*Nettavisen* Sport.

VIF-helten: - Det var bare å smelle til

POPULÆR MANN: Sondre Olden fikk mye oppmerksomhet etter å ha avgjort den femte NM-finalen i Jordal Amfi. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Vålerenga har fortsatt håp om NM-gull etter sekunddrama.

08.07.14 11:24

VÅLERENGA – STAVANGER OILERS 2-1 (2-3 i kamper)

JORDAL (Nettavisen): Bare fire sekunder gjensto på klokka da lørdagens femte finalekamp i NM ble avgjort.

Vålerengas oppgave var like enkel i denne kampen, som i alle gjenstående kamper i sluttspillet. Bare seier var nok til å hindre at den tredje strake norgesmestertittelen havner hos Stavanger Oilers.

Sjelden har en innspurt i et oppgjør i Jordal Amfi vært mer dramatisk. Begge lag kunne avgjort til sin fordel i en nervepirrende siste periode, men alt tydet på at det ville gå til forlenget spilletid.

Helt til sluttsekundene. Stavanger Oilers hadde kontroll i egen sone, men mislyktes flere ganger med å få pucken ut forbi midtsonen.

Det utnyttet Sondre Olden til fulle. Unggutten fikk pucken takket være godt press, avanserte fram mot Oilers-målet, og plantet skuddet opp i nettet bak Ruben Smith.

Olden trodde et lite øyeblikk at det var fire minutter igjen på klokka, men oppdaget kjapt at målet kom såpass sent at en utligning var nærmest umulig for gjestene.

Drømmesposisjon
- Først prøver jeg å spille til Jonte Berg, men så fikk backen til Stavanger tak i pucken og la den ut via vantet. Så snappet jeg den opp og gikk inn. Da følte jeg at jeg kom ganske nær målet og i bra posisjon for å skyte, beskriver Olden overfor Nettavisen.

- Jeg følte backen sto litt i veien for keeperen. Da var det bare å smelle til forbi beina hans, fortsetter Olden, som følte vinnermålet lignet noe man ser på film.

VIFs matchvinner la heller ikke skjul på at det var en deilig følelse sikre seieren og mer finalespill i neste uke.

Til forskjell fra i kampen for øvrig viste begge lag mer forsiktige takter i den offensive delen av spillet i den avsluttende perioden. Det viste seg til slutt at laget som satset mest på å få det avgjørende målet også fikk betalt.

Klikk på bildet for å forstørre.

MATCHVINNER: Sondre Olden. Foto: Per Møller Pettersen

- Man er kanskje litt nervøs for å gjøre litt feil og legge pucken litt feil i vantet og sånt. Men vi har spilt mange viktige matcher i år, og begynner å vende oss litt til det å spille under press. Vi har en «game plan» og følger den, da blir det bra.

Olden ser ingen grunn til at det skal stoppe med denne seieren foran hjemmepublikummet. 21-åringen tror Vålerenga vinner to kamper til og tar NM-gullet.

- Det er lenge siden jeg har spilt på et lag med så bra lagmoral. Jeg har troa på dette, og tror at det kommer til å gå veien.

- Vi er favoritter
Stavanger Oilers kunne for første gang ha vunnet to bortekamper på rad i et sluttspill mot Vålerenga, men måtte reise tomhendte hjem etter Oldens mål.

- Det er et pucktap. Dette er sånt som skjer, og det var sikker flere pucktap i dag som ikke ble straffa. Selvfølgelig veldig surt, men det må vi leve med. Det ble jo ikke gjort med vilje, sier Oilers-trener Petter Thoresen til Nettavisen etter kampslutt.

Thoresen synes både Stavanger og Vålerenga gjennomførte en grei kamp.

- Det svingte fram og tilbake og det kunne vippa begge veier. Men nå gikk det Vålerengas vei fire sekunder før slutt. Da er det vanskelig å ta igjen.

Oilers leder fortsatt finaleserien med 3-2 i kamper. Petter Thoresen føler seg trygg på at Stavanger ikke mister fatningen av lørdagens nederlag, selv om det satte en stopper for lagets rekke med tre strake seirer.

- Vi har vært i denne situasjonen før. Det taklet vi da, og det tror jeg vi takler igjen. Det er ikke så mange andre lag som vinner i DNB Arena. Vi er favoritter og det lever vi med, fastslår Oilers-treneren overfor Nettavisen.

Måtte vinne
Begge lagene viste mye vilje i fartsfylte åpningsminutter, Som i de foregående finalekampene i Oslo var det likevel VIF som etter hvert festet et lite tak på spillet.

Målsjanser var det i begge ender av banen, men virkelig farlig ble det ikke før Oilers begynte å pådra seg utvisninger. Flere ganger ble pucker liggende like foran Ruben Smith, men gjesteforsvaret klarte å pirke seg ut av trøbbel.

Det var likevel fortjent at Vålerenga gikk opp i ledelsen med 2.22 minutter igjen av første periode. Ledermålet, som ble scoret av Tobias Lindström, kom i det tredje overtallsspillet for hjemmelaget.

I midtperioden misbrukte Oilers først drøyt halvannet minutt i overtall fire mot tre. Like etter ventet det mer trøbbel for Vålerenga da Filip Gunnarsson fikk fem minutters utvisning og en tidlig tur i garderoben for boarding mot Stian Høygård.

Snudde
Men et potensielt ødeleggende undertall ble snudd til det motsatte da Oilers ble idømt to raske tominuttere.

Et skudd på innsiden av stolpen skilte VIF fra å sette inn 2-0. En tredje Oilers-utvisning like etterpå gjorde at alle muligheter til å utnytte Gunnarssons straff på femminutter ble sølt bort.

Med VIFs Erik Follestad Johansen utvist mot slutten av midtperioden klarte Oilers endelig å dra fordel av flere spillere på banen. Dan Kissel var mannen som satte inn sitt andre skuddforsøk, en backhand, forbi Steffen Søberg til 1-1.

Klikk på bildet for å forstørre.

JUBLET: Stavanger Oilers-spillerne jublet for scoring på Jordal Amfi lørdag, men Vålerenga kom sterkt tilbake. Foto: Berit Roald / NTB scanpix


Innledningsvis i tredje periode fikk Kissel en gavepakke da han ble forært pucken og en avslutning alene med Søberg. Denne gangen var det sistnevnte som vant duellen. I motsatt ende av banen avverget Ruben Smith to Vålerenga-skudd fra nært hold på få sekunder.

Oppgjøret så ut til å gå til forlengning før Sondre Olden scoret vinnermålet på høydramatisk vis.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.