Gå til sidens hovedinnhold

VM-klar Sagan lekte med konkurrentene

Overlegen seier i Canada for Peter Sagan.

I et strålende taktisk samspill med Lars Petter Nordhaug, så det ut til at Robert Gesink skulle ta nok en seier på kanadisk jord i GP Montréal søndag.

Med bare fem kilometer igjen lå fredagens vinner fra GP Québec alene i front.

Men da Peter Sagan (Cannondale) reiste seg i rammen og dundret forbi Gesink, avgjorde han hele rittet tilsynelatende ganske enkelt.

Cannondale-rytteren kunne skru ned farten på oppløpet da han kom alene til mål, fire sekunder foran Simone Ponzi (Astana) og Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp).

- Dette var et veldig tøft ritt med mange angrep. Jeg gikk til i den siste bakken. Det holdt til en stor seier for meg, sier Sagan, som to uker før VM i Firenze viste svært god form.

Kjørte solo fra siste bakke
Fra et kraftig redusert hovedfelt angrep slovaken flere ganger i finalen på de kuperte rundene i Montréal, og da ingen kunne følge hjulet hans i siste bakke, avgjorde han det 205 kilometer lange rittet i sin favør.

Alene i front så Sagan seg nesten ikke tilbake, selv om en sterk ni manns gruppe, med blant andre Nordhaug, Rui Costa (Movistar), Filippo Pozzato (Lampre-Merida) og Greg Van Avermaet (BMC), jaget iherdig for å hente inn den dominerende 23-åringen.

Tettet luker for Gesink
Både da Sagan og Chris Froome (Team Sky) prøvde å stikke av gårde på siste runde, måtte Nordhaug frem å tette luker, da han sammen med Gesink prøvde å spille kortene riktig for Belkin-laget.

Gesink prøvde å gå alene med fem kilometer igjen, men nederlenderen hadde ikke krefter til å følge en gnistrende god Peter Sagan. Nordhaug kom inn med favorittgruppen og bokførte seg en åttendeplass i rittet han vant i 2012.

- Jeg følte veldig sterk. Men Sagan gikk forbi og jeg klarte ikke å følge. Han var bare bedre, sier Gesink.

Resultat: Grand Prix Cycliste de Montréal 2013
1. Peter Sagan (Cannondale) 5.20,07
2. Simone Ponzi (Astana) + 0.04
3. Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp) + 0.04
4. Greg Van Avermaet (BMC) + 0.07
5. Filippo Pozzato (Lampre-Merida) + 0.07
6. Rui Costa (Movistar) +0.07
7. Enrico Gasparotto (Astana) + 0.07
8. Lars Petter Nordhaug (Belkin) + 0.09
9. Jon Izaguirre (Euskaltel-Euskadi) 0.09
10. Jan Bakelants (RadioShack-Leopard) + 0.09

Sky tok styringen
Farten gikk betraktelig opp da Team Sky flyttet Gabriel Rasch og Danny Pate frem med 75 kilometer igjen. Tempoet fra det britiske laget medførte at mange fikk det tøft med å henge på i hovedfeltet.

Sky-toget gikk imidlertid litt av skinnene da både Richie Porte og Jonathan Tiernan-Locke veltet i en sving. Froome ble også hindret i tumultene, men kom tilsynelatende uskadd ifra hendelsen.

Den sterke waliseren Geraint Thomas hadde dessuten få problemer med å hyrde sin kaptein opp til feltet igjen. Verre gikk det med Omega Pharma-Quick Steps Michal Kwiatkowski, som sammen med Tiernan-Locke, ble liggende på asfalten.

Angrepene haglet
Med tre runder igjen dannet det seg en farlig gruppe over Côte Polytechnique. Gorka Izaguirre (Euskaltel), Jesus Herrada (Movistar), Alekandr Kolobnev (Katjusja), Daniel Oss (BMC), Damiano Cunego (Lampre Merida), Tim Wellens (Lotto Belisol), Cyrille Gautier (Europcar) fikk fort en luke på 30 sekunder, hvilket trigget Cannodale til å skru opp farten i hovedfeltet.

Tempoet til de fluorgrønne sjenerte imidlertid ikke Alberto Contador (Saxo-Tinkoff), som sammen med Tejay van Garderen (BMC) og Jan Bakelants (RadioShack), støtet seg opp til bruddet på Côte Camillien-Houde (208 m.o.h). Det inspirerte også Sagan til å angripe. Slovaken var sterk nok til å kjøre seg opp alene og dannet dermed en svært sterk timannsgruppe helt i front 20 kilometer før mål.

Kjørte inn Sagan og Froome
Med feltet samlet seg igjen, før det på nytt gikk opp i limingen på siste runde. Siste klatring opp Côte Camillien-Houde søtet Gesink, hvorpå en angrepshissig Sagan ikke nølte med å kontra. Da trådde imidlertid Nordhaug til og tettet luken umiddelbart. Også da Chris Froome prøvde lykken med et angrep var Nøtterøy-syklisten våken.

Men ingen kunne stanse Sagan da han kontret på Gesinks angrep en aller siste gang. Med sin 22. seier for året ser Sagan ut til å være i veldig bra slag før verdensmesterskapet i Firenze 29. september.

Reklame

Rekordlav pris på Garmin-favoritt