«VM-skandale», skriver den finske avisen Ilta Sanomat.

Etter femmila i VM har nemlig flere løpere reagert på at distansen de har fått opp på egne GPS-målinger er langt fra fem mil.

Den finske avisen har fått tilsendt bildebevis fra en finsk løper som viser at distansen var 44,69 kilometer, mens britiske Andrew Musgraves Strava-logg viser at han gikk 44,72 kilometer.

Dette tyder på at løypa i Planica var mer enn fem kilometer kortere enn hva arrangøren har gitt uttrykk for.

Den forkortede løypa gjenspeiles også i vinnertiden til Pål Golberg på 2:01.30 – den raskeste vinnertiden på en femmil i klassisk i VM noen gang. Det til tross for at forholdene ikke var spesielt raske.

– Alle snakket om det

Også på tremila for kvinner viste GPSen til utøverne mindre enn 30 kilometer. Krista Pärmäkoski avslører at hennes klokke viste 27,03 kilometer, mens landslagskollega Johanna Matintalo forteller at hennes GPS viste 27,04 kilometer.

– Vi la merke til det med en gang og var overrasket over et så drastisk avvik. Alle snakket om det, sier Matintalo til den finske avisen.

NB: VM-løypene skal ifølge Ilta Sanomat ha blitt målt langs senterlinjen av løypa, og ikke ved ideallinjen. Dette kan forklare noe av forskjellene i målinger.

Arrangøren slår tilbake

VM-arrangøren tar løypekritikken med knusende ro. Renndirektør Uros Ponikvar forteller nemlig at løypene var så godt som perfekte i lengde.

Han sier at på femmila gikk herrene sju runder à 7,15 kilometer.

– Det har blitt sjekket av FIS sine egne, offisielle løypemålere. Papirene på dette kan man finne på FIS sine hjemmesider, forklarer han.

Lørdag skal herreløperne gå en ny femmil – denne gangen i Holmenkollen. Søndag skal også kvinnene forsøke seg på 50 kilometer i Nordmarka.