t-skjorte med bare fire OL-ringer. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere