Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vektproblemer i langrenn: Jacobsen og Haga vil ha mer åpenhet

VIL HA ÅPENHET: Astrid Uhrenholdt Jacobsen.
VIL HA ÅPENHET: Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Foto: Tore Meek (NTB scanpix)
Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Ragnhild Haga mener det er viktig å sende riktige signaler til yngre løpere om forholdet til vekt i langrennssporten.

KVITFJELL/VAL SENALES/OSLO (Nettavisen): Det var fredag kveld at NIH-professor Jorunn Sundgot-Borgen overfor NRK uttrykte bekymring angående spiseforstyrrelser i Langrenns-Norge.

Nettavisen har i høst snakket med både ledere og utøvere om problematikken.

Flere av utøverne Nettavisen har vært i kontakt med innrømmer at det til tider kan være vanskelig å få i seg nok næring på grunn av stor treningsmengde, men alle løperne vi har snakket med på både herre- og kvinnelandslaget avkrefter at de tyner vekten.

Vil ha mer åpenhet

At enkelte idrettsutøvere går ned i vekt i håp om å oppnå bedre prestasjoner er ikke et ukjent fenomen i en rekke idretter. Det er imidlertid ingen garanti for at det gir resultater og enkelte ganger kan det få negative konsekvenser.

VAL SENALES: Nettavisen møtte Astrid Uhrenholdt Jacobsen på landslagssamling i Val Senales tidligere i høst.

Uhrenholdt Jacobsen, norsk landslagsutøver i langrenn, snakket med Nettavisen om temaet under treningssamling i Val Senales i høst. Hun sier at hun ønsker mer åpenhet rundt problematikken. Det spesielt fordi hun mener det er viktig å informere de yngre.

- Det som er litt synd, tenker jeg, er at hvis folk gjør tiltak som også er synlige visuelt, skulle jeg ønske at man var mer åpen om det. Jeg tror veldig mange som er yngre som ikke vet nok, bare trekker konklusjoner basert på hva de ser. Da blir det ofte feil etterlatt inntrykk, sier Uhrenholdt Jacobsen til Nettavisen.

- Jeg skulle ønske at de som hadde problemer kunne vært mer åpne om det, og hvis noen gjorde tiltak som var prestasjonsfremmende og som kanskje er riktige for den personen, at man også kunne være åpen om det, forteller Jacobsen.

Landslagsprofilen er selv tydelig på at det er uaktuelt for henne å tyne noen grense når det kommer til vekt.

- Det er en risiko involvert ved det. Det er det ingen som snakker om. Er man villig til å betale den prisen? Personlig så er ikke jeg det. Jeg tror ikke det er nødvendig heller for å prestere. Jeg har også et ønske om å holde en hel sesong og da tror jeg i hvert fall ikke det er lurt å ligge på grensen, forteller Jacobsen.

Heming-løperen mener det er et vanskelig, men viktig tema.

VIL SENDE RIKTIG SIGNAL: Ragnhild Haga.

Haga: - Får god oppfølging

Det gjør også landslag- og klubbkollega Ragnhild Haga som i likhet med Jacobsen ønsker mer åpenhet rundt tematikken. Hun snakket med Nettavisen om temaet da hun var på landslagssamling på Kvitfjell i september.

- Det er veldig vanskelig, men jeg er veldig for åpenhet om det. Men det er vanskelig også fordi det er så mange aspekter ved det, sier Haga til Nettavisen.

Også Haga er opptatt av å sende riktige signaler til barn og ungdom. Hun opplever at landslagsutøverne prøver å være bevisste når de blant annet legger ut bilder i sosiale medier ved at de ikke viser for mye kropp.

- Man skal ikke se lik ut om man er 25 år og har drevet med idrett i mange år, kontra når man er 15 år. Det er viktige signaler å sende at man må begynne å trene bra og riktig. Hvis man trener bra over mange år så kanskje kroppen din endrer seg. Kroppssammensetningen blir litt annerledes naturlig.

- Jeg tror det er farlig hvis 15-16-åringer ser på sosiale medier at folk har veldig lav fettprosent og så begynner de i den enden. Det viktigste er faktisk treningsjobben man gjør, ikke å begynne å tulle med kostholdet, forteller Haga.

Hun forteller at hun selv ikke har opplevd noe problemer med vekt og lite næring.

- For min del så er jeg glad i mat. Da er det ikke så utfordrende kanskje. Men det er klart at man skal passe på. I toppidrett så balanserer man på en knivsegg på flere områder. På treningsmengde, på ernæring og flere ting. Det skal man være obs på, forklarer landslagsutøveren.

Haga føler også at utøverne på landslaget får god oppfølging av støtteapparatet.

- Jeg synes vi har veldig bra oppfølging av helseteamet i Skiforbundet på akkurat det. Jeg synes i hvert fall at jeg får veldig god oppfølging, sier Haga.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!