Gå til sidens hovedinnhold

- Uttrykket «nulltoleranse for doping» er dødt og begravet

Mads Kaggestad mener doping må omdefineres fra juks til svindel og økonomisk kriminalitet.

Torsdag kom nyheten om at 28 dopingmistenkte russiske idrettsutøvere får mehold i idrettens voldgiftsrett (CAS).

Langrennsløperne Alexander Legkov og Maxim Vylegzjanin er blant utøverne som fikk medhold i sine ankesaker.

Senere samme dag meldte den internasjonale olympiske komité (IOC) at de ikke nødvendigvis vil godta russisk deltakelse i OL likevel.

Russiske utøvere kun kan konkurrere i Pyeongchang etter invitasjon fra IOC og må konkurrere under det olympiske flagget.

- Idretten er maktesløs

TV 2-ekspert og tidligere syklist Mads Kaggestad er ikke overrasket over CAS sin avgjørelse.

- CAS er opptatt av det rent juridiske, og det skal helst ligge en positiv dopingprøve i bunn. Det er kun politiarbeid som kan frembringe nok bevis i en sånn sak. Idretten har ikke nok ressurser til å klare det, i alle fall ikke når de skal operere i et land hvor de ikke har juridisk myndighet til å kunne utføre etterforskningsarbeidet, sier Kaggestad til Nettavisen.

Kaggestad mener at dersom en brøkdel av det som kommer fram i McLaren-rapporten stemmer, er det nok til å utestenge Russland fra OL.

- I en sånn sak er idretten helt maktesløs. Man kan skjelle og smelle på CAS, men det viser jo egentlig at CAS fungerer, med tanke på den funksjonen de har. De skal kun se på det rent juridiske når det kommer til bevis. For idretten mener jeg at det er trist, sier Kaggestad.

Den tidligere syklisten mener det ikke finnes gode nok grunner for Russland til å gjøre noe med sitt antidopingarbeid, all den tid de får delta til tross for ikke å ha et velfungerende system.

- Verst av alt er at de har hatt mange år til å få antidopingarbeidet sitt på beina, men det har de ikke klart. Det er fremdeles ikke WADA-godkjent. Det er ikke noe insentiv for Russland til å ta tak i dette.

«Nulltoleranse for doping» er dødt

Kaggestad mener dopingskandalen og de påfølgende rundene i CAS er med på å undergrave idrettens troverdighet.

- Det er en eneste stor suppe, og fra nå tror jeg vi bare skal gravlegge uttrykket «nulltoleranse for doping». Det er dødt og begravet fra i dag. Thomas Bach, Gerhard Heiberg og disse i IOC kan ikke snakke om nulltoleranse for doping. Det går ikke an, for de eksisterer kun opp til et visst nivå, så er ikke idretten rigget for å være håndfast og konsekvent.

- De kan være det overfor enkeltutøvere og små lag og nasjoner uten stor betydning. Men når det kommer opp på et nivå som betyr for store konsekvenser økonomisk, og som har for store konsekvenser for det storpolitiske, er ikke doping så viktig.

Før jul uttalte den tidligere russiske presidenten Mikhail Gorbatsjov at man bør bruke idretten som en arena hvor man kan snakke sammen og bidra til forsoning i en anspent tid storpolitisk.

- Han har jo egentlig helt rett. Det er større ting her i verden, og det bærer idretten preg av. Man snakker om nulltoleranse for doping i festtaler, men jeg tror alle skjønner nå at det er ikke konsekvent. Og det blir ikke konsekvent så lenge man kaller doping for juks. Det må omdefineres til svindel, og det må inn i straffeloven. Det er det det er. Det er økonomisk kriminalitet, sier Kaggestad.

Klar tale fra varslerens advokat

Grigorij Rodtsjenkov, den tidligere sjefen for dopinglaboratoriet i Moskva, er mannen som fikk snøballen til å rulle da han foran TV-kamera fortalte åpent om hvordan russerne hadde lurt dopingmyndighetene bevisst over lang tid.

Etter torsdagens overraskende CAS-avgjørelse har Rodtsjenkovs advokat uttalt seg i krass tone om det som nå er blitt en frifinnelse av 28 russiske utøvere.

- Ren sport er nå død. CAS-avgjørelsen beviser at visse land kan komme unna med hva som helst. Dagens avgjørelse vil for alltid bli stående som et bunnpunkt i sportens integritet, sier advokat Jim Walden ifølge nyhetsbyrået AP.

Advokaten mener det er null tvil om at klienten hans snakket sant da han fortalte om det inngående samarbeidet i Russland for å sno seg unna positive dopingtester.

- Rodtsjenkov avla et fullt og troverdig vitnemål for CAS. Hans sannhet er verifisert av tekniske bevis, andre varslere og senest funnet av den hemmelige databasen i Moskva som viser at tusenvis av dopingtester ble manipulert. CAS-panelets uheldige avgjørelse fører til en liten grad av straff for noen atleter, mens de fleste får et stort «kom ut av fengsel-kort». Derfor gjør CAS-avgjørelsen det enklere for jukserne, vanskeligere for rene atleter å vinne og gir et korrupt russisk doping-system nok en seier, sier Walden.

Disse 28 er frikjent i CAS:

1. Dmitrij Trunenkov (bob)
2. Aleksej Negodajlo (bob)
3. Olga Stulneva (bob)
4. Ljudmila Udobkina (bob)
5. Aleksander Tretjakov (skeleton)
6. Sergej Tsjudinov (skeleton)
7. Jelena Nikitina (skeleton)
8. Olga Potylitsyna (skeleton)
9. Maria Orlova (skeleton)
10. Alexander Legkov (langrenn)
11. Jevgenij Belov (langrenn)
12. Maxim Vylegzjanin (langrenn)
13. Alexej Petukhov (langrenn)
14. Nikita Krijukov (langrenn)
15. Alexander Bessmertnykh (langrenn)
16. Jevgenia Sjapovalova (langrenn)
17. Natalia Matvejeva (langrenn)
18. Olga Fatkulina (speed skating)
19. Alexander Rumjantsev (skøyter)
20. Ivan Skobrev (skøyter)
21. Artem Kuznetsov (skøyter)
22 .Tatjana Ivanova (aking)
23. Albert Demtsjenko (aking)
24. Jekaterina Lebedeva (ishockey)
25. Jekaterina Pasjkevitsj (ishockey)
26. Tatjana Burina (ishockey)
27. Anna Sjtsjukina (ishockey)
28. Jekaterina Smolentseva (ishockey)

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot