*Nettavisen* Sport.

Ti norske langrennssprintere slått av brite

OPPGITT: Andrew Young fra Storbritannia ble nummer tre på lørdagens sprint i Toblach. Tidligere langrennssjef i Norges Skiforbund Åge Skinstad er oppgitt over de som mener at det er positivt at nordmenn ikke kom på pallen. Foto: (Nettavisen / Getty Images)

Sjekk den tidligere langrennssjefens stikk til Norges kritikere.

19.12.15 15:49

Det ble en skuffende norsk dag på herresprinten i Toblach etter at både Finn Hågen Krogh og Sondre Turvoll Fossli ikke nådde helt opp i finalen.

Italias Federico Pellegrino tok nemlig en populær hjemmeseier lørdag foran amerikaneren Simeon Hamilton og overraskelsen Andrew Young fra Storbritannia.

Finn Hågen Krogh og Sondre Turvoll Fossli endte som nummer fire og fem, henholdsvis.

LES OGSÅ: Historisk utforseier for Svindal

LES OGSÅ: Falla spurtet fra svenskenes sprintess

Oppgitt Skinstad

Flere vil nok glede seg over at nordmennene uteble fra pallen etter at flere i langrennsmiljøet mener den norske dominansen har blitt et problem for sporten.

En som imidlertid har lite forståelse for «problemet» er tidligere langrennssjef i Norges Skiforbund Åge Skinstad. Han mener nordmenn må kunne glede seg over at norske utøvere gjør det bra.

- Jeg forstår ikke helt de som synes det er synd at nordmenn er gode. Vi må være den eneste nasjonen i verden der noen synes det er synd at egne landsmenn gjør det bra, sier Skinstad til Nettavisen.

- Tobias Angerer sa etter at Tysklands vant femdobbelt på jaktstart i Vernon i desember i 2005 at det var ingen i Tyskland som synes det var problematisk, forteller den tidligere langrennssjefen.

Han synes det var synd at de norske løperne ikke kom seg på pallen lørdag.

- Jeg synes det er synd at det ikke var nordmenn på pallen. Det er alltid synd at de norske ikke får det til. Både Sondre og Finn Hågen var i finalen, så jeg ville jo helst sett at de var på pallen, men dagens resultater viser at det er mange som satser på langrenn, sier Skinstad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Tidligere langrennssjef i Norges Skiforbund Åge Skinstad. Foto: Simen Lønning (NA Bilder)

Fikk kritikk for smøresamarbeid

Men det er ikke bare dominansen i langrennssporet Norge har fått kritikk for.

Denne sesongen har Det internasjonale skiforbundet (FIS) innført regler for hvor mange personer hver nasjon kan ha i løypene før konkurranser for å teste ski.

Norge innførte derfor et smøresamarbeid med Storbritannia slik at de kunne bruke flere folk til å teste ski. Det fikk blant andre SVT-ekspert Mathias Fredriksson til å reagere.

Ifølge NRK, mente eksperten at Norge trikset med reglene.

Men det mye omtalte samarbeidet ser ut til å slå positivt ut for begge nasjoner etter lørdagens tredjeplass til Young.

Det tror også Åge Skinstad som ikke forstår kritikken som har kommet.

- Det med å lage de begrensingene hadde ingen ting med at man skulle gi begrensninger for Norge. Det er bare tull. Jeg sitter i verdenscupkomiteen i FIS og var med å bestemme dette, sier Skinstad

- Poenget var at vi skulle ta vare på løypa slik at den ikke skulle bli ødelagt under testing før løpene. I den forbindelse ble det også oppfordret på informasjonsmøte før verdenscupen i Kuusamo at det selvfølgelig er lov å samarbeide med andre nasjoner. Det er det også flere nasjoner som gjør, forklarer Skinstad.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

SLÅTT AV SKOTTE: Finn Hågen Krogh kom seg til finale, men kom ikke på seierspallen i Toblach. Det klarte heller ikke Petter Northug eller de andre nordmennene. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)


Etter lørdagens sprintrenn kom også den tidligere langrennssjefen med et lite stikk på Twitter.

«De små landene Italia, USA og Storbritannia på pallen i WC-sprint nå. Sikkert bare Norge som tjener på smøresamarbeidet med GBR forresten...», kommenterer Skinstad på Twitter.

Han tror nemlig Young, som altså ble nummer tre lørdag, er godt fornøyd med det norske samarbeidet.

- Jeg har sett Andrew Young i mange år. Nå er han på Team Synnfjell som satser veldig bra. Han har vært i Norge i mange år og har prestert bra i Norges-cup. Nå har han fått et lite løft i år. Jeg tror Jostein Vinjerui har gjort en god jobb med Team Synnfjell. Så skulle det heller ikke forundre meg om det ikke bare er Norge som tjener på det ett hundre prosent lovlige smøresamarbeide med Storbritannia, forteller Skinstad.

Skuffende norsk dag

Alle de ti norske gutta tok seg videre fra kvalifiseringen, men bare prologvinner Krogh og Fossli maktet altså å ta seg helt til finalen.

Petter Northug ble slått ut med knapp margin i sin semifinale. Også Martin Johnsrud Sundby måtte strekke våpen i samme runde etter et uhell i sitt heat.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag