RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
RÅD: Lindsey Vonn rådførte seg med Aksel Lund Svindal om søknaden for å konkurrere i mennens renn i Lake Louise.
RÅD: Lindsey Vonn rådførte seg med Aksel Lund Svindal om søknaden for å konkurrere i mennens renn i Lake Louise. Foto: Foto: Gotpap/Bauergriffin.com/ Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Vonn kontaktet Svindal: Vil kjøre utfor med gutta

Sist oppdatert:
Lindsey Vonns ønske har skapt overskrifter over hele verden. Med seg på veien fikk hun flere innspill fra vår egen Aksel Lund Svindal (34).

OSLO (Nettavisen): Den amerikanske idrettskjendisen ønsker å konkurrere mot herrene i utfor, og i mai skal saken behandles av Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Rådførte seg med Svindal

Aksel Lund Svindal forteller at han ble personlig kontaktet av den 32 år gamle superstjernen om temaet.

- Hun spurte meg om hva jeg syntes om det. Verden er slik at man må gi og ta, og min mening er at hun må være fleksibel med tanke på hvordan det hele skal foregå, sier Svindal til Nettavisen.

Han kommer med eksempler:

- Hvilket startnummer hun skal ha, om hun skal være siste prøvekjører, eller om hun skal ha startnummer 31, selv om det er en lengre TV-pause. At hun er litt fleksibel på slike ting gjør det lettere for FIS å ta avgjørelsen, mener Svindal.

- Kjør på!

Landslagskollega Kjetil Jansrud sier «kjør på!» når Nettavisen ber om hans mening rundt Vonns ønske.

- Jeg ser ingen gode grunner for at hun ikke skal få gjøre det, sier Kjetil Jansrud til Nettavisen.

Men, det er et men:

- Utfordringen er at hvis hun skal få lov, så må flere andre også få lov. Er det sånn at menn da også kan kjøre i kvinneklassen om man blir invitert? Kan en italiensk superstjerne eller Marcel Hirscher få stille i et renn for kvinner for at det skal bli mer blest rundt det? Man åpner for visse ting som man må definere på forhånd, sier Jansrud videre.

Svindal er ikke helt enig med Jansrud i at det trenger å åpne for at andre utøvere også skal få den samme muligheten.

STJERNE: Lindsey Vonn er regnet for å være alpintsportens kanskje største stjerne.

- Jeg synes godt at hun kan få kjøre, men jeg synes ikke det betyr at alle andre jenter skal få kjøre. Hun er ganske unik i historisk sammenheng, sier 34-åringen.

Aleksander Aamodt Kilde er også positiv til Vons ønske, men mener det må få konsekvenser hvis Vonn først bestemmer seg for å gå over til gutta - og får lov til det.

- Hvis hun har lyst til å kjøre med herrene bør hun få lov til å prøve seg. Men hvis hun først velger å kjøre hos gutta, da må hun bli hos gutta. Det er respektløst overfor de andre jentene hvis hun hopper frem og tilbake. Da blir det urettferdig, og det er jeg ikke noe glad i, sier Kilde til Nettavisen.

- PR-stunt

Aamodt Kilde, som er i ferd med å etablere seg helt i verdenstoppen, forteller at de norske landslagsutøverne har diskutert Vonns søknad seg imellom, men mener ikke at det har vært noen stor snakkis internt.

- Har hun i det hele tatt mulighet til å konkurrere med gutta sportslig?

- Jeg vet ikke, men det er jo et PR-stunt. Det handler nok mer om det, men for all del, vi skal ikke hindre henne i å gjøre dette (pr-stuntet). Bare det ikke går utover oss, og det tror jeg ikke. Det er jo bare én ekstra utøver som starter, og jeg vet ikke når hun får starte, men sikkert som nummer 31 eller noe sånn, sier han.

Også Jansrud peker på at en evnetuell gjennomføring av Vonns ønske vil ha et stort potensial for markedsføring av sporten.

- Alpint er ikke en sport som får lite publisitet, men det er så mange gode grunner til at dette kunne vært en bra markedsføringsgreie for sporten, og da spesielt i USA, som er et veldig stort og viktig marked, sier skiprofilen fra Vinstra.

Fikk positiv respons

Vonn, som er kanskje den aller største alpintstjernen på kvinnesiden, har selv kommentert søknaden i en video som ble lagt ut på Twitter.

- Vi fikk en del positiv tilbakemeldinger, noe som var overraskende, men også veldig kult. Jeg vet at det fortsatt er mange som er kritiske til forslaget, men det er noe jeg virkelig håper å kunne oppnå, sier Vonn.

Det er fem år siden hun for første gang sa at hun ønsket å konkurrere mot mennene. Med søknaden som ble fremmet til FIS, tok hun et steg i retning om at drømmen skal gå i oppfyllelse.

- Jeg må dessverre gå glipp av kvinnenes renn for å kunne kjøre mot mennene, men det viser bare hvor seriøs jeg er. Lake Louise er et sted hvor jeg alltid har opplevd suksess. Å si fra meg det, og ta sjansen med å konkurrere mot mennene er en gangske stor greie for meg, sier hun videre.

Video: Vonn: - Jeg vet mange er kritiske

- Veldig vanskelig

Fortsatt er det mye som må avklares om hvordan Vonns eventuelle deltakelse skal gjennomføres rent praktisk.

Blant annet kommer spørsmålet om menn skal kunne få stille til start i kvinnenes renn.

- Nå skal det være VM i Cortina om ikke så lenge (i 2021, red. anm.). Da kan det hende at noen av gutta plutselig vil kjøre med jentene som en forberedelse til VM. Selvfølgelig, ingen kan nektes å være prøvekjørere, men det er en del slike ting som man må se nærmere på for å unngå at folk utnytter det, sier Svindal.

Landslagskollega Jansrud mener det finnes en rekke gode muligheter for å utnytte Vonns eventuelle deltagelse på best mulig måte.

- Kanskje kan hun til og med starte som nummer 31, så sørger de for at folk sitter ved TV-skjermen gjennom hele rennet. Det finnes masse gode grep man kan gjøre, så jeg ser ingen umiddelbare grunner til at hun ikke skal få lov, sier Jansrud.

SPLITTET: Norges tre største fartsstjerner, Aleksander Aamodt Kilde, Aksel Lund Svindal, og  Kjetil Jansrud er alle enige om at Lindsey Vonn bør få prøve seg i mennenes renn, men ikke om hvordan det bør løses.

I sommer kommenterte renndirektør for kvinnenes renn, Atle Skårdal, Vonns planer i et intervju som er publisert på FIS sine nettsider.

- Det blir veldig vanskelig å finne en fornuftig måte å gjøre dette på. Et poeng som folk undervurderer, er at de samme rettighetene må gjelde for alle. Dersom kvinnene får lov til å konkurrere mot mennene, så må også mennene få lov til å konkurrere mot damene. Jeg er usikker på om vi ønsker å gå i den retningen, men jeg er sikker på at vi alle vil bruke sommeren til å tenke nøye igjennom dette. Så får vi se om det amerikanske skiforbundet kommer med et konkret forslag, sa Skårdal tidligere i sommer.

Siden den gang har altså det amerikanske skiforbundet gått med på å gjøre et unntak for Vonn, og fremmet hennes ønske overfor FIS.

Nettavisen har forsøkt å komme i kontakt med Skårdal for en kommentar på de siste utviklingene i saken, men har ikke lykkes.

Superstjerne

Svindals betegnelse av Vonn som unik, kommer ikke uten grunn.

Hun er tidenes mestvinnende kvinnelige alpinist med sine 77 verdenscupseire. I tillegg kan hun vise til imponerende 130 pallplasseringer siden hun fikk sin verdenscupdebut som sekstenåring.

Den amerikanske skistjernen har så langt i karrieren deltatt i tre vinter-OL, men gikk glipp av Sotsji-OL i 2014 pågrunn av en kneskade.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere