Gå til sidens hovedinnhold

VMs flopper og topper

Alt som er engelsk dominerer flopplisten etter VM. Og Zinedine Zidane klarte kunststykket å bli både topp og flopp!

VM er over. VM skal oppsummeres. Vi har lagt ut drømmelaget vårt. Nå er tiden kommet til floppene og toppene. Endelig en VM-kåring som domineres av England, med andre ord.

Hvem er dine flopper og topper?

Vi starter med floppene.

7. Sverige
Sveriges ballkunstner og største stjerne, Zlatan Ibrahimovic – mannen som trikser bedre med en tyggegummi enn John Carew gjør med en ball – gjorde ingen verdens ting for Sverige i dette VM. Det gjorde vel heller ikke treneren Lars Lagerbäck, som nok en gang overså Kim Källström til fordel for Anders Svensson og heller ikke klarte å få spillere som Zlatan, Henrik Larsson og Fredrik Ljungberg til å skape målsjanser. Han hadde vel mer enn nok med å forhindre slåsskamper internt i troppen.

Det var synd, for vi håpet på noen blågule jubelscener i Tyskland.

6. Filmingen
¿ And the Oscar goes to: Thierry Henry! Det var trist å se denne franske gentlemanen bli redusert til en kynisk skuespiller av hollywoodformat. Men han var ikke alene. Mange av de store stjernene filmet så fort de fikk sjansen. Få det vekk, Fifa, få det vekk så fort som mulig!

VM i Tyskland ble nesten VM i filming. Er det rart Italia vant?

5. Wayne Rooney
Englands frelser ble ikke Wayne Rooney, som balløya håpet og trodde på forhånd. Han stod over de første kampene, og var spillesugen til tusen da han endelig fikk sjansen. Men det ble en tøff jobb som enslig spiss, og Rooney scoret verken mot Sverige eller Ecuador. Og så sparket han Ricardo Carvalho i ballene i kvartfinalen mot Portugal, ble korrekt utvist, og bremset dermed effektivt fantasiløse Englands sjanser til semifinalespill.

Det er utrolig at engelsk presse kastet seg over Cristiano Ronaldo og ikke Rooney eller Eriksson.

4. Graham Poll
Englands beste dommer, påstås det. Han delte ut tre gule kort til Josep Simunic i kampen mellom Kroatia og Australia. Da det røde kom opp av lomma, var det nok litt for sent. Polls siste kamp som internasjonal dommer er nok en kamp han vil huske resten av livet.

3. Ronaldinho
VM-kongen, sa de fleste på forhånd. Var det noen som så ham?

2. Zinedine Zidane
Det er vanskelig å kalle Zinedine Zidanes angrep på Marco Materazzi for hodeløst. Men nedskallingen var definitivt håpløst idiotisk. I sin aller siste fotballkamp skulle Frankrikes kaptein krone karrieren med VM-gull. Han endte med rødt kort og en skamfull spasertur ut av Olympiastadion i Berlin.

1. Sven-Göran Eriksson
Englands landslagstrener lot Jermain Defoe blir hjemme og tok i stedet med seg 17 år gamle Theo Walcott til VM. Et stort talent, ja visst, men han har ennå til gode å spille i Premier League. Og han viste på treningene at nivået nok var for høyt for ham. Walcott spilte ikke et minutt, og da Michael Owen i tillegg ble skadet – og det kom nok ikke som noe sjokk på andre enn eventuelt Eriksson at han ble det – så stod England igjen med en halvskadet Wayne Rooney og en svært begrenset Peter Crouch som angrepsvåpen.

Eriksson viste heller ingen tegn til taktisk tilpasningsdyktighet da England slet mot Portugal og ble slått ut. Akkurat som i 2002, da England tapte for Brasil, var svensken handlingslammet da det gjaldt som mest. Han klarte også det kunststykket det er å få Steven Gerrard og Frank Lampard til å se ut som middelmådige spillere.

Dette ble litt mye tristesse – la oss heller gå over til toppene:

5. Tyskland
Vertsnasjonen gikk i bresjen for det vi håpet skulle bli et offensivt og målrikt mesterskap. Nå ble det ikke slik, men det var ikke tyskernes feil. Miroslav Klose ble mesterskapets toppscorer, Philipp Lahm en av de positive overraskelsene og trener Jürgen Klinsmann ble ny nasjonalhelt.

4. VM-ballen
Tidenes nest dårligste VM-sluttspill hvis vi måler det i antall mål per kamp (2,3) hadde vært enda mer målfattig hvis ikke VM-ballen hadde vært så vinglete i lufta. Eller hva mener du, Ricardo? Det ble skapt få målsjanser, og mange av målene kom etter langskudd av den typen som Bastian Schweinsteiger overlistet Portugals keeper Ricardo med.

3. Zinedine Zidanes renessanse
Nedskallingen til tross; VM i 2006 ble en slags renessanse for Zinedine Zidane. Frankrikes nummer 10 gjorde magiske ting med ballen, scoret tre mål og førte nesten Les Bleus til VM-gull. Av og til er det faktisk en større nytelse å se Zidane dempe en pasning enn å det er å se en annen spiller score mål.

2. Ronaldo - tidenes toppscorer
Brasils landslagssjef nektet å plassere en utrent Ronaldo på benken, og den målfarlige spissen takket etter hvert for tilliten ved å score sitt 13., 14. og 15. mål i VM-sammenheng, og dermed passere Gerd Müller som tidenes VM-toppscorer.

1. Folkefesten
Tyskland inviterte til fest og hele verden ble med. Med unntak av noen få idiotiske engelskmenn har det vært en fredelig og vennskapelig fest. Og takket være hjemmelagets suksess og friske spillestil begynte tyskerne å vifte med flagget igjen - for første gang siden krigen.

Et eksempel som oppsummerer mesterskapet kan vi hente fra Frankfurt: Arrangørene hadde plassert en gigantisk storskjerm midt i elva og tribuner på begge elvebredder. Flere titalls tusen argentinere og nederlendere manglet kampbilletter, men festet gladelig sammen i timevis ved elvebredden da de to fotballstorhetene braket sammen i gruppespillet.

«A Time to Make Friends,» rett og slett.

Uenig?Fortell oss hvorfor da vel.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken