Se Graneruds elleville sistehopp øverst i saken!

Nordmannen lå på andreplass - 7,7 poeng bak tyske Karl Geiger før det avgjørende fjerdehoppet i Planica lørdag ettermiddag.

I finaleomgangen vartet Granerud opp med et fantastisk svev på 243 meter i finaleomgangen, men Karl Geiger vant til slutt konkurransen med et halvt poeng.

Tyskeren hoppet «kun» 231,5 meter i sitt sistehopp, men hadde bedre stilkarakterer enn nordmannen. Granerud maktet nemlig ikke å sette et ordentlig nedslag i sistehoppet. Det ble avgjørende.

TV-bildene viste en fortvilet Granerud på sletta i Planica da han så det endelige resultatet etter fire omganger.

- Jeg tror jeg endelig har skjønt hvordan Rune Velta føler på det sølvet han har fra Vikersund. Det er surt. Jeg synes det. Jeg sa før mesterskapet at hvis jeg føler at jeg har gjort alt jeg kan, så skal jeg være fornøyd uansett. Det føler jeg ikke, sier Granerud til NRK etter rennet.

Dommerne i fokus

Etter rennet ble dommerne et diskusjonstema i NRKs studio. Lørdag fikk de en avgjørende rolle da det altså var stilkarakterene som var med på å skille de to hopperne i toppen.

Tidligere OL-mester og verdensrekordholder Espen Bredesen er usikker på om Granerud skal føle seg snytt, men mener dommerne ikke har mulighet til å bedømme et hopp ordentlig når de er plassert nærmere kulen.

- Jeg har vel stusset over dommerkarakter i hele min kommentatorkarriere. De sitter ikke der at de kan bedømme et ordentlig skihopp, sier Bredesen til Nettavisen.

- Det må være forferdelig for en dommer som har lyst til å gjøre en god prestasjon å bli satt et sted han ikke kan gjøre det. Like over kulen avgjøres det ikke, det er i nedslaget det avgjøres, forteller Bredesen.

Han synes det blir pinlig når TV-reprisene viser de gangene dommerne bommer totalt.

- Det blir så dumt for alle som ser på TV ser jo dette. Seerne får sett det i «slow motion» på TV. Det er samme som i fotball (uten mållinjeteknologi) når TV-seerne ser at ballen er over streken, men så dømmer ikke dommeren mål.

Bredesen stusser over at det ikke har blitt tatt grep i hoppbakken for lengst.

- Dette har de visst om i så mange år, men det skjer ikke noe. Da får ikke dommerne gjort jobben sin, sier OL-helten fra 1994.

Reagerte på stilkarakter

NRK-ekspert Johan Remen Evensen stusset noe over at verdensmester Geiger fikk 19,5 som tellende karakter hos én av dommerne i den tredje omgangen, men var forsiktig med å kritisere avgjørelsen etter rennet.

Han stiller imidlertid det samme spørsmålet som Bredesen, nettopp hvordan dommerne som er plassert nesten på kulen skal kunne bedømme landingen til hopperne på en ordentlig måte.

- Hvordan skal de kunne avgjøre et VM-gull som de gjør her i dag, spør Evensen i NRKs studio etter rennet.

Landslagstrener Alexander Stöckl vil ikke legge skylden på dommerne i forbindelse med helgens VM-konkurranse, men ønsker en debatt om dommernes plassering velkommen.

- At de avgjør VM synes jeg er greit. Vi har stil som en viktig del av idretten vår. Vi er en av de få idrettene som har både objektiv og subjektiv måling. Det synes jeg er bra. Men posisjoneringen av dommertårnet har vært en diskusjon lenge, sier Stöckl til Nettavisen.

Han mener det kunne vært fornuftig at det ble enda mer fokus på dommerne og at de kan i enda større grad få muligheten til å følge hopperne via video og sakte film.

- De har det i noen tilfeller i dag, men jeg er enig i at dette med plasseringen deres er noe som kan diskuteres, forteller Stöckl.

Norges landslagstrener mener man kan gjøre lurt i å se på andre idretter som snowboard der dommerne er enda mer synlige nede i bakken.

- Det hadde kanskje løftet produktet vårt, sier Stöckl.

- Tøff læring

Et halvt poeng ble uansett det som avgjorde kampen om VM-gullet lørdag.

Bredesen er imponert over Graneruds prestasjon, men tror også at det vil føles bittert i all tid fremover. Han tror imidlertid at det vil være en svært god erfaring for 24-åringen.

- Det er en tøff læring, men kanskje en god læring allerede for hoppuka, sier Bredesen.

Han får støtte av Stöckl.

- Det ligger veldig mye læring i det som skjedde her, sier landslagstreneren.

Tyske Markus Eisenbichler endte på tredjeplass i lørdagens VM-konkurranse.

Robert Johansson hang lenge med i medaljekampen, men pallen glapp for den tidligere verdensrekordholderen. Før finaleomgangen lå han på 5. plass, men nordmannen maktet ikke å passere de som lå foran ham på resultat listen. I finaleomgangen landet Johansson på 232 meter.

Regjerende verdensmester Daniel Andre Tande endte på 13. plass.

VM i skiflyging avgjøres med lagkonkurranse søndag. Der stiller Norge som en av de store favorittene.