Gå til sidens hovedinnhold

Uhrenholdt Jacobsen etter 4. plass i NM: - Helt grusomt

Astrid Uhrenholdt Jacobsen forteller at hun sliter kun noen uker før VM i Lahti.

LYGNA (Nettavisen): Torsdag gikk hun inn til en fjerdeplass på 10-kilometeren i NM på Lygna - 1 minutt og 23 sekunder bak suverene Marit Bjørgen som vant.

Uhrenholdt Jacobsen måtte også se seg slått av Ingvild Flugstad Østberg og Kathrine Harsem. På forhånd var det knyttet spenning til hvordan sistnevnte ville klare seg i forhold til Uhrenholdt Jacobsen ettersom begge kjemper om å få gå 10-kilometeren i VM i Lahti 28. februar.

Torsdag gikk Harsem seirende ut av den duellen - åtte sekunder foran Heming-løperen.

- Det fungerer ikke

Etter løpet er Uhrenholdt Jacobsen klar på at ting ikke stemmer for hennes del.

- Det var helt grusomt. Det fungerer ikke. Da er det ikke gøy å gå skirenn selv om det er NM og jeg i utgangspunktet synes det er veldig gøy, forklarer Heming-løperen.

Hun er usikker på hva som er galt.

- Jeg klarer ikke helt å finne ut av det. Jeg var i fryktelig bra form i julen og de to første verdenscuphelgene før Tour de Ski. Så gikk det tungt i Falun og det samme skjer igjen nå egentlig. Det er ikke fordi jeg blir stiv eller kjenner at jeg er i dårlig form. Det går sakte hele tiden som om jeg ikke har noe energi i kroppen, sier Uhrenholdt Jacobsen.

Den norske landslagsløperen har foreløpig ingen klar plan for hvordan hun skal finne VM-formen.

- Jeg må høre litt med de som kjenner meg best, og så får vi se om jeg bare trenger tid eller hva det er. Det jeg gjør i dag er ikke godt nok for å være i et VM uansett. Det er hvert fall ikke godt nok for å kjempe om medaljer. Det er det jeg skal gjøre hvis jeg er i et VM.

- Jeg drar ikke til VM for å kjempe om tiendeplasser. Jeg må være bedre enn jeg er i dag, sier Uhrenholdt Jacobsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Kan ikke ligge på sofaen

Landslagstrener Roar Hjelmeset er klar på at Harsem torsdag sikret seg et lite overtak på Jacobsen.

- Det er klart at per nå har Kathrine et lite overtak på Astrid. Vi skal gå flere konkurranser og vi er veldig opptatt av at vi hele tiden skal stille med de som er best når vi kommer til VM, sier Hjelmeset til Nettavisen.

Han registrerer at Uhrenholdt Jacobsen ikke får det helt til å stemme om dagen, og er klar på at de nå må finne et optimalt opplegg for Heming-løperen frem mot VM.

- Det har gått litt i rykk og napp for henne. For ti dager siden hadde hun en kjempeflott helg i Ulricehamn der hun ble nummer fire og var på det norske vinnerlaget i stafetten. Da hadde vi kanskje litt tro på at dette hadde ordnet seg og hun skulle bli bedre og bedre, men hun har på en måte ikke fulgt opp det som ble gjort i Ulricehamn. Det er kjedelig for henne, sier Hjelmeset.

- Hun må bare stå på. Hun kan ikke legge seg på sofaen og tro at det skal ordne seg. Man må finne et lite opplegg som man har tro på. Så må man ikke trene for mye og ikke for lite. Vi må finne en slags mellomting, forklarer landslagstreneren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hjelmeset går langt i å bekrefte at Harsem har sikret seg en plass i Norges VM-tropp til Lahti, men hvem som skal gå de forskjellige distansene blir ikke klart før mesterskapet starter.

Landslagstreneren vil ikke utelukke at Uhrenholdt Jacobsen fortsatt kan kjempe seg til en plass på laget på 10-kilometeren.

- Plutselig går hun fort i et duathlon i et VM og da er det dumt å ikke bruke henne videre. Potensialet er der, men det er klart at hun må som alle andre prestere før hun får gå, forklarer Hjelmeset.

Fornøyd Harsem

Kathrine Harsem virker altså å ha sikret seg en plass i den norske VM-troppen, men vil ikke ta gleden på forskudd.

- Vi får ta det etter helgen, men jeg har gjort det jeg kunne. Det blir spennende å se hva de velger å gjøre, sier Harsem etter torsdagens renn.

Hun var uansett godt fornøyd med å bli nummer tre.

- Det var veldig gøy å være foran de som er viktige å være foran, sier hun.

Harsem er riktignok klar på at hun har mer å gå på. Fortsatt sliter hun med den vonde armen som førte til at hun måtte bryte verdenscuprennet i Falun forrige helg.

- Jeg må ha en arm som er hundre prosent. Jeg klarte ikke jage sånn skikkelig i det letterrenget. Jeg skal nok ha et gir til, sier Harsem.

Les også

Dommerne ville ha svar om Sundby-saken

Kommentarer til denne saken