RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

VM i 2022 spilles ikke på sommeren

Foto: NTB scanpix
Sist oppdatert:
FIFA bekrefter.

Onsdag hevdet FIFAs generalsekretær Jerome Valcke hevdet onsdag at fotball-VM i 2022 ville bli flyttet bort fra sommermånedene juni og juli.

Valcke sa at turneringen trolig ville bli lagt til perioden november-januar.

Påstandene har imidlertid senere blitt tilbakevist av FIFAs visepresident Jim Boyce. Boyce sa han var sjokkert over uttalelsene.

Vackle uttalte seg om saken i et intervju med fransk radio.

- Kampdagene for fotball-VM vil ikke bli satt opp i juni/juli, sa Valcke til fransk radio.

Det skapte oppsikt da Qatar fikk retten til å arrangere 2022-VM i desember 2010.

- For å være ærlig tror jeg mesterskapet blir arrangert mellom 15. november og 15. januar, sa Valcke videre.

Forvirring i FIFA

Flere ganger har arrangøren i Qatar sagt at de er klar til å holde VM sommerstid. Nå blir det likevel intet sluttspill i den varmeste perioden.

Senere onsdag uttalte FIFAs visepresident Jim Boyce til Sky Sports at han er sjokkert over Valckes utspill, ettersom ingen endelig beslutning er tatt av eksekutivkomiteen i Det internasjonale fotballforbundet.

Trolig førjulsturnering
Flere klubber har vært skeptisk til et vinter-VM, siden det vil bryte opp de nasjonale eliteseriene.

Nå blir det likevel intet VM på sommeren, slik som har vært vanlig.

- Dersom du spiller mellom 15. november og slutten av desember, vil værforholdene være best. Du kan spille i temperaturer som er kjent fra en varm vår i Europa, med rundt 25 varmegrader. Det vil være perfekt for fotballen, sa Valcke.

Støtter flytting
Norges Fotballforbund mener det er riktig å flytte VM.

- Dette viser at kriteriene og premissene for tildelingsprosessen ikke var gode nok, når en må gjøre dette i ettertid. Man flytter ikke et VM fordi fotballen ønsker det, men fordi det ikke er mulig å arrangere det sommerstid på grunn av klimaet, sier fotballpresident Yngve Hallén til NTB.

- Dette burde vært avklart før mesterskapet ble tildelt. Nå skal du ikke ekskludere noen fra å søke, men klima må være et av premissene. Å flytte VM til vinter er ingen ny idé, for mange har sagt at dette er det eneste mulige, fortsetter fotballpresidenten.

Tydeligere krav
- En klok beslutning?

- Klok i den forståelse at når du gjør en ikke helt gjennomtenkt handling, så er endringen klok for å få mesterskapet gjennomført, men prosessen har vært altfor dårlig. En må helt klart være mer tydelig på kravspesifikasjonene. Nå har en lært, svarer Hallén.

- Da Sør-Afrika fikk VM i 2010 var det for å bygge opp fotballen på det afrikanske kontinentet. Og Polen/Ukraina fikk EM for å dra fotballen østover. Qatar er ingen stor fotballnasjonen. Det er uklart hvor store synergier det vil gi for fotballen i Midtøsten. Et fremtidig valg vil måtte skje med en helt annen forankring i FIFA-kongressen. Det blir lettere å si ifra på et tidlig tidspunkt, påpeker Hallén.

Gunstig
For norsk fotball kommer derimot en VM-flytting gunstig med tanke på serieavviklingen.

- Norsk fotball må uansett følge den internasjonale terminlisten. Det er utfordrende for vår terminliste å takle et mesterskap midt i vår serie. Det har vært enklere for de store seriene, som er utenfor sesong når de store mesterskapene avvikles. Nå får vi det utenfor sesong, mens det blir større utfordringer for Premier League, 1. Bundesliga og seriene i Sør-Europa, sier Hallén.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere