RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

VM i Bridge 2009: Bli kjent med det norske laget

Foto: Christian Vennerød
Sist oppdatert:
Norge stiller søndag til start i årets VM i bridge for nasjonslag. Laget er regjerende verdensmestere (fra Shanghai 2007) og regjerende europamestere fra i fjor.

Sten Bjertnes (NPC) og Boye Brogeland har begge to vært med på Norges to triumfer i EM og VM. I tillegg til de to dobbeltmesterne har vi med tre regjerende verdensmestere Erik Sælensminde, Glenn Grøtheim og Ulf Tundal, en regjerende europamester Espen Lindqvist og en tidligere bronsevinner fra OL i bridge Per Erik Austberg. Det sterke laget Norge stiller gjør at forventningene om nok en medlaje er tilstede.

Lenker:
Norsk Bridgeforbund (NBF)
NBFs mesterskapsblogg
BIN - Bridge i Norge
BBO - live fra VM
Mesterskapssidene

Nedenfor kan du lese litt om alle deltakerne på det norske vm-laget. Profilene er laget av GeO Tislevoll, NBFs blogg-representant under årets VM.

Bli kjent med VM-laget

Sten Bjertnes - Sjefen for de gode tider!

Fakta:
- 56 år
- Er fra Kongsberg, men har bodd i Oslo i en årrekke
- Coach og NPC for norske juniorlandslag i perioden 1993-99
- NPC for landslaget fra 2006
- Utdannet lærer, men har jobbet innen idretten i flere år. Nå fulltidsansatt i NBF

Meritter som spiller:
- Deltatt i lagfinaler, og i en rekke parfinaler. Beste plassering i NM par er 11.plass
- Stormester

Meritter som lagkaptein:
- EM gull med juniorlaget i 1996
- VM sølv i 1997
- VM gull med det åpne laget i 2007
- EM gull i 2008

Et lynintervju med landslagskapteinen

-- Hvor lenge har du tenkt å fortsette som landslagskaptein, Sten?

Det vil jeg gjøre så lenge jeg får lov, og jeg synes det er morsomt. Og det er det definitivt fortsatt!

-- Hva er din filosofi som kaptein, hvordan synes du kapteinen bør fungere?

For meg er det viktig at kjemien stemmer. Jeg har selvsagt mine meninger og planer, men jeg tror det er viktig for laget at kapteinen tar med spillerne på råd, slik at alle mer og mindre tar del i strategien osv.

-- VM i Brasil nærmer seg. Hva er dine forventninger til mesterskapet?

Laget består av tre gode par. Målet er helt klart en topp plassering, helst medalje. Men når det er sagt er det tøft, og det er små marginer. Får vi flyten skal vi være med i toppen. Men med motgang fra start kan det til og med vise seg å bli tøft nok å kvalifisere seg for sluttspillet.

Hva? Aner vi en viss pessimisme hos lagkapteinen?

He, he, så langt i fra. Jeg har veldig stor tro på laget og på en vellykket turnering. Og innerst inne tror jeg det skal gå greit å kvalle til KO-kampene, men ingen må tro det er bare å spasere seg dit. Vi er tittelforsvarere, og det forplikter. Så om vi ryker ut etter innledende vil det selvsagt være en enorm skuffelse for oss alle.

-- Hva betyr det at våre største profiler Helness og Helgemo denne gangen ikke er på laget?

Jeg har ikke brukt mye tid og krefter på å tenke på det. Det var tidlig klart at de ikke skulle spille for Norge i Brasil, lenge før den såkalte Heimdal-saken. Vi har tatt ut et lag jeg har stor tro på, med kvaliteter som tiliser forventninger om gode resultater. Når det er sagt er Helness - Helgemo et par som ville vært en forsterkning for ethvert landslag i verden, også for vårt.

-- Hva er de svake og sterke sidene hos det det laget vi skal stille med denne gangen?

Laget er jevnt besatt. Jeg tror også det er noe uforløst fortsatt. Boye og Espen hadde en fantastisk turneing i EM, men har kanksje ikke lyktes like bra senere og har sikkert mer å gå på. Ulf og Glenn var overlegent det beste paret i Nordisk i Finland nylig, men rapporter tilsier (og det sier de selv også) at de hadde enda mer å gå på der borte. Det er dessuten et par som alltid vokser med oppgaven. Per Erik (Pil) og Erik (Silla) er begge meget sterke spillere, men har vel egentlig tilgode å lykkes hundre prosent sammen. Slår alle til er laget meget sterkt selv i et topp internasjonalt felt. En positiv faktor tror jeg også det er at det ser ut til å ha oppstått en vinnerkultur for det norske landslaget etter at vi på en måte var et "nesten lag" i mange år. Dette er trolig en positiv psykologisk faktor. Vi har troen.

Jeg ser ingen åpenbare svakheter, men det mangler kanskje et helt klart ankerpar, et lokomotiv, noe som kan være fordelaktig å ha. Men det er både fordeler og ulemper med det også. Tre jevne par er et fint for et lag. Og blandt parene på vårt lag kan utmerket godt noen fremstå som lokomotivet vårt i Sao Paulo. Om de to andre i tillegg presterer opp mot maks kan det bli riktig morsomt!

-- Da gjenstår bare å si lykke til i Brasil, Sten!

Takk for det. Vi gleder oss!

Harald Skjæran, Coach

Harald debuterte som coach for det norske laget med gull.
Harald debuterte som coach for det norske laget med gull.

Fakta:
- 44 år
- Er fra Konsvik i Lurøy kommune (Helgeland), men har bodd i Oslo siden 1991
- Utdanning fra NTH, ansatt i NBF siden 1991
- I parforhold (snart samboer), og har to sønner (12 og 14 år) fra tidligere ekteskap.

Meritter som spiller:
- Nordisk mester for junior i 1987 (med Geir Helgemo som makker)
- Spilt i to parfinaler
- Fire lagfinaler (en sølvmedalje)
- To sesonger i 1.divisjon
- Medaljer fra åpnet NM.
- Stormester

Meritter som coach:
- Coach for juniorene i VM 1993 (sølv) og 1997 (sølv)
- Coach for juniorene i EM 1992 (bronse) og 1994 (4.plass)
- Coach for åpent lag EM 2008 (GULL)

Et lynintervju med coachen

-- Hva regner du som Coachens viktigste oppgaver, Harald?

Spillerne våre passer selv på hva de spiller av forsvar mot ymse metoder, så det er noe de passer på selv, stort sett. Kaptein og/eller coach screener motstandernes systemer for å se hva som finnes der av ting som man bør vite om på forhånd. Så tar spillerne seg av resten.

-- Så du blir ikke bare en slags kaffebærer, da?

He, he nei da. det viktigste er å være på plass som støttefunksjon i bred forstand. Passe på at det er noe lett å spise samt drikke til stede de gangene noen av spillerne bare har en kort pause mellom øktene. Ta seg av andre praktiske ting (kan være hva som helst både under reise og under mesterskapet). Dessuten ta seg av recordinga, så spillerne kan konsentrere seg om sin jobb, som er å komme i rett kontrakt og ta stikkene sine. Og ellers gjøre det en kan for å bidra til en positiv atmosfære i laget.

-- Får du noe direkte innvirkning på de sportslige valgene, eller er det kun kapteinen som bestemmer slikt?

Sten som er kaptein diskuterer alltid valgene sine både med spillere og coach. Vanligvis kommer gjerne spillerne med innspill dersom det er aktuelt å endre på noe (hvem som skal spille f.eks.), og da blir det vanligvis raskt enighet mellom alle parter i laget. Hvis det er nødvendig, tar Sten den endelige avgjørelsen selv. Men så langt har det aldri vært nødvendig.

-- Du har jo bred erfaring som Coach. Nå som VM i Brasil nærmer seg, hva er dine forventninger til mesterskapet?

Jeg regner med at vi som i tidligere mesterskap finner en spillerytme - at vi lengst mulig i round robin spiller rundt, rullerer altså. Da får spillerne en fast "døgnrytme", noe som har vært positivt tidligere. Og så håper jeg at alle tre parene fungerer greit, sånn at vi helst kan komme gjennom hele Round Robin på denne måten, og kvalifisere oss til sluttspillet uten å måtte "toppe" laget noe. Konkurransen er såpass tøff at det på ingen måte er noen walk over til sluttspillet. Man tåler ikke mer en et par smeller. Kommer vi så videre til cupspillet, er alt helt åpent. Laget kan slå hvem som helst, men også tape mot hvem som helst som har kommet seg videre. Målet vil i så fall hele tiden være å vinne neste kamp.

-- Hva tror du det betyr det at norsk bridges største profiler Helness og Helgemo denne gangen ikke er på laget?

Laget er selvfølgelig litt svekket av at Helgeness ikke er med. Men kanskje mest i omverdenens øyne. Og akkurat det kan slå heldig ut - hvis noen undervurderer laget.

-- Hva er de svake og sterke sidene hos det det laget vi skal stille med denne gangen?

Vi har to etablerte par i Grøtheim-Tundal og Brogeland-Lindqvist, som har bevist at de er i verdensklasse. Det tredje paret, Sælensminde - Austberg er også svært rutinerte spillere, og et par som vi har stor tro på. Og vi har en sammensveiset gjeng som trives sammen og kan gjøre hverandre gode. Det er våre sterkeste sider. Nei, tror ikke jeg skal si noe om svake sider. Er ikke sikker på om vi egentlig har det...

-- Lykke til i Brasil, Harald!

Per Erik Austberg - Come back-kid på landslaget

Per Erik 'Pil' Austberg gjør come-back på landslaget
Per Erik "Pil" Austberg gjør come-back på landslaget

Per Erik Austberg, populært kalt "Pil" har flere opptredener på landslaget bak seg. Så har han vært ute en stund, men i Brasil får han sjansen igjen i spann med verdensmester fra 2007, Erik Sælensminde (Silla).

Fakta om:
- 40 år
- født og oppvokst på Heimdal
- Utdanning: siviløkonom
- Medeier i et firma, og driver regnskapskontor
- Gift. Tre barn
- Startet med å spille bridge i 1986

Meritter
- Deltatt flere ganger på landslaget
- Beste plassering internasjonalt: 4. plass i BB i Bermuda i 2000
- 5 lagmesterskap i NM for klubber
- To gull i NM for par
- Diverse seriemestertitler, og mange medaljer i norske mesterskap.

Et lynintervju med "Pil"

-- Hvilke forventninger har du til det forestående mesterskapet i Brasil?

Noe vil kanskje si det ser håpløst ut å forsvare gullemedaljene fra 2007. Og det blir nok vanskelig, men selvsagt er det ikke umulig. Bare vi kommer oss til kvartfinalen så kan alt skje. Og jeg vil i alle fall bli skuffet om vi ikke kommer til kvarten, selv om det ikke nytter å spasere seg gjennon grunnspillet heller. Det skal bli interessant å se hvordan det går uten Helness og Helgemo på laget

-- Ja, hva tror du det betyr at ikke Helness og Helgemo spiller på laget?

Det vil være feil å si det ikke betyr noe. De har jo vært motoren i laget i alle år. Men at de ikke er med denne gangen kan kanskje få en utilsiktet virkning? Kanskje vi andre på laget tar ansvar på en litt annen måte, og dermed greier å yte litt ekstra?

-- Hvordan har forberedelsene til mesterskapet vært for det og makker Silla?

Vi har jobbet en del med systemet, men også spilt. Nylig hadde vi en treningsamling på hytta, hvor vi spilte en mengde spill mot god motstand. Dessuten spiller vi på Lillehammerfestivalen, i parfinalen og NM monrad lag (det endte med NM gull, red.anm). Jeg tror vi vil være godt nok forberedt til mesterskapet i Brasil.

-- Hva er din beste opplevelse med bridgen?

Å vinne NM gull eller seriemesterskap og slikt er selvsagt stort. Men jeg tror jeg i denne sammenheng må nevne den første triumfen jeg var med på, da jeg var temmelig fersk i turneringsbridgen. Børre Lund og jeg dro til Sørlandet for å spille parturneringen der, en kvalitetssterk turnering hvor de aller fleste toppspillerne i Norge deltok Jeg husker vi på flyet snakket om at en plass på topp-15 ville vi være fornøyde med. Men så vant vi klart! Det var stort.

-- Hvem er den beste makkeren du har hatt?

He, her, jeg har hatt mange gode makkere, og må si jeg er fornøyd med han jeg har nå også, Silla. Men det er umulig å si annet enn at Geir Helgemo er den beste. Før var det litt vanskeligere å spille med han bl.a pga. statusen hans som var - og selvsagt fortsatt er - skyhøy i forhold til oss andre, og vi følte nok et vist press på oss. Men han har faktisk blitt lettere å spille med som makker de senere årene også. Nå er det alltid bare gøy å spille med han, og spillemessig er jo kvalitetene hans i ypperste verdensklasse. Når vi snakker om mine makkere så langt vil jeg også gjerne nevne "Dølle" (Øystein Lerfald, red. anm.), en glimrende makker og glimrende bridgespiller. Han har jeg hatt mye moro sammen, og han har dratt meg med til mange fine resultater.

-- Lykke til med den makkeren du har nå, Pil, og lykke til i Brasil.

Takk!

Erik "Silla" Sælensminde - Diktatore

Erik 'Silla' Sælensminde er regjerende berdensmester.
Erik "Silla" Sælensminde er regjerende berdensmester.

Erik Sælensminde har vært på landslaget en årrekke sammen med Boye Brogeland. Det her gitt mange medaljer. Makkerskapet gjorde i 2007 sin aller beste prestasjon blandt en rekke fantastiske resultater, da de var med å vinne Bermuda Bowl. I årets VM skal han spille med Per Erik Austberg.

Fakta:
- 45 år
- født og oppvokst i Bergen
- Profesjonell bridgespiller og pokerentusiast
- Ugift

Meritter
- En rekke medaljer i både EM og VM, og som nevnt VM gull som toppen på kransekaken
- Også en rekke NM-titler og seriemesterskap
- Et utall gvinster også i andre store turneringer, bl.a. den prestisjetunge Hecht Cup (Kjøbenhavn)

Et lynitervju med "Silla"

-- Hvilke forventninger har du til det forestående mesterskapet i Brasil?

Det blir nok tøft. Men kommer vi oss til sluttspillet kan alt skje. Jeg tror vi har en bra sjanse til å oppnå en god plassering, om vi spiller vår absoulutt beste bridge.

-- Hva tror du det betyr at ikke Helness og Helgemo spiller på laget denne gangen?

Det betyr mye. Ikke minst har deres status i bridgeverdenen vært til hjelp for det norske landslaget. De andre spillerne har en enorm respekt for nettopp det paret, og det drar hele laget nytte av. Men vi har et bra lag uten det paret også.

-- Hvordan har forberedelsene til mesterskapet vært for det og makker Silla?

Vi har jobbet en del med systemet,men også spilt. Nylig hadde vi en treningsamling på hytta til Pil hvor vi spilte en mengde spill mot god motstand. Dessuten spiller vi på Lillehammerfestivalen, i parfinalen og NM monrad lag (endte med NM gull, red.anm). Jeg tror vi vil være godt nok forberedt til mesterskapet i Brasil.

-- Hva er din beste opplevelse med bridgen?

VM tittelen!

-- Hvem er den beste makkeren du har hatt?

Jeg har spilt med mange gode, og Geir Helgemo og flere andre er selvsagt det ypperste man kan spille med. Uten forkleinelse for min nåværende makker som er en flott spiller, er det ingen tvil om at Boye er den beste makkeren jeg har hatt. Tross alt snakker vi her om et makkerskap som varte i femten år, og med mange hyggelige opplevelser. Så svaret på dette spørsmålet er utvilsomt Boye Brogeland.

-- Lykke til i Brasil, se til å forsvar VM-tittelen din.

He, he...det kan fort gå i skåla det.

Espen Lindqvist - Lagets Benjamin

Espen Lindqvist (til venstre) debuterte med EM-gull i Pau. Nå er det VM som står for døren.
Espen Lindqvist (til venstre) debuterte med EM-gull i Pau. Nå er det VM som står for døren.

Unge Espen Lindqvist har en lang og meget sterk karriere bak seg som juniorspiller internasjonalt såvel som nasjonalt, med en rekke gode resultater. De siste årene har han etablert seg i åpen klasse både i Norge og internasjonalt. Da Erik Sælensminde og Boye Brogleand brøt opp sitt årelange makkerskap ble Espen for Boye et ganske naturlig valg som makker, åpenbart en spiller for fremtiden for det norske landslaget. Starten på makkerskapet ble som en rakett, full fart rett inn i verdenseliten. Paret var meget delaktig i Norges triumf i EM i fjor (2008). Nå skal Espen gjennom en ny eksamen, Bermuda Bowl, den mest prestisjetunge bridgeturneringen i verden.

Fakta:
- 25 år
- Født og oppvokst i Arendal, med en meget entusiastisk (og god) bridgespillende far (Petter Lindqvist)
- Student/profesjonell bridgespiller
- Ugift

Meritter:
- Debut på landslaget i åpen klasse i Pau, Frankrike i fjor der det endte med norsk gull, og førsteplass på butleren for Espen og makkeren Boye Brogeland
- En rekke gode plasseringer i internasjonale juniormesterskap, bl.a. to bronsemedaljer i EM
- Seriemester på Nord-Trøndelags lag i 2007
- Vunnet mange av de hardeste turneringene i Norge

Et lynintervju med Espen

-- Hvilke forventninger har du til det forestående mesterskapet i Brasil?

Vi går selvsagt for avansement fra Round Robin - deretter tar vi en kamp av gangen.

-- Hva tror du det betyr at ikke Helness og Helgemo spiller på laget denne gangen?

Vi mangler verdens kanskje beste par, så klart er det et minus.

-- Hvordan har forberedelsene til mesterskapet vært for deg og makkeren din?

Boye og jeg har jobbet en god del med systmet, og vi har også spilt mye sammen etter EM i fjor, selv om vi begge har spilt masse bridge med andre makkere. Vi spilte bl.a. sammen i en stor lagturnering i Enlgand (Spring Foursomes i Stratford) og i lag EM i San Remo. Forleden var vi dessuten i USA og spilte Summer Nationals. Jeg tror vi vil være godt forberedt til Bermuda Bowl. Da gjenstår å få det til å fungere maks der nede, og det tror jeg på.

-- Hva er din beste opplevelse med bridgen?

EM i Pau, såklart!

-- Hvem er den beste makkeren du har hatt?

He he, mange av de unge spillerne jeg har spilt med er meget gode, og flotte makkere. Men jeg må nok svare Boye. Det var fantastisk å spille med han i EM, og jeg føler kjemien i makkerskapet er kanon. Husk jeg er ung, så spør meg gjerne samme spørsmålet om tyve år!

-- Bobby Levin (USA) er den yngste i historien som har vunnet Bermuda Bowl (1981), tjufire år gammel. Skal vi håpe på en "nesten-tangering" av den rekorden i Sao Paulo?

He, he...vi får se, vi skal gjøre vårt beste.

Glenn Grøtheim - personifiseringen av The Viking Precision

Glenn Grøtheim er regjerende verdensmester, og mannen bak 'The Viking Precision'.
Glenn Grøtheim er regjerende verdensmester, og mannen bak "The Viking Precision".

Glenn Grøtheim har et stort navn ikke bare i bridge-Norge, men også internasjonalt. Det skyldes selvsagt en rekke topp resultater i internasjonale mesterskap, men også meldesystemet han har skapt - basert i Presisjonskløver - The Viking Club. Etter et mangeårig makkerpar med Terje Aa spiller han nå med Ulf Tundal. Det stilles store forventinger til makkerparet i VM etter overbevisende innsats i Nordisk Mesterskap i sommer.

Fakta:
- 49 år (fyller 50 under mesterskapet i Brasil i september!)
- Fra Gauldalen (Sør Trøndelag), oppvokst på Kvål
- Ingeniør, kraftanalytiker NHH
- Gift, to sønner (18 og 20 år)

Meritter:
- VM gull i 2007
- VM sølv i 1993, deretter flust med medaljer i EM og VM før høydepunktet...
- Debuterte internasjonalt i 1980 (gull i jr. EM). Mao. snart 30 år for Norge!
- Debut på landslaget i åpen klasse i 1987 med Ulf som makker (bronse i EM)
- Vunnet utallige NM for lag
- Også en endeløs rekke gull i 1.divisjon. Spilt i 1.divisjon sammenhengende i nærmere 30 år
- Tredje høyeste rangerte norske spiller (etter Helgemo og Helness) på verdensrankingen (nr. 19)

Et lynintervju med Glenn

-- Du er jo i tillegg tilkvalitetene som spiller kjent for meldesystemet ditt. Fortell litt om utviklingen av det.

Interessen for Preisjonskløver og systemutvikling fikk jeg allerede som juniorspiller. I alle år etter det har det vært nærmest en kontinuerlig utvikling av systemet. For egen del er nok dette en svært viktig drivkraft til fortsatt satsning¿. Veldig innspirende at Ulf har samme interesse for dette (som han også hadde i 1986-88).

Den engelske versjonen av systemet, ”The Viking Precision”, kom ut i bokform i 2000, og på kinesisk i 2008.

-- Hvilke forventninger har du til det forestående mesterskapet i Brasil?

Første delmål er å komme til sluttspillet, da kan alt skje. Laget har stor rutine og vet hva som skal til for å nå helt opp. Hovedmålet er å vinne, gjerne ved å slå Italia i finalen!

-- Hva tror du det betyr at ikke Helness og Helgemo spiller på laget denne gangen?

Det betyr en hel del. Ikke bare bidrar de mye når de spiller, men de bidrar også med mye som gir positiv energi utenfor bordet. Fokuset rundt laget blir mindre nå når Geir ikke er med, han har jo en status blant bridgespiller verden over som er på nivå med Zia og Belladonna. Men som alltid: for oss blir det viktig å bruke energien på det en kan påvirke (egne prestasjoner) og ikke det en ikke kan få gjort noe med.

-- Hvordan har forberedelsene til mesterskapet vært for det og makkeren din?

Vi spiller nok en del mindre enn de (fleste) andre parene/lagene vi møter. Vi må derfor prøve å kompensere på andre måter. Jobber nå på forhånd med å få ”drillet” inn systemet gjennom meldetrening. Vil være veldig bevisst under mesterskapet på å bruke mest mulig av energien på egne prestasjoner. I det ligger både riktig ernæring, passende ”dose” fysisk trening og å passe på å få nok hvile/søvn. Her er potensialet stort, det er ofte lett å se hvordan feilprosenten øker for mange par/lag den siste uken av et mesterskap.

-- Fortell oss noen av dine største opplevelser med bridgen, både positive og negative?

Toppen var selvfølgelig å vinne VM i 2007. Men EM bronsen i 1987 var jo vår debut i åpen klasse og kommer definitivt på topp 5 i mine gode bridgeopplevelser. Største enkeltøyeblikk er utvilsomt semifinalen mot Brasil i 1993 når den ene brasilianeren tråkket på meg to stikk (og dermed finalebilletten) slik at jeg fikk hjem 5 kløver doblet i aller siste spill. Jeg visste at vi da var klar for finalen, og jeg fikk nærmest sjokk når påtråkket skjedde. Det er i hvert fall eneste gangen jeg har tatt ut trumfen stående ved bordet¿

Største skuffelse er utvilsomt tapet mot USA i VM finalen i 2002 etter at ledelsen et øyeblikk hadde vært over 100 IMP.

-- En passende 50 årsgave til deg fra motstandere og lagkamerater må vel være en ny VM-tittel? Stå på i Brasil, Glenn. Lykke til!

He, he, ja det hadde vært moro det. Det blir spennende å se hva vi kan få til der borte.

Ulf Tundal

Ulf Tundal ble kåret til årets idrettutøver i hjemfylket etter VM-triumfen i 2007.
Ulf Tundal ble kåret til årets idrettutøver i hjemfylket etter VM-triumfen i 2007.

Ulf Tundal var et av flere store talenter som dukket opp fra Sunndalsøra på åttitallet. Det spesielle med Ulfs karriere er at han spilte seg opp til internasjonalt toppnivå hvor det bl.a. ble medalje i EM, for så noen få år senere å legge kortene på hylla. Ti år etter det gjorde han come-back, og kun kort tid etter comebacket var han i landslagsdiskusjonen sammen med makker Glenn Grøtheim.

Fakta:
- 47 år
- Fra Sunndalsøra og bor der etter studieår i Trondheim
- Dr. grad i fysikalsk metallurgi fra NTH
- Gift, to barn (sønn 21, datter 17)

Meritter:
- Verdensmester i 2007 (med Glenn)
- 3. plass OL i 2008 (med Glenn)
- 3. pass i EM i 2006 (sammen med Bjørn Olav Ekren)
- 3. pass i EM i 1987 med Glenn (med Glenn)
- Vunnet flere norske mesterskap og seriemsterskapet

Et lynintervju med Ulf

-- Du har jo to perioder i toppbridgen. Fortell hvordan utviklingen var i den første perioden med Glenn som makker

Glenn og jeg satset skikkelig fra høsten 1985 og møttes 1-2 kvelder hver uke for å diskutere/jobbe med system. Vi spilte dessuten mye bridge i den perioden. Høydepunktet var i EM 1987 hvor vi stilte med et meget ungt lag, og da mener jeg det var veldig solid spilling fra oss begge to.

-- Hva er dine forventinger til VM, og hva tror du det betyr at ikke Helness og Helgemo spiller på laget denne gangen?

Ambisjonen må bli å kvalifisere seg til sluttspillet, men det blir antagelig mye tyngre uten HH på laget. Kommer vi til sluttspillet tror jeg vi kan slå de fleste lagene dersom vi er i flytsonen.

-- Hvordan har forberedelsene til mesterskapet vært for deg og makkeren din?

Vi har spilt både Nordisk og åpent EM i sommer. Føler at vi er mer stabile nå enn vi var tidligere. Vi skal også spille i Brighton like før vi drar til Brasil . Vi skal dessuten kjøre på med meldetrening på BBO den siste tiden før VM.

-- Fortell oss om comebacket som ble innledningen til din andre periode i norsk og internasjonal toppbridge

Jeg hadde ikke regnet med å spille på topplan etter at jeg gjorde come back høsten 2003. Begynte nedtrapping av bridgen etter OL høsten 1988. Da hadde vi fått barn og jeg begynte på Dr. grad. Var med litt videre og spilte blant annet Nordisk med Jon Andreas Støvneng i 1989 (90?). Jeg flyttet til Sunndalsøra i 1992 og spilte 1. divisjon med Ole Berset et par år. Vant også NM for par sammen med Geir H. i 1993. Etter 1993 var jeg omtrent ikke borti en kortstokk før i 2003.

-- Hva blir dine ambisjoner med bridgen i årene fremover?

Jeg vil vurdere videre landslagssatsing etter denne sesongen. Det hadde vært artig å spille i USA, men har nok ikke tid til både landslag og spill i USA.

-- Vi håper alle det skal være mulig å forsvare VM-gullet deres, Ulf. Lykke til i VM!

Takk for det, vi skal gjøre vårt beste så får vi se hva det holder til.

Boye Brogeland - en ny Superstar i internasjonal bridge

Norges Superstar!
Norges Superstar!

Boye Brogeland viste tidlig i sin bridgekarriere at han var et supertalent. Etter kort tid var han etablert i norsk toppbridge, og gjennom et langt makkerpar med Erik "Silla" Sælensminde etablerte han seg også som et toppnavn internasjonalt. De senere årene har han bare fått høyere og høyere status, og innehar nå en posisjon i internasjonal bridge som snart er i klasse med Helness og Helgemo sin status.

Fakta:
- 36 år
- Fra Moi i Rogaland, men bor i Flekkefjord (Vest Agder)
- Profesjonell bridgespiller, samt utgiver av norges eneste kommersielle bridgemagasin, Bridge i Norge
- Gift med Tone (damelandslagsspiller). En sønn på 4 år som er vanselig å slå i vriåtter!

Meritter:
- VM-gull i 2007, VM-sølv i 2001, VM-bronse i 1997 (med "Silla")
- EM-gull i 2008 (med Espen Lindqvist), sølv 2001, bronse 1997, 1999, 2002 og 2006 (alt unntatt 2008 med "Silla")
- VM-gull i Junior par i 1995 (med Geir Helgemo), flere juniormedaljer med Øyvind Saur og Trond Hantveit
- EM-gull for junior (med Øyvind Saur)
- EM-gull i mix i 2005
- Flere medaljer i Nordisk (gull i 1998)
- Vunnet flere NM for lag og seriemesterskap
- Debuterte på landslaget i 1996, 23 år gammel.

Et lynintervju med Norges Superstar

-- Du ble god veldig ung, Boye. Hvordan kom du borti bridgen, og når startet du?

