I et intervju med Piers Morgan fortalte VM-sjefen i Qatar, Hassan Al-Thawadi, at flere hundre mennesker har mistet livet under byggingen av VM-anleggene i landet.

– Beregningene er på mellom 400 og 500 døde. Det eksakte nummeret er noe som blir diskutert. Ett dødsfall er ett for mye. Så enkelt er det, sier Al-Thawadi til Piers Morgan.

– Tre dødsfall som var jobbrelatert

VM-komiteen hadde tidligere kun innrømmet tre dødsfall som har skjedd i tilknytning til arbeid på stadioner. I tillegg har myndighetene oppgitt at rundt 40 arbeidere har dødd av sykdommer og andre årsaker som ikke er relatert til byggearbeidene.

Nå forklarer Qatar at Al-Thawadi pratet om det totale dødstallet i Qatar, ikke bare om de som hadde jobbet med å bygge VM-anleggene.

– VM-sjefen fortalte Piers Morgan's «uncenscord» program at det var tre dødsfall som var jobbrelatert og 37 som ikke var jobbrelatert i «Supreme Committe for Delivery & Legacy's projects». Dette er dokumentert på en årlig basis i SC's offentlige rapport og dekker over åtte stadioner, 17 konkurranse arenaer og andre relevante steder under SC, kommer det fram i en pressemelding fra en talsperson for Supreme Committe.

Kritikken har haglet

Kritikken har haglet mot Qatar for måten landet behandler det store antallet gjestearbeidere. I tillegg til dødsfallene forteller mange om 12–14 arbeidsdager med kun én fridag i uken. Landet er også kjent for sitt spesielle system der arbeiderne måtte ha tillatelse fra arbeidsgiver for å kunne forlate landet eller bytte jobb (kafala-systemet)

TV-reportasjer har også avslørt kummerlige boforhold for mange av arbeiderne, som kommer fra Asia og Afrika.

Qatar hevder at det har skjedd forbedringer også i arbeidsforholdene. Det er vedtatt innført en minstelønn på 2800 kroner måneden, og kafala-systemet er i prinsippet opphevet