Thoresen med klar beskjed til spillerne før OL-kvaliken

ARVTAGER: Landslagstrener Petter Thoresen prøver denne uka å lede ishockeylandslaget til et tredje strake OL. Forgjenger Roy Johansen tok Norge til vinterlekene både i Vancouver og i Sotsji.

ARVTAGER: Landslagstrener Petter Thoresen prøver denne uka å lede ishockeylandslaget til et tredje strake OL. Forgjenger Roy Johansen tok Norge til vinterlekene både i Vancouver og i Sotsji. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

- Det må vi bare håndtere.

01.09.16 13:27

JORDAL (Nettavisen): Landslagssjef Petter Thoresen og Norge trenger trolig tre seirer i OL-kvaliken mot Kasakhstan, Italia og Frankrike de neste fire dagene.

Greier Norge det, kaprer man etter alt å dømme en gjev plass i vinterlekene for tredje gang på rappen.

Kasakhstanerne er motstander i den første kampen torsdag kveld, et lag Norge slo 4-2 under VM i mai etter en jevn batalje.

Da fikk nordamerikanske importspillere i Kasakhstans førsterekke mye oppmerksomhet, særlig på grunn av sterk uttelling i overtallsspillene.

- De har egentlig to gode rekker, og et lag som spiller i KHL. De er vant til å spille med høy fart og å konkurrere på et høyt nivå. Men vi har jo mange spillere som også er i samme situasjon, sier Petter Thoresen til Nettavisen.

Etter mange suksessrike år som klubbtrener, står han nå overfor sin første viktige test som norsk landslagssjef i ishockey.

Offensiv plan

Kvalifiseringskampene hjemme i Oslo denne uka skal avgjøre om Norge blir ett av tolv lag i vinter-OL i Pyeongchang i 2018. De tre oppgavene i Jordal Amfi må tas fatt på med klassisk «én-kamp-av-gangen-tilnærming».

Taper Norge et av oppgjørene blir håpet om et nytt OL betydelig mindre. Med to knepne nederlag kan bare syltynn teori redde reisen til Sør-Korea.

- Vi må spille godt for å slå Kasakhstan, det er det ingen tvil om. Vi vet at de har et bra power play. Da må vi sørge for å være aggressive og kanskje være mer i offensiv sone enn i defensiv sone. Det må vi bare håndtere, konstaterer Thoresen.

Mathis Olimb (30), Norges beste poengsanker i vårens VM, støtter mye av det sjefen sier om motstanderen fra verdens største land uten kystlinje. Olimb understreker at Kasakhstans lag har mer å by å enn importspillere.

Artikkelen fortsetter under bildet

VIKTIGE BRIKKER: Mathis Olimb (bak) er sammen med lagkaptein Ole-Kristian Tollefsen blant spillerne det forventes mest av i OL-kvalifiseringen. Her fra oppkjøringskampen mot Østerrike nylig. under. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

- Det er kanskje et jevnere lag enn som så. Men de har den førstrekka som kanskje har litt ekstra spiss framover. De er giftige hele tiden. Gir vi dem power play, for eksempel, så scorer de mål på nesten 50 prosent, sier Olimb til Nettavisen.

Å unngå utvisninger kan med andre ord bli veldig avgjørende, noe landslagssjefen er fullt klar over.

- Utvisninger blir det jo i hockey, men vi må være smarte, være aggressive på den rette måten, og unngå for mange unødvendige ting. Det må alle ta ansvaret for, understreker Petter Thoresen.

Stjerner og eldstemann

Sønnen Patrick Thoresen (32) er tilbake i landslagstroppen etter lyskeskaden som holdt ham borte fra VM. Den mangeårige landslagsprofilen blir plassert i førsterekka sammen med NHL-stjernen Mats Zuccarello Aasen (28) og Norge-troppens eldste spiller Anders Bastiansen (35).

Med ZSC Lions-spiller Thoresen tilbake, stiller Norge med enda sterkere offensiv slagkraft enn i vårens mesterskap i Russland.

Artikkelen fortsetter under bildet

PÅ ISEN: Anders Bastiansen og Norge har god kjennskap til Kasakhstans styrker etter VM-kampen for knappe fire månedeer siden. Her er landslagsveteranen i duell med Vadim Krasnoslobodtsev i det nevnte oppgjøret. Foto: YuriJ Kadobnov (Afp / NTB scanpix)

Zuccarello punkterte VM-duellen mot Kasakhstan med en scoring i tomt bur på tampen. Backtalentet Johannes Johannessen, Mathis Olimb og Ken André Olimb sto for de øvrige norske målene.

Brødrene Olimb var de mest toneangivende norske spillerne offensivt gjennom hele VM. I andrerekka briljerte duoen i flere kamper for Norge sammen med Mats Rosseli Olsen.

Landslagssjefen understreker at også Norges tredje- og fjerderekker har kvikke spillere som kan bidra med scoringer.

- Jeg synes vi har fire solide rekker. Vi må prestere veldig bra for å gå til OL. Det har vi planer om å gjøre. Så får vi se om vi klarer å spille så bra at vi får de poengene vi trenger, påpeker den tidligere Stavanger Oilers-treneren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.