RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

VM i sikte for nestensensasjonen Birkeland

- Jeg gikk bare og koste meg.

VM-billetten ble trolig sikret for skiskytterkometen Lars Helge Birkeland (24) etter 40 blinkskudd og tre «rekordløp» siste uke.

Birkenes-løperen hadde 21.-plass som best i verdenscupen før Ruhpolding-runden. Etter å ha hjulpet Norge til annenplass på stafetten med feilfri skyting, vartet Birkeland opp med ti treff og 6.-plass på sprinten lørdag.

Dagen derpå feide samme mann ned 20 blinker og var med i seierskampen i fellesstart. Ferden endte med 10.-plass for kometen.

- Jeg gikk egentlig bare og koste meg, men merket etter hvert at jeg gikk over evne for å henge med Martin Fourcade. Likevel greide jeg å ta meg sammen på skytingene. Det var utrolig gøy å være med å prege fellesstarten hele veien selv om siste runde ble litt tung. Likevel er halvminuttet bak vinneren i overkant av hva jeg kan forvente normalt, sa Lars Helge Birkeland til NTB.

Det er svært uvanlig i skiskyting med en fullstendig feilfri verdenscuprunde på standplass.

God skytter
I hans 16. verdenscuprenn satt den første 20-trefferen. Nestensensasjonen holdt øverste nivå i langrennssporet også til en drøy kilometer gjensto.

- Én gang tidligere har jeg skutt 20 skudd feilfritt, det var under junior-NM for en del år siden. Jeg har fokusert mye på skytingen ettersom jeg har hengt litt etter i sporet. Det har vært min måte å ta igjen det tapte. Dermed er jeg blitt en god skytter, forklarte 24-åringen.

Målet er å ta nye steg i kontrollert tempo.

- Jeg skal fortsette å jobbe hardt fysisk. De siste to, tre sesongene har jeg tatt store steg. Neste år skal jeg være med hele veien på siste runde også.

Birkeland er høyaktuell som en av fire løpere på både herrestafett og blandet stafett i VM neste måned. Han var med på vinnerlaget da mennene tangerte skyterekorden i verdenscupen med ett ekstraskudd og seier i Hochfilzen før jul.

Individuelt kan 24-åringen få sjansen både på normaldistanse og i fellesstart.

1093 dager
Franskmannen Martin Fourcade tråkket inn til sesongens fjerde og karrierens 18. verdenscupseier foran russiske Dmitrij Malysjko. Emil Hegle Svendsen (27) var lynrask i sporet og gikk til tredjeplass til tross for to strafferunder.

1093 dager er gått siden Svendsen sist plaffet ned 20 blinker.

- Det ble en bom eller to for mye. Det handler om at jeg er litt for ukonsentrert på standplass. Jeg tenker egentlig ikke på det i hele tatt at det er lenge siden siste perfekte serie, sa Svendsen til NTB.

- Jeg kan vinne med 19 – hvorfor skal jeg treffe 20 da, fulgte trønderen opp med et glis.

Selv om det ble også ett bomskudd liggende (91,8 i treffprosent i år) søndag, er det stående skyting (75,5 prosent) Svendsen sliter mest med.

75 poeng skiller opp til sammenlagtleder Fourcade i verdenscupen etter 12 av 26 individuelle renn.

Kommende uke flyttes verdenscupen til italienske Antholz, som blir siste renn før VM i tsjekkiske Nove Mesto. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere