Gå til sidens hovedinnhold

- Viste en viktig egenskap

Jens Arne Svartedal skaffet seg et ess foran det «umulige uttaket».

GJØVIK (Nettavisen): - Gruer meg og gruer meg ... Det er vel litt sånn skrekkblandet fryd. Noen kommer i hvert fall til å bli skuffet. Og det er aldri moro å skuffe noen ...

Landslagstrener Morten Aa Djupvik snakker om uttaket til 15 km klassisk i VM i Liberec. Før distansen sto på programmet under NM på Gjøvik torsdag, lå Martin Johnsrud Sundby og Eldar Rønning best an, mens det så ut til å bli bikkjeslagsmål mellom John Kristian Dahl, Odd-Bjørn Hjelmeset og Anders Aukland om de to siste plassene.

Etter NM-rennet er status omtrent den samme. Bare at kampen mellom de fire outsiderne ble enda tettere. Jens Arne Svartedal ble norgesmester. 3,5 sekunder foran Anders Aukland. 10,7 sekunder foran Eldar Rønning. Og 14,6 sekunder foran Odd-Bjørn Hjelmeset.

Dahl i «dødens»
John Kristian Dahl deltok ikke. Det burde han kanskje ha gjort. For nå er han plutselig bakerst i køen, selv om han var den tredje beste nordmannen i klassiske distanserenn før jul.

Slik analyserer Morten Aa Djupvik situasjonen:

- Selv om ingenting er hundre prosent, har Eldar og Martin fortsatt en fordel på bakgrunn av det de presterte før jul. Jens Arne, Anders og Odd-Bjørn leverte alle gode løp her i dag. Så nå har kanskje John Kristian litt ekstra press på seg før verdenscupen i Otepää neste helg.

For nå er det ingen tvil om at den klassiske 15-kilometeren i Otepää blir meget viktig. For ikke å si direkte avgjørende.

- Jeg vil ikke si at det blir amerikansk uttak. Vi kan ikke se bort fra det som ble prestert før jul. Men det er klart at vi må legge mest vekt på de ferskeste resultatene, erkjenner Morten Aa Djupvik.

Svartedals ess
Samtidig erkjenner han også at det vil være meget spesielt om en norgesmester på 15 km klassisk ikke blirtatt ut til å gå samme distanse i VM.

Det er godt nytt for Jens Arne Svartedal. Østfoldingen er selvfølgelig lettet – både over et godt løp og plasseringen.

- Selv om det ble veldig tett i dag, føler jeg det er stor forskjell på første- og tredjeplass. Jeg klarte å avgjøre en sekundstrid til min fordel mot slutten. Det er faktisk en viktig egenskap, fastslår Svartedal, som dermed skaffet seg et ekstra ess før uttaket.

Fryktet sprekk
Mot slutten var han redd for å miste esset.

- Jeg skulle gå ut kontrollert i dag, og sette inn støtet fra 11 kilometer. Men da det var så jevnt på sekunderingene, var det vanskelig å holde igjen. Så da jeg satte inn støtet, holdt jeg på å gå på en liten smell. Jeg var redd for å sprekke. Men det holdt, konstaterer Svartedal.

Samtidig vet han at VM-plassen ikke er helt trygg.

- De sier det ikke er amerikansk uttak, men hva kan de si? Jeg føler det blir veldig viktig å gå fort i Otepää også for min del.

Laget til Otepää er allerede tatt ut. Det består av de fem første i torsdagens renn; Jens Arne Svartedal, Anders Aukland, Eldar Rønning, Odd-Bjørn Hjelmeset og Roger Aa Djupvik. I tillegg går John Kristian Dahl og Martin Johnsrud Sundby (som sto over torsdagens renn på grunn av forkjølelse).

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden