SEEFELD / OSLO (Nettavisen): Røthe vant sitt første VM-gull etter et spennende spurtoppgjør mellom tre utøvere, der seieren på 30-kilometer skiathlon lå i potten.

Røthe vant den spennende spurte rett foran Aleksandr Bolsjunov på andreplass og Martin Johnsrud Sundby på tredjeplass.

- Nå har jeg det jo helt nydelig. Jeg er litt rørt nå. Det var stort, dette her. Jeg legger som regel alltid en plan A før skirenn. Så prøver jeg å legge en plan B og C også, men i dag fungerte plan A helt til det fulle, sier Norges fjerde VM-gullvinner i Seefeld.

- Jeg er utrolig, utrolig glad, fortsetter han med et bredt smil.

Russer-kritikk

Sølvvinner Aleksandr Bolsjunov tok seg tid til å snakke med norsk presse etter rennet. Han forteller at han er skuffet etter sølvet, og retter kritikk i retning Norge.

Han er nemlig svært kritisk til de to norske medaljevinnerne og måten de fremsto på i feltet.

Russeren sier, via tolk, at han savnet mer hjelp til å dra av Sundby og Røthe i front.

- Jeg er skuffet over at de ikke jobbet under hele rennet. Et par ganger ba jeg dem gå frem og dra, men da senket de farten og gjorde det klart at de ikke ønsket dette. I tre-fire runder ledet jeg rennet og dro alene i front, og dette er ikke bra. Jeg er skuffet, sier han.

- Er det dårlig sportsånd?

- Ja, det er ikke bra å gjøre slik, sier han.

Gullvinner Røthe merket at russeren ville at han skulle dra i front, men vossingen hadde ikke noen planer om å bidra.

- Han prøvde på det, men jeg følte at jeg har en såpass bra avslutning at jeg ikke tør å gjøre det på noen annen måte, forklarer Røthe.

- For min del så la jeg min plan slik at jeg skulle være nummer to inn i siste bakken, nummer tre på toppen, nummer to inn på oppløpet og først i mål, sier Røthe til Nettavisen.

- Forstår du at Bolsjunov blir frustrert?

- Det må han svare for, sier vossingen som lykkes perfekt med egen plan.

- Kan ikke være sur for dette

Dermed fortsetter den norsk-russiske kjeklingen under VM. Det ble som kjent også høy temperatur mellom Johannes Høsflot Klæbo og Sergej Ustjugov etter sprintsemifinalen torsdag.

Klæbo selv bare rister på hodet av kritikken de norske medaljevinnerne får av Bolsjunov.

- Det er valgfritt å dra. Det er ikke sånn at du er nødt til å dra i en fellesstart, men Bolsjunov gjør stort sett det alltid. Det er sikkert kjipt å dra og dra og dra og bli nummer to her, men det er sånn det er. Det er valgfritt, så han kan ikke være sur for dette, sier Klæbo til Nettavisen.

- Hvordan er forholdet mellom det norske og russiske laget?

- Jeg har ikke noe dårlig forhold til dem. Det er en gjeng som er veldig godt trent og går fort på ski. Jeg synes det er artig at det blir tette dueller med dem. Jeg tror det er bra for alle parter.

Røthe vurderte å legge opp etter en skuffende forrige sesong. 30-åringen lider av sykdommen spondyloartritt, som blant annet kan føre til betennelser i ledd i ryggen, samt leddbånd og sener der de er festet til ledd.

Nå slo han altså tilbake med VM-gull etter den tunge perioden.

Viktig Sundby-angrep

Sundby la et godt grunnlag for seieren med et rykk som kvittet seg med flere konkurrenter i siste motbakke inn mot stadion.

- Kult for min del og Martin sin del at han dunka til opp siste bakken. Gull verdt for min del, og medaljen verdt for hans del. Så det var vinn-vinn, sånn sett, påpeker Sjur Røthe.

Den norske medaljeduoen var en del av en tetgruppe som besto av fem løpere da rennet gikk inn mot sluttfasen. De øvrige var Russlands Bolsjunov, finske Iivo Niskanen og Frankrikes Clement Parisse.

På den nest siste runden proklamerte NRK-ekspert Torgeir Bjørn at det så lyst ut for en mulig norsk dobbeltseier.

Etter en fartsøkning i siste motbakke falt både Niskanen og Parisse av lasset.

Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen fikk begge trøbbel med å henge med teten allerede i første halvdel. Et stykke ut på fristilsdelen ble det klart at ingen av de to finalistene fra VM-sprinten hadde mulighet på medalje.

Etter hvert ble det klart at både Klæbo og Iversen sparte krefter til søndagens lagsprint der de skal gå for Norge.

Klæbo endte på 30.-plass, mens Iversen gikk i mål som nummer 31. Begge var over fire og et halvt minutt etter lagkamerat og verdensmester Røthe over målstreken.