GARMISCH-PARTENKIRCHEN (Nettavisen): Det kokte bra i topplokket på den norske hoppstjernen da han mislykkes totalt i Oberstdorf.

Nordmannen endte på 44. plass og fikk ikke hoppe andreomgangen. Det gjør at sjansene i kampen om sammenlagtseieren i Hoppuka allerde er ødelagt.

Tande var forbannet på egen prestasjon og forlot ifølge journalistene til stede intervjusonen etter kort tid søndag kveld.

Mandag var Tande på plass i Garmisch-Partenkirchen hvor han klarte å kvalifisere seg til nyttårshopprennet med et hopp på 126,5 meter. Det holdt til en 35. plass i kvaliken.

Forklarer hvorfor han gikk

Den norske hoppstjernen er tilsynelatende i langt bedre humør under et døgn etter at han stakk av fra pressesonen. Nå forklarer han til Nettavisen hvorfor han ikke hadde noe særlig ønske om å la seg intervjue.

- Det var mest fordi jeg ville komme meg vekk fra folk. Jeg liker best å sitte alene når jeg er litt skuffet. Man er ikke alltid like snakkesalig, sier Tande til Nettavisen.

Tande hadde store forventninger til vinterens hoppuke etter at han hadde levert solide hopp på trening i forkant av turneringen. Derfor synes han det er veldig frustrerende å ikke få det til å stemme når det gjelder som mest.

NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen har studert videoer av Tandes hopping og sier han ser stor forskjell på sittestillingen til den norske hopperen nå i forhold til for bare en uke siden.

- Det burde være enkelt å fikse, men jeg tror det bunner i selvtillit. Man må stole på den forandringen som må til for at det virkelig skal løsne. Det er små detaljer som skal til og så er det plutselig bånn i bakken. Den hoppingen han viste like før jul var best av alle de norske. Han har det inne. Når han havner der han havner nå så handler det veldig mye om det mentale. Han må få nullstilt og stole at han har det inne,forteller Evensen til Nettavisen.

Tande legger liten skjul på at selvtilliten ikke er på topp om dagen.

- Når man hopper 110 meter i verdenscupren så er ikke selvtiliten på topp. Da er det noe som skurrer litt. Jeg må selvfølgelig finne noen luretriks for å lure hodet litt. Jeg må bare banke på, forteller Tande.

Evensen: - Han skal være sur

Også Evensen registrerte at Tande var svært skuffet etter det første hoppukerennet. Han tror imidlertid det er mulig å bruke skuffelsen til noe positivt.

- Tande er et følelsesmenneske og han spiller på følelser. Det synes jeg bare er herlig. Han skal være sur etter at han ødela hoppuka i det første rennet. Det er helt naturlig. Vi får se om han klarer å løfte seg, forteller hoppeksperten.

Både landslagstrener Alexander Stöckl og Tande selv følte at han tok noen steg i riktig retning i mandagens kvalifisering i Garmisch-Partenkirchen.

- Det er museskritt i riktig retning. Jeg var veldig skuffet etter treningshoppet for det var ikke akkurat det helt store det heller, men det er greit å se at jeg klarer å mobilisere litt inn i kvalifisering, men det er fortsatt en lang vei å gå, sier Tande.

Stjernen henger med i toppen

Andreas Stjernen er Norges store håp i jakten på sammenlagtseieren i Hoppuka etter at han ble nummer fire i det første rennet.

Trønderen ligger kun 4,1 poeng bak leder Ryoyu Kobayashi fra Japan før nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen tirsdag.

Også Robert Johansson har også en mulighet til å henge med i toppen dersom han hever seg et lite hakk utover i turneringen. Nordmannen med den karakteristiske barten ligger på 7. plass etter første renn. Han er 14,3 poeng bak japaneren som leder.

Topp 10 i Hoppka sammenlagt etter 1. renn:
1. Ryouy Kobayashi (Japan) 282,3 poeng
2. Markus Eisenbichler (Tyskland) 281,9 poeng
3. Stefan Kraft (Østerrike) 280,5 poeng
4. Andreas Stjernen (Norge) 278,2 poeng
5. Dawid Kubacki (Polen) 269,8 poeng
6. Piotr Zyla (Polen) 268,3 poeng
7. Robert Johansson (Norge) 268 poeng
8. Kamil Stoch (Polen) 267,6 poeng
9. Timi Zajc (Slovenia) 266 poeng
10. Daniel Huber (Østerrike) 265,2 poeng

25. Johann Andre Forfang (Norge) 226,3 poeng
33. Anders Fannemel (Norge) 118,4 poeng
34. Robin Pedersen (Norge) 115,8 poeng
44. Daniel André Tande (Norge) 105,5 poeng
- Halvor Egner Granerud (Norge) - 0 poeng