ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Sammen med Nettavisen og et titalls andre journalister var Lersveen til stede på torsdagens pressekonferanse på Ullevaal Stadion hvor Therese Johaug fortalte at hun hadde avlagt en positiv dopingprøve.

Lersveen har i en årrekke fulgt det norske langrennslandslaget i både inn- og utland, og forteller til Nettavisen at han nesten ikke kan tro det som nå skjer.

Truet med å slutte

TV 2-profilen forteller at han tidligere har truet med å slutte, skulle noen av de norske utøverne teste positivt i doping.

- Jeg sa til noen langrennsløpere at «hvis jeg skulle få oppleve at noen av dere blir tatt i doping, så slutter jeg på dagen». Det sa jeg sikkert i min naivitet. Nå står det svart på hvitt at to stykker er tatt i doping, sier Lersveen til Nettavisen.

Journalisten som tidligere har kommentert langrenn på radio for NRK forteller imidlertid at han kommer til å fortsette i jobben.

- Jeg tar ikke konsekvensen av det. Jeg for glad i dette her fortsatt, så jeg skal gyve på videre, men jeg må si at fantasien overgår virkeligheten. Det er helt uvirkelig for meg. Det er trist, jævlig trist, forklarer Lersveen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Klønete

Han mener både legen og Johaug må ta ansvar for at hun nå har testet positivt på stoffet clostebol.

- Det er klønete av legen, og selv om hun mener at hun er uskyldig, må vi ikke glemme at det er et tastetrykk unna for Therese. Skal vi ha dopingregler så er det hun som har ansvaret her - selv om det er ubarmhjertig og brutalt. Det er derfor dette fungerer, og sånn er det, sier Lersveen.

Han forteller videre at Skiforbundet nå må rydde opp umiddelbart.

- Dette må føre til en grundig gjennomgang, og så må Skiforbundet ta de konsekvensene som er nødvendig. Det er helt klart at her er det så uorden i medisinskrinet og så mangel på rutiner, at her må noen finne en ny vei å drive på. Dette her er ikke bra, sier Lersveen krystallklart.

Saken fortsetter under.

- Vanskelig å beskrive

Skipresident Erik Røste har nå fått sin andre dopingsak i fanget på kort tid. Han beskriver det som «en trist og tung dag for norsk langrenn, Therese Johaug og norsk skisport».

- På mange måter er det vanskelig å beskrive det. Det er uvirkelig på mange måter, sier Røste til Nettavisen.

Han forteller at han ikke trodde sine egne ører da han fikk beskjed om at Norges beste skiløper på kvinnesiden hadde avlagt en positiv dopingtest. Bare måneder etter at Norges kanskje beste herreløper i Martin Johnsrud Sundby hadde gjort det samme.

- Jeg tenkte, «er det her mulig, hvordan kan dette skje?». Du blir på en måte bare veldig fortvilet og lurer på hvordan det er mulig. Det er vanskelig å beskrive tankene man får når en slik beskjed kommer, sier skipresidenten til Nettavisen.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland mener dopingnyheten er trist, og sier til Nettavisen at dopingsakene med Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby har skadet omdømmet til Norge (se videointervju med kulturministeren. Artikkelen fortsetter under).

HTML EMBED
embedNAvideo("GEKBORM3XLVOeuhoofwFeg", false)


(Artikkelen fortsetter under bildet)

Stiller seg bak Therese

Roar Hjelmeset, kvinnelandslagstrener i langrenn, fikk beskjed om Johaugs positive dopingdom sist tirsdag.

- Det var en nedslående nyhet, sier Hjelmeset til Nettavisen torsdag ettermiddag.

- Hva tenkte du da du hørte om dette første gang?

- Jeg reagerte sånn som de fleste andre. Man håper alltid på det beste, at det kan ha skjedd en feil, sier han.

Det er ennå uvisst når Johaug får dom i saken. Ski-VM i Lahti på nyåret kan stå i fare.

- Hvor lang straff tror du Johaug kan stå overfor, Hjelmeset?

- Det er umulig å si, vi får bare håpe de som skal gi straffen setter seg inn i saken og gjør en grundig jobb, sier han.

- Ut fra det vi har hørt i dag, hva mener du er en riktig straff?

- Det har jeg ingen formening om.

- Hvorfor ikke?

- De må gjøre seg opp en mening om hvordan det skal være, men dere hørte selv hva Therese sa, og man stiller seg bak det hun sa.

- Det blir sagt at det alltid er utøverens ansvar. Fortjener hun å få en smekk på fingrene?

- Ja, men spørsmålet er hva Therese gjorde når det gjelder å forsikre seg. Hun fortalte sin historie, og den stemmer jo, så man må bare stille seg bak det hun fortalte, sier landslagstreneren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Johaug i tårer

Da Johaug selv møtte pressen torsdag, brast hun i gråt på podiet foran de titalls fremmøtte journalistene.

- Denne situasjonen er for meg ubeskrivelig. Det finnes ikke ord som beskriver hvor jævlig jeg har hatt det den siste uka nå. Jeg er helt knust. Jeg er vanvittig fortvilet og forbanna over situasjonen jeg har kommet i, sa Johaug.

– Jeg skal sitte her rakrygget og fortelle alle alt. Jeg har null skyld i denne saken her. Det har vært en stor belastning for meg. Det har vært den verste uka i mitt liv, sa langrennsjenta.

Johaug har testet positivt på stoffet clostebol, etter bruk av kremen Trofodermin. Johaug brukte kremen mot solforbrenning, som hun pådro seg under høydetrening med langrennslandslaget i Italia i slutten av august. Kremen er ikke til salgs i Norge. I en pressemelding skriver Skiforbundet at kremen ble kjøpt på et apotek i Italia.

Det var landslagslege Fredrik S. Bendiksen som kjøpte kremen, og ga den til Johaug på kvelden den 4. september 2016. Johaug brukte kremen frem til 15. september. Bendiksen påtok seg all skyld og trakk seg med umiddelbar virkning på pressekonferansen torsdag.

HTML EMBED
embedNAvideo("gTNuxB4lFbQH6FOgGUcIUQ", false)
HTML EMBED
embedNAvideo("yNa2O7MQHfxHQoa9dDvcSA", false)

LES OGSÅ: