*Nettavisen* Sport.

Tårevåt Bjørgen: - Trodde det var for sent for meg

VANT: marit Bjørgen var første kvinne opp monsterbakken. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Vant Tour de Ski for første gang.

11.01.15 14:30

Ingen kunne true Marit Bjørgen i monsterbakken på den siste etappen av Tour de Ski søndag og trønderjenta vant dermed etapperennet.

Bjørgen hadde en klar ledelse på nummer to Heidi Weng før den siste etappen og gikk ut hele to minutter og elleve sekunder foran henne.

Therese Johaug, som er den sterkeste av de norske jentene i slike motbakker, startet som nummer tre, hele to minutter og 50 sekunder bak Bjørgen.

- For sent
Bjørgen har aldri tidligere vunnet Tour de Ski. Hun har blitt nummer to ved to anledninger, i 2007 og 2012. Før søndagens seier til Bjørgen var Johaug den eneste norske kvinnen som hadde vunnet etapperennet tidligere.

Dermed har Bjørgen vunnet alt av det store som man kan vinne i langrenn.

- Det er utrolig deilig å endelig komme først opp bakken. Tour de Ski har vært vanskelig for meg. Dette er en god følelse. Jeg er 34 år nå og viser at jeg kan klare det. Jeg trodde det var for sent for meg. Det er en utrolig god følelse. Jeg er veldig stolt av dette, sier Bjørgen i intervju med NRK.

Bjørgen hadde god kontroll gjennom hele bakken og var aldri truet av de som kom bak. Ved seks kilometer holdt hun samme avstand ned til Weng.

Det ble derimot mer spenning om andreplassen. Johaug gikk fantastisk i første halvdel av bakken og knappet sakte, men sikkert inn på.

Weng klarte ikke å holde jenta fra Dalsbygda på avstand lenge og etter hvert gikk Johaug forbi. Weng gjorde imidlertid sitt beste for å henge seg på.

Råsterk Johaug
Johaug gikk nå først og prøvde å riste av seg lagvenninnen, men Weng fulgte hakk i hæl. Til slutt måtte imidlertid Weng gi slipp på en råsterk Johaug.

Dermed ble Johaug nummer to og Weng nummer tre i Tour de Ski. Johaug gikk for øvrig raskeste av alle i bakken, for sjette gang i karrieren.

Johaug var ett minutt og 39 sekunder bak Bjørgen i mål, mens Heidi Weng var ett minutt og 59 sekunder bak vinneren opp bakken.

- Dette var kjempestort. Målet mitt var andreplass, etter at Marit dro i veien så tidlig. Jeg skulle ikke gi fra meg andreplassen. Jeg er også glad på Marits vegne. Endelig fikk hun denne seieren. Det har vært etterlengtet for henne og det har vært litt stang ut tidligere. Det var moro med Heidi på tredje og Ragnhild på fjerde, også, sier Therese Johaug til NRK etter løpet.

- Marit har en vanvittig stayerevne. Hun gir seg ikke og har en vilje av stål. Hun er et fint forbilde og en trygg person å ha rundt seg, sier Johaug.

Kometen Ragnhild Haga, som startet som nummer fire, kjempet også tappert i monsterbakken. Det så ut som hun skulle miste fjerdeplassen i det tøffeste partiet, men Haga bet tennene sammen og slo tilbake mot slutten.

Dermed tok hun fjerdeplassen, foran Liz Stephen fra USA. Haga gikk i mål syv minutter og 32 sekunder bak Bjørgen.

Polske Justyna Kowalczyk har vunnet Tour de Ski hele fire ganger tidligere i karrieren, men i år holdt ikke den polske jenta følge og måtte til slutt bryte opp bakken. Kowalczyk så helt kjørt ut underveis i løpet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.