NTB meldte torsdag morgen at Skiforbundets kick off var avlyst, men visste ikke bakgrunnen for avlysningen. Norges Skiforbund bekreftet senere torsdag at Johaug har testet positivt på et forbudt stoff, i en pressemelding.

Det skal dreie seg om stoffet clostebol etter bruk av kremen Trofodermin på en solforbrent leppe.

LES OGSÅ: Johaug testet positivt på forbudt stoff

LES OGSÅ: Dette felte Johaug

Under en samling i Livigno tok landslagslege Fredrik S. Bendiksen ut to kremer for sårbehandling på et italiensk apotek. En av de to kremene var av typen Trofodermin. Denne kremen ga Bendiksen til Johaug
om kvelden den 4. september 2016.

Hun sjekket da med legen som forsikret henne om at kremen var tillatt å bruke, og ikke inneholdt noen stoffer som står på forbudslisten. Legen har altså ikke oppfattet at kremen inneholder clostebol, som står på WADAs forbudsliste. Kremen ble brukt som anvist av legen mellom 4. og 15. september 2016.

- Jeg er helt knust og fortvilet over å ha kommet i denne svært vanskelige, og for meg uvirkelige situasjonen. Jeg opplever dette urettferdig og helt uforskyldt, selv om jeg selvfølgelig er klar over det ansvaret jeg som utøver har for medisinen jeg bruker, sier Therese Johaug.

- Jeg har og tar ansvaret for at Therese har fått i seg det ulovlige stoffet clostebol via kremen Trofodermin, sier landslagslege Fredrik S. Bendiksen, som er dypt ulykkelig over den situasjonen han har satt Therese i. - Therese er en utrolig rettskaffen person og utøver som er nøye og nøyaktig i alt det hun gjør. Det viktigste for meg nå er å gjøre alt jeg kan for at hun ikke blir straffet fordi hun har brukt en krem som jeg forsikret henne om var lovlig å bruke, sier Bendiksen.

Fredag 16. september i år ble det tatt en urinprøve, utenfor konkurranse, av Therese Johaug. Hun oppga da at hun hadde brukt kremen Trofodermin. I urinprøven ble stoffet clostebol funnet, som er i WADAs liste over forbudte stoffer. Tirsdag 4. oktober 2016 ble hun informert av Antidoping Norge om funnet i urinprøven.

Pressekonferanse klokken 12.15:

- Det som er viktig for oss nå er å ivareta Therese og Fredrik på best mulig måte, og ha full åpenhet rundt det som har skjedd, sier leder i langrennskomiteen Torbjørn Skogstad. - Dette er en alvorlig situasjon både for Therese Johaug, Fredrik Bendiksen og Norsk langrenn. Langrennskomiteen har innkalt landslagsledelsen til møte for å vurdere eventuelle strakstiltak. Denne konkrete saken kan vi ikke kommentere ytterligere før den er ferdigbehandlet av Antidoping Norge, sier Torbjørn Skogstad, leder i langrennskomiteen.

- Dette er en forferdelig trist dag. Nå er vi mest opptatt av Thereses og Fredriks ve og vel, sier skipresident Erik Røste. Vi står sammen i denne vanskelige situasjonen. Skistyret er bekymret for at norsk langrenn igjen har havnet i en så krevende situasjon og er opptatt av at langrennskomiteen tar grep for å hindre at dette skjer igjen, sier skipresident Erik Røste.