Gå til sidens hovedinnhold

VM-gull til Norge da Sverige opplevde marerittstafett: - Hvem hadde trodd dette?

Norsk gulljubel på VM-stafetten i Oberstdorf.

OSLO/OBERSTDORF (Nettavisen): Norge sikret VM-gull på stafetten for kvinner etter en nærmest perfekt gjennomført konkurranse av de norske jentene. Tiril Udnes Weng, Heidi Weng, Therese Johaug og Helene Marie Fossesholm sørget for norsk jubel.

Russland sikret seg sølvmedaljene, Finland tok bronsen.

Sverige misset totalt på stafetten og spesielt på de første etappene tapte de mye tid. Charlotte Kalla fikk en marerittaktig opplevelse på sin 2. etappe og vekslet langt bak tapte Norge. Til slutt endte svenskene på 6. plass hele to minutter bak Norge.

- Jeg hadde sett for meg alt av scenarioer på forhånd. Men at jeg skulle gå ut med en luke på 15-20 sekunder foran Russland, det var ikke étt av dem, sa Fossesholm entusiastisk til NRK etter gullet.

- Jeg har ikke ord, rett og slett. Det er indre og ekte idrettsglede det vi får oppleve. Vi hadde alt å vinne, Sverige var favoritter, sa Johaug til NRK etter gullet.

Heidi Weng var svært rørt etter gullet. Hun hyller Helene Marie Fossesholm som gikk ankeretappen for første gang.- Jeg var så nervøs og stressa for at junioren gikk sist. Men hun hadde jo stålkontroll, og er jo mer voksen enn meg i hodet, flirte Weng.

Svensk stjerne: - Forferdelig

NRKs eksperter var nærmest sjokkert over utviklingen i rennet.

- De er nesten ikke med i løpet her, hvem hadde trodd dette før stafetten, sa NRK-ekspert Torgeir Bjørn før Frida Karlsson satte ut på ankeretappen.

På svensk TV var også stemningen laber etter Charlotte Kallas etappe.

- Dette utviklet seg til et rent og skjært mareritt for Charlotte Kalla. Det er umulig å forstå og umulig å forklare, sier SVT-kommentator Jacob Hård.

- Dette så jeg ikke komme i det hele tatt. De fleste svensker er vel i sjokk. Et mareritt, oppsummerte Nettavisens langrennskommentator Torbjørn Nordvall i NRKs VM-studio.

Les også: Da Kalla sviktet trodde ikke SVT-profilene sine egne øyne: - Kan ikke forstå det

De svenske jentene var naturlig nok skuffet etter ydmykelsen.

- Det er ikke en fin dag. Dette er ulempen med idretten vår, og vi lykkes ikke skikkelig i dag, sa Frida Karlsson til NRK etter fiaskostafetten.

Hun mener skiene ble utslagsgivende.

- Av det jeg har hørt fra jentene som kjørte de klassiske etappene, var det skiene som ikke fungerte. Og det må fungere hvis man skal ha sjanse på en stafett, sa Karlsson.

- Hvordan var det å tape duellen mot Norge?

- Forferdelig. Vi kommer revansjelystne til OL, sa hun.

Sverige i trøbbel

Den første runden på første etappe var preget av et samlet felt. Tiril Udnes Weng førte an i front sammen med Sverige og Russland.

På den andre runden fikk Jonna Sundling store problemer i det Udnes Weng økte tempoet i den lange motbakken før utforkjøringen. Det kunne se ut til at skiene til Sverige kan ha sviktet.

- Hun sliter mer enn hun har gjort tidligere i mesterskapet. Sverige er i trøbbel på glatte ski, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn underveis.

Norge vekslet i tetgruppa etter 1. etappe hele 14 sekunder ned til Sverige.

- Det er en herlig første etappe hun gjør. Hun har gjort alt perfekt, sier Jann Post.

Charlotte Kalla fikk et tungt utgangspunkt på sin etappe. Allerede etter første måling på den andre etappen hadde avstanden opp til Norge doblet seg til hele 23 sekunder. Neste veksling viste hele 33 sekunder.

- Dette er oppsiktsvekkende. Hva er dette her? Noe er galt med Kalla, sier Post.

- Det var ikke så mye som funket i dag. Det var tungt å gå, sa Charlotte Kalla til NRK etter marerittetappen sin.

- Var det skiene eller kroppen som var problemet?

- Vi traff nok ikke på noe av det der, svarte hun.

Perfekt utgangspunkt for Johaug

Heidi Weng angrep mot slutten av sin etappe og sendte Therese Johaug ut i ledelsen tre sekunder foran Russland. Gullfavoritt Sverige vekslet hele ett minutt og 39 sekunder bak Norge.

Johaug satte inn støtet allerede i den første motbakken på sin etappe og skaffet seg en luke ned til Russland.

Den norske stjerna fortsatte å holde høyt tempo og økte luken kontinuerlig gjennom hele etappen. Therese Marie Fossesholm fikk 20 sekunder ned til Natalja Neprjajeva ved veksling ut på den siste etappen.

Fossesholm holdt tempoet godt på sin første runde og økte ledelsen ut på sin siste runde.

VM-debutanten kunne til slutt juble for norsk VM-gull sammen med resten av de norske jentene.

Norges lag torsdag:
Første etappe: Tiril Udnes Weng
Andre etappe: Heidi Weng
Tredje etappe: Therese Johaug
Ankeretappe: Helene Marie Fossesholm

Saken oppdateres