VMs drømmelag

Foto: (AP)

VM 2006 er over. TV 2 Nettavisen har tatt ut sitt drømmelag.

11.07.06 12:03

VM i Tyskland ble ingen målfest – det viste seg å være vanskelig nok å skape målsjanser. Mange av målene var heldigvis skikkelige perler, og det kan vi kanskje takke en publikumsvennlig ball for? Du husker sikkert langskuddene til Torsten Frings, Maxi Rodriguez og Bastian Schweinsteiger.

Likevel er det lov å være skuffet over at det bare ble scoret 2,3 mål per kamp i årets VM.

I lys av det defensive preget mesterskapet fikk, har TV 2 Nettavisen satt opp drømmelaget i formasjonen 4-5-1. Det var denne formasjonen finalelagene brukte, og det var heller ikke så mange spisser som utmerket seg positivt i mesterskapet.

De to beste backene i mesterskapet spilte begge på venstresiden. Vi har derfor gjort som Jürgen Klinsmann gjorde i bronsefinalen og flyttet Philipp Lahm over på høyrebacken. Det kan nok føles litt urettferdig for Sergio Ramos, som var fantastisk god på Spanias høyreback, men vi klarte ikke å utelate Philipp Lahm.

Her er TV 2 Nettavisens drømmelag:

Målvakt: Gianluigi Buffon, Italia
Italias sisteskanse slapp bare inn to mål i VM. Det ene var selvmålet til Cristian Zaccardo mot USA og det andre var straffesparket til Zinedine Zidane i finalen.

Høyreback: Philipp Lahm, Tyskland
22-åringen åpnet mesterskapet med en nydelig scoring bare seks minutter inn i kampen mot Costa Rica. Det viste seg raskt at den lille venstrebacken hadde mer å bidro med. Lahm var stadig på farten framover, og la flere meget gode innlegg. Han spilte høyreback i bronsefinalen, og får samme plass på vårt drømmelag.

Midtstopper: Fabio Cannavaro, Italia
- Verdens beste forsvarsspiller, mener Marcello Lippi. Vi finner ingen grunn til å argumentere mot Italias trener. Cannavaro har vært fantastisk i Tyskland, og er kanskje den viktigste årsaken til at Italia ikke slapp inn mer enn to mål på sju kamper. Burde fått Gullballen som mesterskapets beste spiller.

Midtstopper: Rafael Marquez, Mexico
Et litt overraskende valg dersom du fulgte VM med ett øye. Fulgte du derimot mesterskapet med begge øyne, har du sikkert sett det samme som oss. Mexicos kaptein var så god at det ble morsomt å se på forsvarsspill. Det som overrasket oss mest med Marquez, var at han ikke spilte med sheriffstjerne på brystet. Det hadde nemlig vært på sin plass.

Venstreback: Fabio Grosso, Italia
«Verdens mest defensive lag» kalles Italia ofte. Likevel har nettopp Italia to av verdens beste offensive backer i form av Gianluca Zambrotta og Fabio Grosso. Sistnevnte skaffet Italia det avgjørende straffesparket mot Australia i åttedelsfinalen, scoret det avgjørende målet mot Tyskland i semifinalen og satte til overmål inn det avgjørende straffesparket i VM-finalen. Snakk om å spille sentral venstreback!

Høyre midtbane: Frank Ribery, Frankrike
Denne kvikke teknikeren debuterte for Frankrike for halvannen måned siden – og har allerede ti landskamper. Ribery har faktisk vært fast på laget etter at han fikk sin første kamp da Frankrike møtte Mexico i 27. mai. Han scoret ett av målene som sendte Spania ut av VM, og har allerede vært i søkelyset til Manchester United.

Sentral midtbane: Andrea Pirlo, Italia
En klassisk playmaker. Pirlo ligger dypt, men er likevel ikke spesielt sterk defensivt. Hans jobb er å styre mye av det offensive spillet til Italia, og den jobben gjør han fortreffelig. Ble faktisk vraket i Inter, men har blomstret for AC Milan og var en av Italias beste spillere på veien mot Gli Azzuris fjerde VM-gull.

Defensiv midtbane: Patrick Vieira, Frankrike
Den tidligere Arsenal-kapteinen var kanskje litt skuffende for Juventus, men var en gigant på den franske midtbanen i VM. Flere av Frankrikes kamper i Tyskland var nokså kjedelige, og mye av grunnen til det var at Vieira (og Claude Makelele) var så effektive i å nøytralisere motstandernes offensive spill.

Offensiv midtbane: Zinedine Zidane, Frankrike
Dagen etter VM-finalen handler det aller meste om Zinedine Zidane. Frankrikes magiske maestro var tidvis briljant, men vil selvfølgelig bli husket for nedskallingen av Marco Materazzi. Så unødvendig, så tankeløst og så egoistisk. Men det kan likevel ikke overskygge det faktum at en av tidenes beste fotballspillere fikk sin renessanse i sitt siste mesterskap.

Venstre midtbane: Luis Figo, Portugal
Portugal kom til VM som en av outsiderne, og kaptein Luis Figo sørget for at den langstrakte fiskenasjonen ikke skuffet. Den gamle vingen var i nærheten av gamle høyder, og dessuten mer disiplinert og oppofrende enn tidligere. Vi ville ha med en portugiser på VMs drømmelag, og Figo var et naturlig valg.

Spiss: Miroslav Klose, Tyskland
VMs toppscorer må selvfølgelig med på drømmelaget. Miroslav Klose er verken rask eller sterk, men han er smart. Den polskfødte målmaskinen scoret fem av Tysklands 14 mål, og dannet et utmerket partnerskap med Lukas Podolski, som ble kåret til VMs beste unge spiller.

Trener: Jürgen Klinsmann, Tyskland
Klinsmann fikk sine landsmenn til å vifte med det tyske flagget for første gang siden krigen. Det forteller mye om hvilken jobb den tidligere Inter- og Tottenham-spissen har gjort. Tyskland kom tross alt til VM med et relativt begrenset mannskap. Selv Michael Ballack uttalte før VM at de var sjanseløse på gull. Men allerede fra første spilleminutt i første kamp motbeviste lagkameratene hans den påstanden.

Innbyttere: Jens Lehmann (keeper, Tyskland), Sergio Ramos (høyreback, Spania), Marco Materazzi (midtstopper, Italia), Gennaro Gattuso (midtbanespiller, Italia), Juan Roman Riquelme (midtbanespiller, Argentina), Joe Cole (midtbanespiller, England), Fernando Torres (spiss, Spania).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.