KVITFJELL/VAL SENALES (Nettavisen): Både utøvere fra det norske herre- og kvinnelandslaget i langrenn er i disse dager på plass på nærmere 3000 meters høyde i italienske Val Senales.

Det har vært vanlig å se noen av verdens beste langrennsutøvere på isbreen i Nord-Italia i oktober-måned, men de siste årene har flere av de norske utøverne valgt å bli hjemme.

Høydetrening har vært en viktig del av treningsfilosofien i norsk langrenn i en årrekke, men senest i OL-sesongen 2017-2018 hadde blant andre Johannes Høsflot Klæbo og Ragnhild Haga stor suksess med oppkjøring i lavlandet.

Denne høsten er fraværet i Val Senales først og fremst størst på herresiden, men også, nevnte Haga og Heidi Weng, to av de større profilene på kvinnelaget glimter med sitt fravær.

Weng og Haga holder seg i Norge

Og skal vi tolke Weng som ikke har vært i Val Senales siden 2015, så virker hun ikke lysten på å returnere med det første.

- Det er fordi jeg har egentlig litt dårlige erfaringer med Val Senales. Jeg føler at jeg blir litt mer slapp og ikke på hugget når jeg har vært der. Det er så høyt at jeg føler at det ikke har noe skieffekt, sier Weng til Nettavisen.

Hun holder seg derfor i stedet hjemme i Norge hvor hun håper på snø snart.

- Hvis det kommer snø på Sjusjøen så passer det meg bedre. Da får jeg mer ut av treningen, forteller Weng.

Haga åpen for endring

Mens fjorårets verdenscupvinner føler hun ikke får noe utbytte av Val Senales, så er lagvenninne Haga noe mer åpen for å prøve seg i høyden senere, men ikke denne høsten.

- Jeg har troen på høyde, jeg har hatt høydeeffekt tidligere, men i fjor og kanskje i år så går mesterskapet ganske lavt. Da tror jeg det er flere positive sider ved å være hjemme og trene gode hardøkter enn å dra til høyden og oppleve at jeg blir litt seig og går litt sakte. Jeg trenger mer trening i konkurransefart, sier Haga til Nettavisen.

Hun tror hun derimot vil tenke annerledes når OL i Kina nærmer seg i 2022.

- Jeg kommer kanskje til å ta en annen vurdering mot Beijing som går på 1700 meter over havet, forklarer Haga som er glad for at hun har kunnet bestemme selv at hun får stå over høydeoppholdet denne høsten.

Urokkelig Johaug

To som derimot er urokkelige når det kommer til høydetrening på kvinnelaget er Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg.

De to lagvenninnene har til og med dratt på høydeopphold i privat regi.

- Jeg har veldig god erfaring fra Val Senales fra tidligere år. Jeg føler at det gir meg den beste sesongoppkjøringen jeg kan få inn mot sesongen. Jeg føler det faste, vante og trygge, sier Johaug til Nettavisen.

Det gjør også Østberg.

- For min del så har jeg prioritert høydetrening før jeg var 20 og har gjort det hvert år. Jeg har vært på private høydesamlinger i alle år og har troen på høyden. I tillegg er Val Senales et sted der vi får gått på ski og det er fint der i tillegg. For min del er det ikke et vanskelig valg når det er et del av et høyderegime som jeg velger å kjøre, sier Flugstad Østberg til Nettavisen.

Hun lar seg ikke stresse av at andre utøvere velger å droppe høydeoppholdet i Nord-Italia.

- Jeg er glad for at jeg er såpass trygg som jeg er på det. Jeg skjønner at man begynner å tenke hvis man er litt usikker på om høyde funker for deg eller ikke. Eller om man er yngre og er litt usikker på hva som er best for deg. For min del har jeg i hvert fall veldig tro på det og jeg har tester som viser at det fungerer bra med høyden og det har alltid gjort det. Foreløpig er det ingen som får meg usikker på det. Jeg har veldig troen på det og da er det et enkelt valg for meg, forklarer Østberg.

Nettavisen er denne uken på plass i Val Senales hvor de norske utøverne som tar del i samlingen stiller til møte med mediene mandag og tirsdag.