PLANICA (Nettavisen): Pål Golberg gikk inn til et sensasjonelt gull på VMs siste dag. I forkant har det vært mye støy rundt herrene på landslaget og uttaket til distansen.

Flere langrennseksperter har uttrykt misnøye i mediene det siste døgnet. Blant annet har NRKs Fredrik Aukland kalt uttaket «det største skandaleuttaket noen gang».

– Jeg er litt overrasket over hvor store overskrifter det blir. Det er tøft å gjøre uttak og vi er bare mennesker som skal stå i det. Det fucker litt med relasjonene oss imellom. Når tidligere lagkamerater og nå eksperter bruker så sterke ord.

– Kan du utdype?

– Man blir satt i en vanskelig posisjon. Man leser det som står i mediene og da gjelder det å snakke godt sammen. Vi er jo et lag og det er en grunn til at vi er så gode og det handler om at vi har det bra sammen. Det skal vi fortsette å ha, selv om det brenner i avisene, sier Pål Golberg til Nettavisen.

Les også: Iversen gir opp landslaget

– Avisene skal ha klikk

32-åringen stusser over hvor mye oppmerksomhet uttaket har fått det siste døgnet. Reaksjonene har primært gått på at Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger ble utelatt fra troppen.

Golberg reagerer på medienes håndtering av saken.

– Det er litt sånn samfunnet vi lever i. Avisene skal ha klikk på sakene sine og det oppleves litt som at det konkurreres i å være mest tabloid. Det er sånn det er, så får man velge om man tar det til seg eller krummer nakken og går videre.

Les også: Var bitre fiender – nå kommer Northug med overraskende melding

– En fantastisk dag

Det var til slutt Johannes Høsflot Klæbo, Emil Iversen, Martin Løwstrøm Nyenget, Didrik Tønseth og Pål Golberg som fikk gå distansen for Norge.

I utgangspunktet skulle også Sjur Røthe gå femmila, men han ble syk og måtte melde forfall søndag morgen. Inn for han kom Løwstrøm Nyenget.

Tross bråket rundt uttaket, leverte nordmennene, som lå i tetgruppen gjennom hele rennet. Den eneste som ikke hang med blant de første var Iversen, som hadde friplass som regjerende verdensmester.

Klæbo ble nummer to, Nyenget fem, Tønseth sju og Iversen tretten. Golberg trakk altså det lengste strået og spurtet inn til seier.

– Det føles utrolig. Det var en fantastisk dag fra første stavtak omtrent. Femmil er et langt løp, det kan gå litt opp og ned underveis, men i dag gikk det aldri ned, uttalte Golberg til Nettavisen etter målgang.

Sammenligner med et fotballag

Etter rennet fikk landslagssjef Espen Bjervig spørsmål om uttaket og hvordan landslagsledelsen tenkte da de valgte ut skiløperne som skulle få gå distansen.

– Det blir som å sette sammen et fotballag, du setter ikke inn elleve spisser på banen. Når vi bygger en tropp, så trenger ikke vi fire stykker som er gode til å avslutte. Det hjelper veldig lite hvis Ivo (Niskanen) dunker fra etter tretti kilometer. Det er vår jobb å velge de vi mener er best til den distansen den dagen, sier Bjervig.