RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

VM i drittvær

Foto: Erlend Aas
Sist oppdatert:
Smøresjef Knut Nystad varsler fire værskifter på tre kilometer. Det er med andre ord duket for smørekaos i VM.

SAPPORO (Nettavisen): To dager før den første langrennskonkurransen i VM, er det én ting som synes helt klart: Det blir mye vær.

- Under et normalt mesterskap forventer man et par dager med vanskelige forhold. Her er det større sjansen for at det bare blir to dager med relativt greie forhold, sier Knut Nystad.

Den norske smøresjefen har studert langtidsvarslene for VM-perioden. Det kan gå mot mye og varierende nedbør – og temperaturer rundt null.

Mye vær
- Erfaringen så langt viser at det er mye vær. Og det snur fort. Været kan skifte fire ganger på tre kilometer. Det sier seg selv at det blir en utfordring, medgir Nystad.

Sannsynligvis blir det hyperaktuelt å gå på rubbeski – det vil si smørefrie ski der sålen behandles med sandpapir – i klassiskrennene.

Rubbing er en sjelden brukt smøreteknikk. Men denne sesongen har det vært utprøvd ved flere anledninger, med vekslende hell.

Forsømt område
Et problem er at mange av løperne har hatt for dårlig skipark for rubb. Derfor har mange testet – og funnet – nye rubbeski i løpet av vinteren.

- Dette har kanskje vært et litt forsømt område, både av fabrikantene, løperne og oss i støtteapparatet. Men nå har flere produsenter videreutviklet sine produkter, og de fleste løperne har skaffet seg flere nye par, forklarer Nystad.

I det hele tatt er det mange løpere som kommer til VM med nye ski – for flere fører. Det utgjør også en utfordring for mannskapet i smørebua. Det tar tid å bli kjent med et nytt par, også for smørerne.

Nye «gullski»
Derfor er det slett ikke sikkert at det som i media gjerne omtales som «nye gullski» i det hele tatt blir brukt i mesterskapet.

- Det er slett ikke sikkert, men det kan selvfølgelig hende. Det er viktig at nye ski er testet godt nok. Det vil si på riktig distanse og riktig føre, understreker han.

Selv om Knut Nystad er mannen i den norske troppen med de største VM-utfordringene, ser han på ingen måte svart på situasjonen.

- Neida, det er jo bare en jobb. Og jeg vet at hvis det går galt, så er det smørerne som har skylda, og hvis det går bra, så er det løperne som er i form. Men det er klart, det er en kjempestor utfordring.

Til torsdagens åpningsrenn er det imidlertid meldt oppholdsvær. Da blir dilemmaet om løperne skal gå med festesmurning eller blanke ski.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere