Gå til sidens hovedinnhold

VM-vinner senket av norske ungjenter

Japan måtte gi tapt mot Norges Caroline Graham Hansen (18) og Ada Hegerberg (17).

Fulltreffere fra de to tenåringene ga 2-0-seier over verdensmesterlaget i Norges første kamp i Algarve Cup fotball onsdag.

Dermed sikret Even Pellerud en gjev skalp allerede i sin fjerde kamp som landslagssjef.

Norges kvinnelandslag er ubeseiret i over ett år. Siden tapet for Danmark i Algarve Cup i fjor har Norge spilt åtte kamper under Eli Landsem og fire under Pellerud.

Ti seirer og to uavgjorte er den pene fasiten, men før onsdag var Canada (0-0 i Kina i januar) eneste motstander i topp ti på FIFA-rankingen.

Ikke siden EM-kvartfinalen mot Sverige høsten 2009 hadde Norge slått en annen topp ti-motstander, men onsdag tok ventetiden slutt.

Kometer
To av norsk fotballs største talenter sørget for det. Hansen og Hegerberg var i fjor lagvenninner i Stabæk, der de ble kåret til henholdsvis årets spiller og årets komet. Nå gjør de furore også på A-landslaget.

Caroline Graham Hansen ga Norge en drømmestart med et solomål allerede i kampens 7. minutt. Hun forserte forbi flere motspillere inntil hun var alene med keeper, og hun avsluttet ved å sende ballen i nettaket fra spiss vinkel.

Ada Hegerberg, som nå er utenlandsproff i den tyske storklubben Turbine Potsdam, doblet ledelsen etter et kvarter. Tidligere lagvenninne Hansen var servitør, og Hegerberg scoret fra kloss hold.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Japan hadde ballen mest, men kom ikke til store muligheter mot et velorganisert norsk forsvar. Ingrid Hjelmseth stoppet langskuddene, og Norge kontret seg til større muligheter enn Japan greide å spille seg til.

Ada Hegerberg kunne blitt tomålsscorer, men keeper stoppet hennes forsøk i annen omgang med en god reaksjonsredning.

God start
Norge møter sterke lag i gruppespillet. Fredag blir det mulighet til å revansjere fjorårets nederlag mot Danmark (som Pellerud aldri tapte for i sin første periode som landslagssjef fra 1989 til 1996), før verdenstoer Tyskland er motstander mandag.

Caroline Graham Hansen og Ada Hegerberg ble begge født i 1995, det året Even Pellerud trente Norge til VM-gull i Sverige. Nå har de gitt landslagssjefen en pangstart på innspurten mot årets EM-sluttspill i Sverige.

Norge har også avtalt landskamper mot Sverige og Frankrike før sluttspillet i juli, der Island, Nederland og Tyskland er grupperivaler. (©NTB)

Kommentarer til denne saken