RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

VM-bronse til Dale Oen

(foto: scanpix)
Sist oppdatert:
Alexander Dale Oen svømte torsdag inn til Norges første VM-medalje i svømming siden 1978.

Nordmannen ble nummer tre på 100 meter bryst i kortbane-VM i Shanghai, etter at han først ble klokket inn til en fjerdeplass. Men Romanos-Iason Alyfantis fra Hellas ble disket, og dermed var VM-bronsen et faktum. 21-åringen var med tiden 59,16 1/100-dels sekund foran Alessandro Terrin fra Italia.

- Utrolig deilig å ha marginene på min side for en gangs skyld, sier Dale Oen til TV 2.

- Har hatt nok «stang ut» tidligere i karrieren, sier han videre.

Ukrainske Oleg Lisogor tok gullet. Han svømte på 58,14 - ny mesterskapsrekord. Australias Brenton Rickard var også klart foran Dale Oen på sølvplass med 58,70.

Første mann
Det er første gang i historien at en mannlig norsk svømmer tar VM-medalje. Lene Jensen er den eneste norske VM-svømmeren med medalje tidligere. Sølv-Lene ble nr. to bak DDRs Barbara Krause på 100m fri VM i Berlin i 1978.

Dale Oen svømte 17 hundredeler fortere da han ble nummer fire i EM i Italia i desember.

- Det er det eneste som er litt surt akkurat nå, sier Vestkantsvømmeren til TV 2.

- Jeg var ute etter norsk rekord. Men jeg bommet på undervannstaket etter startstupet; og brukte en god del krefter på å komme à jour på første 25. Følte meg sterk og i siget opp til 75, men stivna litt på sistelengden. Der røyk rekorden.

Landslagssjef Petter Løvberg konstaterer imidlertid med tilfredshet at Dale Oen nok en gang viser «best når det gjelder»-egenskapene sine.

- Alexander svømmer fortere i semifinalen enn i forsøket. Og igjen fortere i finalen enn i semifinalen. Han hever seg jo mer som står på spill. Akkurat som han gjorde i langbane-VM i Montreal i fjor (7. plass) og i kortbane-EM i desember (4. plass). Og det er riktig som Alexander sier at dette løpet ikke var helklaff . Men da har han jo VM-medalje på et løp som ikke var perfekt; det borger godt for framtida!

Langbane-spesialist
Kortbane-mesterskapene svømmes i 25 meter lange basseng. OL svømmes i likhet med langbane-EM og langbane-VM i 50 meters basseng om sommeren. Med en vending istedenfor tre går det vesentlig seinere.

Tidene på kortbane er vanligvis ca. to sekunder bedre på 100m bryst. Men ikke for Dale Oens del. Øygardens store sønn har ikke spesielt gode vendinger og har hittil i sin karriere vært relativt sett mye bedre på langbane enn i kortbane.

- Derfor lover medalje i et kortbane-mesterskap utrolig godt for EM i Budapest til sommeren, mener Løvberg.

- Alexander er gjerne den av disse gutta som kan komme nærmest kortbanetida si på langbane. Han har gode muligheter til å ta igjen det sekundet Lisogor er foran ham her i dag.

Løvberg tror dagens historiske bronsemedalje bare er begynnelsen på en strålende internasjonal svømmekarriere for Dale Oen. Men skulle gjerne hatt flere norske svømmere i den ypperste verdenseliten.

- Vi savner bredde i toppen. Det setter ekstra press på Alexander. Heldigvis er han en sindig type som takler framgang. Han har allerede fokus på 200 meteren han skal svømme her i Shanghai i morgen, sier han.

Gulbrandsen ny finalekandidat
Den øvelsen har hittil vært litt for lang for Dale Oen i det beste internasjonale selskapet. Da er det større sannsynlighet for en ny norsk finaleplass når Anne-Mari Gulbrandsen skal i aksjon på 100 meter bryst.

Bronsevinneren fra EM i 1999 er tilbake for fullt etter mange skadeplagede sesonger, og satte personlig rekord på 50 meter bryst med 10. plassen i Shanghai i går.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere