Gå til sidens hovedinnhold

VM-kongen dropper festen

- Jeg har ikke råd til å gjøre noe som ødelegger, fastslår Petter Northug.

LIBEREC (Nettavisen): 203. Det er det magiske tallet som står i hodet på Petter Northug.

For bare en time etter at han sikret sitt fjerde VM-gull, det tredje i Liberec, har han sett seg ut et nytt mål.

- Nå går jeg for å vinne den totale verdenscupen, selv om det er et stykke fram til Dario Cologna, sier Northug.

Nærmere bestemt 203 poeng, altså.

- Kjempe om hvert poeng
- Han har en fordel ettersom han ikke gikk femmila her i dag. Ei femmil sitter i noen dager, så det er ikke sikkert jeg er helt i slag i Lahti neste helg. Men jeg skal i hvert fall kjempe for hvert eneste poeng, sier 23-åringen.

For å være best mulig rustet, dropper han seiersfesten søndag kveld. Næring og hvile er alt som betyr noe for å få kroppen på rett kjøl.

- Jeg har ikke råd til å gjøre noe som ødelegger, hvis jeg skal ha en sjanse til å vinne krystallkula. Det blir nok til nød en cola i kveld, fastslår han med et glis.

Om han kommer til å gå resten av verdenscuprennene, eller om han dropper noen for å spare krefter til sine beste distanser, er foreløpig uklart.

Kan droppe femmila i Granåsen
- Det blir en løpende vurdering underveis. Jeg er veldig usikker på om jeg skal gå den klassiske femmila i Trondheim, medgir Northug.

Der er det mulig å hente med seg hele 175 poeng, fordi det er innlagt spurter underveis som gir verdenscuppoeng.

- Det blir veldig spennende å se om noen går for de poengene. Jeg tror de fleste kommer til å ligge bak i feltet for å spare krefter, sier han.

Spare krefter gjorde også de fleste underveis i femmilsløpet i VM. Den eneste som virkelig prøvde å stikke, var Vincent Vittoz. Men da la Northug seg på bakskiene med en gang, og nektet å la franskmannen få luke.

Krampe
- Vittoz er så sterk at jeg neppe hadde klart å ta ham inn igjen hvis han hadde fått et halvminutt. Men det kostet mye å bli med, så resten av løpet valgte jeg å ligge rolig i feltet for å spare krefter til en eventuell spurt, forklarer Northug.

Sikker på seier var han imidlertid ikke før målstreken var krysset.

- Jeg hadde krampe i venstrefoten opp den siste bakken. Jeg dro meg over bakketoppen på armene, og klarte heldigvis å henge med Tobias Angerer.

I siste del av løpet var han som vanlig sterkest. Men det sedvanlige Northug-rykket uteble. I stedet ble det en lang, seig spurt.

- Da det var ei mil igjen, skjønte jeg at det ikke kom til å bli noe rykk. Jeg hadde ikke krefter, forteller Northug.

- Men jeg hadde kanskje hatt et ekstra gir om det hadde vært nødvendig. Jeg tittet opp på storskjermen inne på oppløpet og så at jeg hadde overtaket.

Lot tårene trille
Northug rangerer, ikke overraskende, femmilsgullet som sin største bragd.

- Det er noe spesielt med femmila, jeg innrømmer det. Derfor ble det en veldig sterk opplevelse, sier Northug, som lot tårene trille både etter målgang og da han fikk høre nasjonalsangen for tredje gang og siste gang i Liberec.

- Det har vært et fantastisk VM for meg. Jeg har bare gode minner fra Liberec, fastslår Petter Northug.

Verdens beste langrennsløper.

PS. Maxim Vylegzhanin fra Russland tok sølv og Tobias Angerer fra Tyskland bronse på femmila. Tord Asle Gjerdalen ble nummer 20.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken