– Tatoveringene, som er høyst uvanlig i Gulf-regionen, er et tegn på at de ikke kommer fra Qatar. Så hvem er de? Og hvor kommer de fra? spør journalist James Montague i New York Times om fansen som skaper liv og røre under Qatars kamper i VM.

Har du fulgt med på det pågående mesterskapet, og sett vertsnasjonens kamper, har du sikkert fått dem med deg.

Supportergjengen som synger av full hals og kjører på med islandsk tordenklapp. De har like t-skjorter og virker i overkant organisert til å være fra et land som i utgangspunktet sies å ikke ha noen fotballkultur. Det har fått mange til å stusse.

New York Times har tatt en nærmere kikk på denne gjengen som sørger for «lydsporet» inne på stadion når Qatar spiller i VM.

LES OGSÅ: Disse TV-bildene skaper rabalder. Nå får BBC gjennomgå

Nøye planlagt

Ifølge avisen startet det hele tidlig i 2022. VM nærmet seg med stormskritt og mesterskapet hadde stort sett vært utsatt for kritikk siden tildelingen flere år tidligere. Det hadde vært fokus på korrupsjon i forbindelse med tildelingen, behandlingen av migrantarbeidere og hvordan et så lite land skulle håndtere det å arrangere et mesterskap som skulle ta imot millioner av fans fra hele verden.

I tillegg var det dette med manglende fotballkultur. Den qatarske superligaen er én av de rikeste i regionen, men på kampene til klubber som Al Sadd og Al Rayyan dukker det som regel om noen hundre tilskuere og ikke tusenvis, skriver New York Times.

VM-arrangøren begynte derfor å se på hvordan de kunne fylle arenaen når hjemmelaget skulle spille sine kamper.

Svaret på dette spørsmålet, skriver avisen videre, var å se mot den blomstrende ultraskulturen i regionen for øvrig.

Et problem var imidlertid at ultraskulturen bygger på en del anti-autoritære prinsipper og at denne type fans ofte er i konflikt med både politiet og media. Utfordringen var derfor å forme en slik supportergruppe til å passe inn i et kommersielt Qatar-VM.

I Midtøsten og Nord-Afrika har ultrasfansen vært en viktig politisk stemme. Sanger på tribunene i land som Tunisia, Algerie, Marokko og Libanon er ofte protester mot myndighetene, men inne på en stadion kan det også skape følelser, farge og lyd.

Holdt «audition»

I april i år ble det derfor bestemt at det skulle avholdes en test i Beirut, hovedstaden i Libanon. Hundrevis av studenter og fans av den lokale klubben Nejmeh ble rekruttert til en slags audition for å gjenskape den stemningen en ultrasgruppe lager.

LES OGSÅ: Advarer Northug før ny TV-jobb: – Du gjorde det samme selv

Det hele utspilte seg på Camille Chanmoun stadion og ble filmet som en pilot for det som senere skulle bli «Qatar-fansen» i VM.

Det var også planer om å fly inn en leder fra ultrasgruppen til den tyrkiske klubben Galatasaray, en såkalt capo, men de lokale var klare på at de ikke trengte hjelp. Til New York Times sier en kilde at de var mer enn kapable til å finne ut av dette selv.

Videoen som ble laget, imponerte de rette folkene i Doha og dermed ble prosjektet en realitet Muntlig ble en gruppe unge libanesiske fans invitert til Qatar. De ble tilbudt flyreise, innkvartering, kampbilletter, mat og et lite stipend for å reise.

New York Times omtaler det som et «ekstraordinært» tilbud til noen som i utgangspunktet aldri kunne ha opplevd VM på grunn av de økonomiske begrensningene mange opplever i Libanon, et land med 30 prosent arbeidsledighet blant unge.

«Qatar-fansen» var allerede på plass i Doha i oktober og startet øvelsene inn mot mesterskapet. De har trent på nøye koreografert oppførsel på tribunen og lært seg nyskrevne supportersanger. De har også måttet lære seg den qatarske nasjonalsangen.

– Følelsene virker ekte

I tillegg til libanesere, består gruppen som totalt er på rundt 1500 personer, også av folk fra Egypt, Algerie og Syria.

– Folk i Qatar støtter ikke laget på denne måten, sier Abdullah Aziz al-Khalaf til New York Times.

– I Qatar går vi ikke så ofte på fotballkamper, sier han videre til avisen. Al-Khalaf var til stede under Qatars kamp mot Senegal tidligere i mesterskapet, men sto ikke sammen med den omtalte supportergjengen. Han bare observerte dem fra sin tribuneplass.

LES OGSÅ: Slike TV-bilder stoppes i Kina: – Dette er utrolig

VM-arrangøren har ikke ønsket å kommentere noe rundt supportergjengen eller hvordan de har blitt hentet inn til VM.

Selv om det hele virker veldig kunstig og konstruert, påpeker journalist Montauge i sin artikkel at det hele føles veldig ekte.

– Følelsene virker ekte. Skuffelsen også, da Senegal scoret to ganger. Oppe på tribunen var det supporterledere i hvite t-skjorter som ropte og oppmuntret «de trofaste» til å synge mer. De hermet etter et fenomen som ofte er sett blant ultras i Italia, Tyskland og Marokko: Når du taper, så synger du høyere. Det slås hardere på trommen. Ropene blir flere, beskriver han.

Sportslig sett har det ikke gått veien for vertsnasjonen i VM. Det har blitt tap for både Ecuador og Senegal. Dermed er vertene ute av mesterskapet allerede før den siste gruppekampen mot Nederland tirsdag ettermiddag.

Gruppen for øvrig er imidlertid svært åpen og både Nederland, Ecuador og Senegal kan gå videre til åttedelsfinale.