Gå til sidens hovedinnhold

- Viser hvor modig Kjærgaard er

En av Lance Armstrongs bitreste fiender roser nordmannen for unik tilståelse.

- Det blir helt feil å angripe Steffen (Kjærgaard) og dytte han vekk nå som han har fortalt sannheten. Man burde heller se mot ham for lederskap.

Ordene tilhører en av Lance Armstrongs erkefiender, Frankie Andreu.

Amerikaneren kjørte for US Postal i perioden 1998-2000 og innrømmet doping allerede i 2006. Han var en av dem som vitnet om at Lance Armstrong fortalte leger at han hadde brukt doping da han ble behandlet for kreft.

Bakgunn:- Jeg har mistet nattesøvnen

Frem til dette hadde han vært en nær venn av den tidligere sykkelkongen, men det snudde raskt etter at han vitnet og offentlig uttalte at han sto inne for vitnemålet.

- En god fyr
Siden den gang har han og hans kone Betsy vært noen av forkjemperne for å få frem sannheten rundt Lance Armstrong. Tirsdag ettermiddag, etter at det verste sjokket rundt Steffen Kjærgaards dopinginnrømmelse hadde lagt seg, snakket amerikaneren med procycling.no.

- Jeg så aldri Steffen dope seg, og er litt overrasket over at han jukset, siden han virket som en ærlig og fin type som ønsket å sykle rent. Men på den andre siden er jeg ikke så overrasket med tanke på hvilket lag han kjørte for. Det var mye press, forklarer mannen som kjørte på lag med Kjærgaard i 2000, til procycling.no.

Les også:- Dette her tror jeg ingenting på

Han begrunner hvorfor han synes det blir feil å gå til angrep på Steffen Kjærgaard når han etter over et tiår med løgn endelig valgte å stå frem med sannheten.

- Å skyve han vekk, blir helt feil. Det vil bare bety at omertaen i sykkelsporten blir styrket. For det andre kan han også nå sørge for at unge utøvere ikke gjør samme feil og kommer inn i samme system som han gjorde. Om unge ryttere har spørsmål, er han mannen med erfaringen og lærdommene som trengs for å gi dem de riktige rådene, slik at de ikke ender opp med å gjøre som han.

- Kan ikke sammenliknes med Armstrong
Frankie Andreu presiserer at det finnes store nyanser i dopingproblemene sporten opplevde på 90-tallet og tidlig på 2000-tallet.

- Det er stor forskjell på typer som han og meg som dopet oss bare for å overleve i sporten og ryttere som Lance Armstrong og hans innerste krets. Det er litt vanskelig å forklare, men du kan tenke deg det slik: En person kommer inn i en bank og leverer en lapp hvor det står at han er her for å rane banken. En annen kommer inn med massevis av våpen og granater for å rane banken. Begge er bankranere, men det er likevel stor forskjell på dem.

Les også:- En ynkelig egoist

- Her i USA er det også vanskelig for folk å skjønne at det var stor forskjell på rytternes dopingbruk, hvor mange forskjellige stoffer ryttere har prøvd og brukt, eller hvor mye av dem de har brukt. Men jeg kan ikke forsvare det å dope seg. Når alt kommer til alt er det fortsatt galt, forteller en engasjert Andreu.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Han er dog opptatt av at de tidligere juksemakerne ikke bare må ses på som svikere og løgnere, men at de også kan være ressurser om de tar klar avstand fra fortiden.

- Nesten alle var borti noe på 90-tallet, så det er veldig vanskelig å ansette noen som var aktive i den perioden uten at det blir trøbbel. Men det bør ikke ha noe å si for kvaliteten til fyren. Da er det viktigere å se på hva han har gjort siden han sluttet med dopingen og hva han står for som person.

- Du kan knapt finne noen som ikke gikk på kortison, EPO, blodoverføringer eller noe sånt. Det var helt vilt på den tiden, gjentar den tidligere US Postal-rytteren.

Forstår årene med stillhet
Som nevnt var Andreu en av de første som offentlig snakket ut om Lance Armstrong og måten han jukset seg til suksess. Sammen med sin kone Betsy har han måtte tåle forferdelige karakteristikker fra Armstrong-leiren.

Les også:Kjærgaard kobles til belgisk doplege

Til tross for at han og familien lenge kjempet en rimelig ensom kamp, har han forståelse for at nordmannen ikke kom frem med sannheten på et tidligere tidspunkt.

- Jeg forstår hvorfor han holdt på hemmeligheten. Jeg sto frem fordi jeg ønsket å gjøre noe positivt for sporten, og jeg kunne helt klart trengt litt støtte, men det var veldig få som sto frem i den perioden. Nå er det flere og da blir det litt lettere. Jeg forstår hans posisjon.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rekker frem en hånd
Han tok tirsdag kontakt med den avtroppende landslagssjefen, for å ytre støtte i en tung tid. Den tidligere lagkameraten mener Kjærgaards tilståelse er unik.

- Jeg sendte han en e-post hvor jeg skrev at jeg syntes det var tøft av han å stå frem. De andre har kommet frem med det de visste fordi de var tvunget til det av USADA, ved at de måtte vitne under ed. Han kunne i teorien ha fortsatt å lyve. Folk må forstå at det krever mye mot og at det viser hans integritet.

Amerikaneren er en mann som bedre enn de fleste vet hvor vanskelig det er å stå frem med en mørk hemmelighet som dopingbruk. Han håper nå at Kjærgaard får den støtten han trenger.

- Det er en veldig mørk tid, så det å få støtte fra sine nærmeste er ekstremt viktig. Det er tøft å miste venner og se at tidligere kollegaer ikke lenger ønsker å si hei eller ta deg i hånden.

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken