Gå til sidens hovedinnhold

- Useriøst. Håpløst. Barnslig

Skiskytterprofilene får kjeft etter «kvelden i Pokljuka».

Emil Hegle Svendsen (28), Tarjei Bø (25) og Johannes Thingnes Bø (20) ble torsdag bøtelagt med inndratte bonuser på inntil 100.000 kroner.

Det skjer etter at de skal ha drukket alkohol, begått hærverk på konkurrentenes biler og badet i sjøen under verdenscuphelgen i Pokljuka i mars.

To dager senere gikk de verdenscuprenn med det norske flagget på brystet, og prestasjonene var mildt sagt skuffende.

- Ødelegger omdømmet
Johan Kaggestad er ekspert på utholdenhetsidretter. Han rister på hodet av det han får høre om de tre skiskytterprofilene.

- Alle vet hva som skal til for å prestere i konkurransesituasjon. Man trenger mye søvn, og man trenger måtehold med alkohol og rusmidler, i aller høyeste grad, påpeker Kaggestad overfor Nettavisen.

- Er du enig i straffen på inndratte bonuser på rundt 100.000 kroner?

- Ja, det er jeg enig i. De har vært med på å ødelegge omdømmet til Norges skiskytterforbund.

- Noen vil mene at dette er en fillesak og rampestreker?

- Dette er ikke en fillesak og rampestreker. De representerer Norge, og da er reglene slik at man oppfører seg ordentlig og er modeller for den oppvoksende generasjonen. Hvis det er ålreit å holde på slik, er det et signal til de som skal representere Norge senere om at det er helt ålreit å drikke seg dritings når du er ute på oppdrag. Dessuten påvirker det formen i negativ retning. Jeg hadde i hvert fall aldri tillatt det, sier Kaggestad.

- Overrasket
Det er tre folkekjære utøvere som er innblandet. Kaggestad hadde ikke sett for seg at en slik sak skulle ramme dem.

- Jeg er overrasket over at de har så dårlig innsikt i det de driver med, sier han.

- Sier dette noe om seriøsiteten til de tre, eller tror du dette er en glipp?

- Jeg håper det bare er en glipp, og de har sikkert lært av det. Men det er barnslig. De sier sikkert at dette skjedde på slutten av sesongen og slikt, men da får de vente til etter rennet, da. Da er det normalt at man har en skikkelig fest. Det de har gjort nå, er helt useriøst. De representerer Norge, og det medfører forpliktelser. De har sponsorer som har satset penger på dem og regnet med at de skulle oppføre seg ordentlig, og de skal levere gode resultater. Det er helt håpløst hvis de har vært så fulle, mener han.

Hanevold: - Ikke bra
Olympisk mester og nå NRKs skiskytterekspert Halvard Hanevold mener det er på sin rett at landslagsutøverne straffes.

- Det er ikke noe tvil om at hvis de har fått en skriftlig advarsel for det, så er det sikkert noe de har gjort. Det er selvfølgelig ikke bra. De tingene som står der, er ikke noe de skal gjøre under verdenscup, sier Hanevold til Nettavisen.

Hanevold tror forbundet ser alvorlig på hendelsen.

- Det er helt klart at forbundet ser alvorlig på det, siden de har fått en skriftlig advarsel med inndragning av en passe dose stipend og bonus. Jeg bifaller den reaksjonen deres og håper at de involverte synes det er greit, sier 44-åringen.

LES OGSÅ: Gunnar Stavrum: - De bør beklage offentlig

Skiskytterlegenden vet ikke hvor mye alkohol utøverne har konsumert, men er klar på at det ikke er noe man bør gjøre før renn.

- Det kommer helt an på hvor mye man drikker. Det går an å drikke én øl og prestere dagen etter. Men det er klart at noe særlig mer enn det, så begynner det å gå utover prestasjonen. Det å drikke alkohol i forkant av renn er ikke en optimal forberedelse, forklarer Hanevold.

Hegle Svendsen og Bø-brødrene skal ha konsumert alkohol etter verdenscupsprinten i Pokljuka, to dager før jaktstarten.

På sprinten ble de tre nordmennene nummer 29, 30 og 33, mens jaktstarten endte med en 20. plass for Svendsen, 23. plass for Tarjei Bø og en 27. plass for Johannes Thingnes Bø.

- Ikke helt voksne
Tidligere skiskytterkonge Eirik Kvalfoss er lite imponert over den norske landslagstrioen når han får høre hva de har gjort.

- Hvis dette stemmer, så er det et tegn på at de ikke er helt voksne ennå. De har passert 18 og kan kjøpe alkohol, men de er ikke helt voksne ennå. Uansett, er dette hakket over revestreker. Modenhet kommer med alder og erfaring, sier Kvalfoss til Nettavisen.

- Det kan vel skje den beste det der, men de burde ha skjønt litt bedre. Forbundet burde også muligens vært enda klarere på sine retningslinjer, mener den olympiske mesteren fra OL i Sarajevo.

Svendsen og Bø-brødrene blir ifølge forbundet straffet med bøter på opp mot 100 000 kroner, men Kvalfoss tror mediedekningene svir langt mer.

- Boten svir i hvert fall. Men mediedekningen de nå får, er en straff som svir mye mer. Den anseelsen de mister i våre alles øyne, den bør svi mer enn den kronestraffen. Men den straffen viser at forbundet tar det alvorlig, og det er bra, forteller Kvalfoss.

- De bør tenke på anseelsen. Dette er barnestreker. Bli voksen. Man må se de store sammenhengene. De er forbilder for masse ungdommer som ser på de som guder. Da gjelder det å holde sin svinesti ren, sier 54-åringen.

Kvalfoss er klar på hva utøverne nå bør gjøre.

- De har gått på en smell og må bare krype til korset. De må legge seg på rygg og si at dette var dumt, dette var jæklig dumt.

P.S: Nettavisen har torsdag forsøkt å komme i kontakt med de tre utøverne, men ingen av dem har besvart våre henvendelser.

LES OGSÅ:

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 70,55 øre - fastpris 24,90 øre