8 år gammel lærte jeg bridge av mormor og morfar, og jeg tilbrakte så mange helger som mulig hos dem for å spille tremannsbridge. Det er faktisk svært god trening for å vurdere potensialet i kortene. I den lokale klubben på Moi spilte jeg først med familiemedlemmer, men 14-15 år gammel fikk jeg mulighet til å spille med klubbens beste spiller, Knut Erik Ljung. Av ham lærte jeg utrolig mye, og etter hver eneste klubbkveld tok han seg tid til en lang spillgjennomgang i Ford Escort’en sin. Jeg husker jeg syntes det var helt fantastisk hvordan han kunne huske nesten hvert spill ned til minste detalj!

Jeg husker godt to turneringer som gjorde at jeg fikk tro på at jeg kunne bli virkelig god i bridge. Den første var Junior-NM i 1990, hvor Jostein Austad og jeg – to helt ubeskrevne blad – vant sølv, og slo blant andre Geir Helgemo og resten av de norske juniorlandslagsspillerne. Sjelden har jeg vært så stolt som da jeg 17 år gammel steg av toget på Moi med pokalen i hånden. Den andre turneringen var Akademisk-turneringen i Oslo i 1993, hvor Geir Helgemo og Tor Helness hadde en formidabel score, men Kåre Kristiansen og jeg klarte likevel å slå dem på målstreken. Det var en fantastisk opplevelse, og jeg ringte omgående til mormor for å fortelle om seieren. Hun var veldig glad på mine vegne, men ba meg ”fokusere på studiene, for bridgen går det ikke an å leve av”.

(Hun tok feil, red. anm.)

-- Fortell litt om det å leve av bridgen, og hvordan startet den delen av livet ditt?

Siden 1998 har jeg kun drevet med bridge. Jeg tok over Bridge i Norge etter Tommy Sandsmark i 1999, og har drevet bridgemagasinet i vel 10 år nå. Siden 2001 har jeg hatt profesjonelle spilleoppdrag i USA og Europa, og i 2007 fikk jeg et nytt bein å stå på da Peter Marstrander og jeg fikk tilbud om å starte opp igjen bridgespalten i Dagbladet.

-- Hvorfor kom "bruddet" med mangeårig makker Erik "Silla" Sælensminde.

I januar 2008, etter 15 år som makkere, fant Silla og jeg ut at det var på tide å prøve noe nytt. Da hadde vi noen måneder tidligere vunnet det gjeveste trofeet i bridge, Bermuda Bowl, og kunne gi oss på topp. Det føltes bra.

-- Hvilke forventninger har du til det forestående mesterskapet i Brasil?

Som regjerende europa- og verdensmester i bridge mener jeg at vi i hvert fall ikke kan sikte noe lavere enn medalje i VM i Sao Paulo. Det blir selvfølgelig ikke enkelt – det er mange andre gode lag med også – og vi er helt avhengige av å spille opp mot vårt beste. Fokuset bør uansett ligge på å prestere så godt som overhodet mulig i hvert eneste spill, så får vi se hvor langt det rekker. Drillo ville nok anslått at det er 10% sannsynlighet for et norsk gull og 20% sannsynlighet for en norsk medalje. Gullhåpet ville nok vært noe større med Helgemo-Helness på laget, men forhåpentligvis klarer vi andre spillerne å heve oss i fraværet av det norske stjerneparet.

-- Hvordan har forberedelsene til mesterskapet vært for deg og makkeren din?

Forberedelsene til VM har nesten utelukkende bestått i å spille internasjonale turneringer. Foreløpig dette året har vi spilt Yeh Bros Cup i Gold Coast, Australia, Spring Nationals i Houston, USA, Spring Foursomes i Stratford-upon-Avon, England, Åpent EM i Sanremo, Italia og Summer Nationals i Washington, USA. Erfaringene derfra har gjort at vi har oppdatert systemet en smule siden EM-seieren i fjor, og vi håper å ha toppformen inne når VM starter.

-- Det tror vi på. Alle håper vi på en lignende flyt for deg og din makker som i EM i fjor. Lykke til i Brasil, og vi sees der nede! (Undertegnede blir NBF's presseansvarlige, og vil oppdatere så godt som mulig via bloggen i NBF Service)

Takk for det GeO. Det blir garantert moro! Vi sees i Sau Paulo.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere